19.11.14

Το παιχνίδι με τη συναίνεση...

 
 Τι κρύβει η φημολογούμενη πρόσκληση των Σαμαρά - Βενιζέλου για συνάντηση με τον Τσίπρα...
Την αρχή έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα στη συνεννόηση της κυβέρνησης με την Τρόικα είναι το διασπασμένο εσωτερικό μέτωπο, το περίφημο...
πολιτικό ρίσκο της χώρας, το οποίο από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη αποδίδεται στην προοπτική των εκλογών. Η συνέχεια δίνεται σήμερα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Καθημερινής που αναφέρει ότι οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο να απευθύνουν πρόσκληση για συνάντηση στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για όλα όσα παίζονται αυτή την περίοδο σε σχέση με τη συμφωνία της επόμενης μέρας, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής τον Δεκέμβριο.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη ρωτήθηκε το πρωί στον Σκάι και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει κάθε προσπάθεια συναίνεσης, από τη στιγμή που ο στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Παππάς έχει πει ότι ο Α. Τσίπρας θα ζητούσε από τον Α. Σαμαρά αν τον συναντούσε να παραιτηθεί. Τι συμπέρασμα να βγάλει κανείς;

Όπως όλα δείχνουν, αυτό που κυρίως απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη είναι πώς θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να του φορτώσουν την ευθύνη για το αδιέξοδο στη συνεννόηση με τους πιστωτές που δεν διευκολύνουν την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό έπαιξε το σενάριο της έγκρισης από τη Βουλή με πλειοψηφία 180 ψήφων της συμφωνίας για την προληπτική γραμμή πίστωσης που συζητείται να ισχύει από το 2015 και μετά. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία με την Τρόικα ούτε για την πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.

Για τον ίδιο λόγο είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να τεθεί προς έγκριση στη Βουλή με πλειοψηφία 180 ψήφων μια συμφωνία για την απομείωση του χρέους, που όμως αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται ούτε με κιάλι, αφού οι δανειστές υποστηρίζουν ότι είναι βιώσιμο το χρέος αθετώντας την υπόσχεσή τους ότι θα προχωρούσαν σε αναδιάρθρωση σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να ζητηθεί από τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές η υπογραφή του Αλ. Τσίπρα σε οποιαδήποτε συμφωνία για το 2015, αλλά αυτό δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τις Βρυξέλλες. Οι ιδέες αυτές δεν βρίσκουν έδαφος να ευδοκιμήσουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, και τώρα προωθείται η σκέψη να σταλεί το μπαλάκι στον Αλ. Τσίπρα με μια συνάντηση στην οποία θα του ζητηθεί να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων βάσει του οποίου θα επιδιωχθεί η συμφωνία με τους πιστωτές για την οικονομική στήριξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Η συζήτηση για τη συναίνεση είναι έτσι κι αλλιώς δημοφιλής τελευταία. Ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος εμφανίζεται σταθερά ως υπέρμαχος μιας συνεννόησης κορυφής, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη συχνά αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας συνάντησης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την εκλογή ΠτΔ και για την ημερομηνία των εκλογών. Ανάλογη πρόταση, εξάλλου, είχε κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια ζητώντας τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου ακριβώς να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα δύο θέματα.

Η πρόθεση των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Θέλουν να δείξουν στους έξω ότι πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση στα μεγάλα και στους μέσα να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική δύναμη που διασπά το εσωτερικό μέτωπο υπονομεύοντας μια καλή συμφωνία με τους πιστωτές. Αλλά μιλούν για συναίνεση και παράγουν πόλωση, ενώ δεν υπάρχει στο τραπέζι καμία καλή συμφωνία με τους πιστωτές, ούτε καν ως προοπτική.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: