«Η διαρθρωτική αλλαγή του νέου Λυκείου από την τράπεζα θεμάτων έως τα νέα βιβλία, θα εφαρμοστούν», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην εισήγηση του στο εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, προαναγγέλλοντας...
αλλαγές κυρίως στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ανάμεσα σε αυτές, σύμφωνα με την εισήγηση του Υπουργού, θα είναι η αποκατάσταση της σημασίας της γνώσης, η μείωση της ύλης των μαθημάτων, είτε με συμπύκνωση της, με συγγραφή νέων βιβλίων, είτε με μερική απάλειψη μερών της και η αύξηση της ενασχόλησης για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του μαθητή. «Δημιουργική απασχόληση, άθληση, αισθητική αγωγή. Όχι πολλή δουλειά στο σπίτι, που εξοντώνει γονείς και παιδιά», σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Το τμήμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για θέματα της πρωτοβάθμιας θα ξεκινήσουν κύκλο συζητήσεων μέσα στον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο, με τη νέα σύγκληση της ολομέλειας του ΕΣΥΠ.
Αναφορικά με τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «πρέπει να έχουμε ανοιχτά σχολεία με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. «Δεν είμαστε ενάντια στις κινητοποιήσεις. Αλλά υπάρχει νόμος που λέει ότι θα καλυφθούν οι μέρες εφόσον συνεχιστούν οι καταλήψεις», πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη πως τα θέματα της Τράπεζας θεμάτων θα δοθούν τώρα, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα όπως συνέβη πέρσι.
Ο υπουργός Παιδείας στάθηκε ακόμη και στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ, για τον οποίο «ζητήσαμε από την ΕΕ να βγούμε από το λόγο ένα προς δέκα. Τα αποτελέσματα θα προκύψουν τον τρέχοντα μήνα και σε περίπτωση επιτυχίας θα γίνει διαγωνισμός τον Φεβρουάριο».
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο περιστατικό του ΕΚΠΑ, χαρακτηρίζοντας «τραμπούκους, περαστικούς και μειοψηφίες» τους φοιτητές του ΕΚΠΑ που αντέδρασαν στον αυταρχισμό του πρύτανη, Θεόδωρου Φορτσακη. «Οι μειοψηφίες και η προσπάθεια επιβολής των απόψεων τους, τελείωσαν. Όποιος μπαίνει με το έτσι θέλω στο Πανεπιστήμιο για να επιβάλλει τις απόψεις του, προσβάλλει το άρθρο 16 του Συντάγματος», υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στον νέο πρύτανη.
Παράλληλα, τόνισε πως «προχωρήσαμε σε διάλογο και σε νομοθετικές μας παρεμβάσεις εφαρμόσαμε το νόμο των μετεγγραφών».
Στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων, πλην της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, όπως και φορείς της Εκπαίδευσης (ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΙΕΠ, πρυτάνεις πρόεδροι ΤΕΙ, και ούτω καθεξής). Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι της Εκκλησίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χ. Κόκκινος αποχώρησε γιατί είχε ζητήσει αναβολή της συνεδρίασης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή ο κ. Λοβέρδος δεν τους είχε δεχθεί σε συνάντηση.
Στη 10η συνεδρίαση αρνήθηκε να συμμετάσχει από την πλευρά τους η ΟΛΜΕ και η ΟΙΕΛΕ, καθώς διαφωνούν συνολικά με την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Η τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΥΠ πραγματοποιήθηκε το 2011, με αφορμή το νόμο 4009 για τα ΑΕΙ
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου