«Ο κ. Σαμαράς δεν αντέχει ούτε μία μίνιμουμ επικοινωνία», είναι το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις προηγούμενες μέρες.
Όπως ...
αναφέρει η Ζαφειριάδου Μαριτίνα, στο real.gr, στην πρώτη άτυπη ενημέρωση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επαναφέρει τον θεσμό του briefing, έστω και σε εβδομαδιαία βάση στην αρχή και η οποία έγινε παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων, ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε απεχθή την έννοια της επικοινωνίας για τον πρωθυπουργό, φέρνοντας ως παράδειγμα και την ελάχιστη παρουσία του στη Βουλή όλο το προηγούμενο διάστημα.
Χαρακτήρισε «μόνιμη τακτική εκ μέρους του» την «στρατηγική έντασης», η οποία προέβλεψε ότι θα αποτελέσει και αναπόσπαστο μέρος του τρόπου με τον οποίο θα πολιτευτεί ως τις εκλογές.
«Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός μιλά για ανάγκη συναίνεσης τώρα, ζητώντας να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναιρεί τον εαυτό του για την επόμενη Βουλή που θα είναι και πιο αντιπροσωπευτική», είπε, δεσμευόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσεγγίσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με λογική συναίνεσης στην επόμενη Βουλή, όπου εκτιμά ότι θα έχει την πλειοψηφία.
Αναφερόμενος στη «νέα αφήγηση» της κυβέρνησης περί εξόδου από το μνημόνιο και επικείμενης συμφωνίας με τους δανειστές, ρώτησε για τι έξοδο μιλούν, όταν ξεκινούν με συζήτηση νέων μέτρων, αναφέροντας χαρακτηριστικά την απαίτηση της τρόικα να συζητηθούν οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τον νέο νόμο για τα εργασιακά, το νέο μισθολόγιο με δραστική μείωση των αποδοχών των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο κτλ.
«Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία και εμείς δεν θα την αναγνωρίσουμε», είπε, ενώ κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο.
Επαναφέροντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των 11,5 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση και σε μία νέα επιτήρηση, επί της ουσίας σε μία νέα μνημονιακή φάση για την χώρα.
«Αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για να βγούμε από την κρίση», είπε, μιλώντας για ρευστότητα στην οικονομία και απαντήσεις στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Ο ίδιος απέκλεισε από τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε μορφή “bad bank”, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ενδιάμεσος φορέας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι τελείως διαφορετικό, και επιμένοντας στην πρόταση για δημιουργία Δημόσιας Επενδυτικής Τράπεζας.
Τι συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαφθορά και τη διαπλοκή
Χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένο το να συμφωνήσει η χώρα στον τρόπο με τον οποίο θα πάει σε εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση, λέγοντας «όχι» στην «εμφυλιοπολεμική λογική», με την οποία υποστήριξε ότι φλερτάρει ο Αντώνης Σαμαράς.
Ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε οποιοδήποτε Συμβούλιο Αρχηγών συγκληθεί, ακόμα και αν πρόκειται για εθνικά θέματα ή για χρέος, αποσαφήνισε ότι για οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων στο θέμα του χρέους, θα πρέπει οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να αποδεχθούν ότι το σημερινό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
«Άλλο η συναίνεση με περιεχόμενο και άλλο η συνενοχή. Αυτή δεν θα την βρουν σε εμάς», είπε ερωτηθείς σχετικά.
Μιλώντας για την κινητικότητα που παρατηρείται στο Αιγαίο, συνέστησε ψυχραιμία και ωριμότητα στα ζητήματα που σχετίζονται με τις γειτονικές χώρες, κάνοντας λόγο για θέματα που δεν πρέπει να εμπλέκονται στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά ούτε στο όνομά τους να υποτιμάται η οικονομική κρίση.
Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τη Δημόσια Διοίκηση και τις δηλώσεις Ρακιντζή ότι η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων του είπε να μην τους υποδεικνύει πού να κάνουν ελέγχους, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκριτικές κραυγές όταν μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για θεσμικά μηνύματα διαφθοράς και φωτογραφικές τροπολογίες.
Αναφερόμενος ακόμα στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, υποστήριξε ότι το εκλογικό σώμα είναι πλέον διχασμένο ως προς την αναγκαιότητα να πάμε σε εκλογές, ότι η παράσταση νίκης είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ παντού και πως η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος γίνεται πλέον πλειοψηφική.
Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ο νέος ΠτΔ, ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στην σχετική συζήτηση που ζήτησαν με τον πλέον θεσμικό τρόπο (σ.σ. επίσκεψη στον ΠτΔ) να γίνει, επιμένοντας πάντως στην λογική ευρύτερων συναινέσεων.
«Δεν πάσχουμε από πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε, απευχόμενος η κυβέρνηση να επικαλεστεί κάποιο εθνικό θέμα για να πάει σε εκλογές, επιχειρώντας έτσι να δείξει ότι δεν …σέρνεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για τα σενάρια περί «αριστερής παρένθεσης», ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «φρούδες ελπίδες κυβερνητικών συμβούλων», διαβεβαιώνοντας άλλωστε ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα εκκινεί από διαφορετική κατάσταση από την παρούσα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση όπως είπε, έχει σχέδιο…
Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να βρει τους 180 βουλευτές που επιθυμεί για την εκλογή νέου ΠτΔ.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου