Μία σημαντική πρωτοβουλία παίρνουν για το θέμα των γερμανικών οφειλών η Ευρωαριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Die Linke, με τον Μανώλη Γλέζο και την πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ να δίνουν...
συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με θέμα: «Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα: Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». Για την πρωτοβουλία αυτή μίλησε στο tvxs.gr το ιστορικό στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.
Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση
Αναφορικά με την επίσημη γερμανική γραμμή ως προς το θέμα των οφειλών προς την Ελλάδα, ο Μανώλης Γλέζος στέκεται σε δύο τοποθετήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ο Σόιμπλε παρουσιάζει δύο επιχειρήματα. Το πρώτο επιχείρημα είναι το ότι το θέμα θεωρείται “λήξαν”. O Σόιμπλε λοιπόν αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα, εφόσον λέει ότι έχει λήξει, αλλά δεν μας απαντά πώς και πότε έληξε. Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει από τον Σόιμπλε σχετίζεται με το “ας αφήσουμε το παρελθόν κι ας κοιτάξουμε το μέλλον”. Άρα και πάλι αναγνωρίζει ότι κάτι υπάρχει στο παρελθόν, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες οφειλές εκ μέρους της Γερμανίας προς την Ελλάδα και λέει ας τις παραμερίσουμε κι ας κοιτάξουμε το μέλλον», παρατηρεί ο Μανώλης Γλέζος.
Τον περασμένο Φεβρουάριο το γερμανικό υπουργείο Εργασίας είχε συνάντηση με ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Βερολίνο, κατά την οποία συζητήθηκε το δικαίωμα συνταξιοδότησης των χιλιάδων Εβραίων που υποβάλλονταν σε αναγκαστική εργασία στα γκέτο των ναζί. Η σχετική πρόταση προβλέπει να δοθεί κατά μέσο όρο σύνταξη ύψους 15.000 ευρώ στον καθένα από τους 130.000 πρώην εργάτες στα γκέτο, που ζουν στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας είχε αρχίσει την καταβολή των συντάξεων αυτών από το 1997. Όσοι όμως είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους έπειτα από εκείνη την ημερομηνία μπορούσαν να διεκδικούν αναδρομικές πληρωμές για μόνον τέσσερα έτη.
«Αν είναι σωστά αυτά που λέει ο Σόιμπλε τότε για ποιό λόγο η γερμανική κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση εδώ και μερικούς μήνες, ότι όχι απλώς θα αποζημιώσει τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, εβραϊκής καταγωγής που ζουν σήμερα στο Ισραήλ, αλλά θα τα συνταξιοδοτεί; Αυτό είναι παρελθόν ή παρόν;», αναρωτιέται ο Μανώλης Γλέζος.
Το ιστορικό στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς εφιστά επίσης την προσοχή στη διάκριση που μέρος της γερμανικής πλευράς θέτει σχετικά με τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.
«Ένα άλλο ερώτημα προκύπτει γύρω απο τη ρητορική ότι δεν υπάρχει το θέμα των επανορθώσεων αλλά μόνο το θέμα του αναγκαστικού δανείου. Αν είναι λοιπόν σωστό ότι δεν συνήλθε η Διάσκεψη των Παρισίων το 1946, η οποία αποφάσισε για όλες τις χώρες του Άξονα τι οφείλουνε στις χώρες που κατέκτησαν, τότε πρέπει να επιστρέψουμε κι αυτά που μας έδωσαν ως επανόρθωση με απόφαση της Διάσκεψης των Παρισίων η Ιταλία και η Βουλγαρία. Όλες οι χώρες έχουν εκπληρώσει το χρέος τους με την Γερμανία να αυτο-εξαιρείται. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν είναι σωστή αυτή η ρητορική και αν ναι, γιατί τότε η γερμανική πλευρά δεν θέτει θέμα να επιστρέψει η Ελλάδα στην Ιταλία και τη Βουλγαρία αυτά που μας έδωσαν στο παρελθόν;», θα πει ο κ. Γλέζος.
«Γιατί η Γερμανία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως προς τις οφειλές της; Γιατί έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς άλλες χώρες και όχι προς την Ελλάδα;», αναρωτιέται ο Μανώλης Γλέζος, δίνοντας μία εξήγηση από το παρελθόν. «Μήπως επειδή ο ελληνικός λαός με το έπος του 1940-1941 αφαίρεσε τη μάσκα του αήτητου Άξονα που υπήρχε ως τότε; Μήπως επειδή στη μάχη της Κρήτης ανατρέψαμε τα σχέδια του Χίτλερ; Μήπως επειδή με τον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον των κατακτητών συμβάλλαμε στη γρήγορη λήξη του πολέμου και στο να μην έχει σήμερα η Γερμανία ναζιστικό καθεστώς; Μήπως είναι μια εκδίκηση για αυτά;». «Αυτά είναι τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις», θα πει.
Διαβάστε ολόκληρη την συνεντευξη του Μανωλη Γλέζου, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου