10.11.14

Βενιζέλος σε Παπούλια: Χρειάζεται συναίνεση για την προεδρική εκλογή...

 
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στο σύντομο...

διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά προανήγγειλε τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι.
«Θα σας ενημερώσω για την επίσκεψη που κάναμε και για την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο. Αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό και το τοποθετώ στο γενικότερο πλαίσιο της σημαντικής πολιτικής που εφαρμόζουμε», τόνισε αρχικά ο κ. Βενιζέλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Στηριζόμενοι στο δίκαιο της θάλασσας».

Και συνέχισε ο κ. Βενιζέλος: «Θα σας ενημερώσω για το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και τη μετάβαση στη νέα εποχή. Εμείς υποβληθήκαμε στη μεγάλη πολιτική θυσία, ως πολιτικός χώρος, να υποστούμε ακρωτηριασμό της εκλογικής μας δύναμης χάριν του εθνικού συμφέροντος».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Τι κάνετε, κύριε Πρόεδρε. Κομίζετε νέα πολλά…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ως Υπουργός Εξωτερικών, κύριε Πρόεδρε, θα σας ενημερώσω για την επίσκεψη που κάναμε με τον Πρωθυπουργό στη Λευκωσία και φυσικά για την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο.
Για μένα ήταν η τέταρτη επίσκεψη στο Κάιρο μέσα σε 14 μήνες και αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Αλλά θέλω να το τοποθετήσω στο γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τους τελευταίους 18 μήνες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά με την Ιταλία, την Αλβανία. Υπάρχει η εκκρεμότητα της Λιβύης και φυσικά, υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Όλα αυτά συγκροτούνται σε μία ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:
Στηριζόμενοι στο δίκαιο της θάλασσας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πάντα στο δίκαιο της θάλασσας και το μεγάλο – αν θέλετε – κεκτημένο της τριμερούς Διάσκεψης είναι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιό της.
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Πλην της Τουρκίας…
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος, αλλά αποδέχεται πλέον την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλω να σας ενημερώσω για το σχέδιό μας εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα και τη μετάβαση σε μία νέα εποχή με ασφάλεια, με αμυντικό θώρακα απέναντι στις κινήσεις της αγοράς οι οποίες είναι κερδοσκοπικές.

Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι και εμείς υποβληθήκαμε στη μεγάλη πολιτική θυσία, ως πολιτικός χώρος, να υποστούμε ακρωτηριασμό της εκλογικής δύναμής μας χάριν του εθνικού συμφέροντος.

Άρα και ο ελληνικός λαός θα κριθεί να αξιολογήσει μία ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση από τη μία μεριά και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες.

Και υπό την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση γιατί σας επισκέφθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων, σχεδόν όλων των κομμάτων.

Αυτό δείχνει τη σημασία του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, πέραν του κύρους του προσώπου σας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας.



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: