4.11.14

Σκουρλέτης: Μηδενικές οι πιθανότητες να φτάσουμε το 2016 χωρίς εκλογές ...




"Εκλογές το 2016 είναι σαν να λέμε ότι θα σβήσει ο ήλιος", είπε o Πανος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, "Οι πιθανότητες να φτάσουμε ως το 2016 χωρίς να έχουν γίνει πρόωρες εκλογές είναι μηδενικές", πρόσθεσε και κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως "προσπαθεί να ...
εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 βουλευτές" και "αρνείται την συναίνεση ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος από μια πιο αντιπροσωπευτική βουλή μετά τις εκλογές".
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Μπορείτε να μας πείτε τι θέλετε να πείτε με τη χθεσινή κίνησή σας να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας;
Θέλαμε να επισημάνουμε από μέρους μας για άλλη μια φορά και σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή μέσα από τη συνάντηση αυτή, η οποία έχει το δικό της συμβολισμό και τη δική της αξία, ότι απαιτείται αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε ως χώρα κρισιμότατα ζητήματα, να αποκατασταθεί ένα μίνιμουμ επικοινωνίας και σε όσα πράγματα μπορεί να υπάρξει συνεννόηση αυτή τελικά να αποτυπωθεί και μέσα από συγκεκριμένες πια επιλογές που θα βοηθήσουν για την αποκατάσταση ενός κλίματος συνεννόησης.
Αυτό πρώτα απ΄ όλα σχετίζεται με την ανάγκη να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών΄. Εμείς θεωρούμε ότι μια τέτοιου είδους συζήτηση θα έπρεπε να καταλήξει αφ΄ ενός στην ημερομηνία των εκλογών από κοινού και να συμφωνήσουμε ότι βεβαίως έχουμε διαφορετικές απόψεις, εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, αλλά αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε και να τα βάλουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Αφ΄ ετέρου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει η ευρύτερη συναίνεση στο πρόσωπο ενός νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα προκύψει από μια νέα Βουλή. Αυτά τα δύο..
  • Οι εκλογές είναι να γίνουν το 2016, εκτός κι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί δεν συμφωνείτε λοιπόν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας;…
Αυτό θα μπορούσε να το ισχυριστεί κάποιος ο οποίος δεν θα ζούσε στην Ελλάδα και δεν θα έβλεπε πώς είναι τα πράγματα. Εκλογές το 2016 είναι σα να λέμε ότι θα σβήσει ο ήλιος το 2016, τέτοιες είναι οι πιθανότητες να γίνουν εκλογές το 2016. Σήμερα το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχει μια ανίσχυρη κυβέρνηση, μια αδύναμη συγκυβέρνηση η οποία δεν είναι αντιπροσωπευτική και την ίδια στιγμή καλείται να χειριστεί πολύ κρίσιμα πράγματα που δεν αφορούν μόνο το διάστημα μέχρι το 2016, αλλά τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό νομίζω ότι δημιουργεί τη βάση της απονομιμοποίησης για να μπορεί να χειριστεί από μόνη της μια μειοψηφική κυβέρνηση τόσο κρίσιμα ζητήματα.

Απονομιμοποημένη κυβέρνηση με την οποία θέλετε, παρόλα αυτά, να συμφωνήσετε τον χρόνο των εκλογών και μετά να καταλήξετε σ΄ένα πρόσωπο το οποίο θα εκλεγεί Πρόεδρος μετά, χωρίς να το λέτε.. Και αλήθεια, γνωρίζετε ποιες δυνάμεις θα είναι στην επόμενη Βουλή;.. Θα είναι όλοι οι σημερινοί δηλαδή για να συμφωνήσετε;…

Κανείς δεν το ξέρει και γι αυτό η επόμενη Βουλή θα πρέπει, η οποία θα είναι και πιο αντιπροσωπευτική και πιο γνήσια, θα πρέπει να αποφασίσει το πρόσωπο. Από κει και πέρα νομίζω ότι εδώ πρέπει όλοι να καταθέσουμε την πολιτική μας δέσμευση ότι θα κινηθούμε συναινετικά. Και προσέξτε την αντίφαση. Ενώ ο κ. Σαμαράς επιδιώκει τη συναίνεση των 180 ψήφων, την αρνείται στην επόμενη Βουλή. Και αποκαλύπτεται. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο κ. Σαμαράς δεν θέλει ούτε τη συνεννόηση, ούτε τη συναίνεση. Έχει επιλέξει ως μόνιμη στρατηγική του την ένταση και την κινδυνολογία και προφανώς αν πήγαινε σε μια στοιχειώδη αποδοχή του τρόπου συζήτησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδυνάμωνε αυτή του την προεκλογική τακτική. Περί αυτού πρόκειται.
Άρα αυτό όμως τον καθιστά αρκετά ακραίο, όπως έχει δείξει άλλωστε πως είναι ακραίος σε όλη του την πολιτική διαδρομή.
  • Μήπως πιέζεστε –εννοώ ο ΣΥΡΙΖΑ- από το γεγονός ότι σας εγκαλεί η άλλη πλευρά ότι τορπιλίζετε την πορεία της χώρας θέτοντας θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ θα μπορούσατε να συμφωνήσετε, κατά μία άποψη, έτσι ώστε να πάρει η Ελλάδα αυτά που χρειάζεται, εννοώ ως χώρα, ως σύνολο από την Ευρώπη και μετά να γίνουν εκλογές το ΄16 και θα αποφασίσει ο λαός ελεύθερα, έχοντας τακτοποιηθεί τα ζητήματα, να αποφασίσει αν θέλει ΣΥΡΙΖΑ.. όποιο κόμμα θέλει εν πάση περιπτώσει..
Είναι φανερό ότι αυτοί οι οποίοι μιλάνε για την ανάγκη να εκλεγεί τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικά το κάνουν μέσα από μία προσχηματική διάθεση. Θέλουν ουσιαστικά να συνεχίσουν να παραμείνουν στα πράγματα. Και αναφέρομαι στον κ. Σαμαρά και σε όσους τον στηρίζουν
Ήταν τελείως αποκαλυπτικός ο κ. Σαμαράς όταν βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο χθες. Δεν μας είπε κουβέντα γι αυτά που υποτίθεται ήταν τα κρίσιμα ζητήματα που ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και βγήκε και έκανε μια εκ νέου επίθεση, με τον γνωστό τρόπο, απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αν αυτό τώρα εσείς λέτε ότι δεν σημαίνει ένταση, δεν σημαίνει κινδυνολογία, δεν σημαίνει μια αντιπαράθεση η οποία δεν έχει όρια, όπως άλλωστε την έχει υποστηρίξει με όλες τις προηγούμενες δηλώσεις του, τι άλλο σημαίνει;
  • Πάντως, εάν αποτύχει η κυβέρνηση και δεν πάρει ούτε τη γραμμή πίστωσης, δεν καταφέρει να πάρει ούτε μια συμφωνία διαχείρισης του δημόσιου χρέους και έρθει η στιγμή των προεδρικών εκλογών, που θα έρθει, αρχές του επόμενου χρόνου, και δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αμέσως επόμενες εκλογές που δείχνουν δημοσκοπικά ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα βγάζει Πρόεδρο με 151 βουλευτές. Γιατί τόση αγωνία εκ των προτέρων δηλαδή;..
Γιατί ακριβώς είπαμε ότι πρόκειται για μια πολιτική δέσμευσή μας. Περί αυτού πρόκειται. Εμείς δεν θέλουμε με έναν τρόπο στενό, αλαζονικό να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα. Αλλά αν δεν πάρει, όπως είπατε τη συμφωνία αυτή, και λέω εγώ, μακάρι να μην την πάρει η κυβέρνηση, διότι δεν μπορεί να πετύχει μια μη γνήσια, μη αντιπροσωπευτική, μια ανίσχυρη κυβέρνηση μια συμφωνία προς όφελος της χώρας και του λαού της. Δεν μπορεί. Γι αυτό προηγείται το θέμα των εκλογών, ώστε τουλάχιστον να έχουμε μια αντιπροσωπευτική ισχυρή κυβέρνηση. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα σήμερα.
  • Ναι, αλλά την αγωνία δεν καταλαβαίνω. Εσείς λέτε, εμείς δεν συμφωνούμε με το να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν βάζουμε καν υποψήφιο, θέλουμε προκήρυξη εκλογών. Αφήστε τες να γίνουν και θα αποφασίσει η κοινωνία.
Δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνετε.
  • Να το ξαναπώ. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της να φέρει τη γραμμή πίστωσης, να κάνει μια διαπραγμάτευση, την οποία εσείς λέτε ότι δεν την κάνει καλά ή δεν την κάνει όπως θέλετε εσείς..
Όχι, είναι λάθος επιλογή η γραμμή πίστωσης….
  • Ναι.. Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας.. Ας πούμε ότι έρχεται αυτή η γραμμή πίστωσης και αμέσως μετά έρχεται και μια λύση, ενδεχομένως διατυπωμένη μόνο στα λόγια και όχι σε κείμενο, μια λύση διαχείρισης χρέους. Άρα έχοντας αυτά η κυβέρνηση….
Τι θέλετε να μας πείτε τώρα…
  • Να διατυπώσω το ερώτημα…
Μισό λεπτό.. Εκεί είναι η διαφωνία μας. Ότι αξιολογούμε διαφορετικά τα ζητήματα. Και θέλετε να μας πείτε, εσείς και όσοι το ισχυρίζονται, εν πάση περιπτώσει εσείς κάνετε το ερώτημά σας, ότι εμείς πρέπει να αποδεχτούμε ως χώρα μια συμφωνία από μια κυβέρνηση που ποτέ δεν έχει αναγνωρίσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ποτέ δεν έχει εκπροσωπήσει τα συμφέροντα αυτού του λαού, πάει να δεσμεύσει για τις επόμενες δεκαετίες αυτό το λαό χειροπόδαρα, πάει να τον βάλει σε μια νέα μνημονιακή φάση και λέτε ότι το αίτημα να πάμε πριν για εκλογές έτσι ώστε όλα αυτά να αξιολογηθούν από τον κόσμο δεν είναι σωστό; Έχουμε αγωνία και για το σήμερα και για το αύριο αυτής της χώρας…
  • Όχι εγώ δεν είπα αυτά… Να μου επιτρέψετε να διατυπώσω το ερώτημα, γιατί βγαίνει συμπέρασμα σα να θέλω εγώ κάτι… Εγώ λέω ότι με αυτά τα δύο έρχεται ο κ. Σαμαράς μαζί με τον κ. Βενιζέλο έρχονται στο Κοινοβούλιο και λένε, προτείνουμε για Πρόεδρο τον τάδε. Τι λέτε 300 εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο; Τον ψηφίζετε ναι ή όχι; Και αποφαίνεται το Κοινοβούλιο αν θέλει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχοντας η κυβέρνηση παρουσιάσει δύο λύσεις γι αυτά τα επίμαχα ζητήματα. Απλό. Ή εκλέγεται ο Πρόεδρος ή αν δεν εκλεγεί, θα πάμε σε εκλογές…
Δεν έχει απαντηθεί αυτό το ερώτημα; Όχι μόνο τώρα που συζητάμε εμείς, αλλά κι όλους τους προηγούμενους μήνες;
  • Ναι, αλλά οι εκλογές είναι για το 2016. Η πλειονότητα που ψήφισε το 2012 αυτή την κυβέρνηση, αυτά τα κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση, ξέρουν ότι οι εκλογές είναι το 2016
Στις δημοκρατίες εκλογές προβλέπονται κι όταν υπάρχει λαϊκή δυσαρμονία. Έτσι γίνεται και το γνωρίζετε πολύ καλά..
  • Η λαϊκή δυσαρμονία δεν έχει εκφραστεί. Είναι μόνο στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι στο Κοινοβούλιο…
Νομίζω ότι εκφράστηκε και στο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης….
  • Το λέτε κι εσείς, είναι ευρωκάλπη, δεν είναι εθνική κάλπη…
.. Και το βλέπετε καθημερινά. Ο μόνιμος φόβος του κ. Σαμαρά είναι η ημέρα των εκλογών. Είναι ο εφιάλτης του…
  • Αφήστε τον να τον ζήσει. Αυτό σας προτρέπω τώρα. Το πολύ-πολύ θα χάσει, εσείς θα κερδίσετε…
Μάλλον το αντίθετο μου λέτε. ..
  • Μα όπως όλα δείχνουν, θα χάσει…
…Επειδή θέλει να παραμείνει, όπως θέλει, στην κυβέρνηση, αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες αυτού του λαού κι αυτού του τόπου. Αυτή είναι η βάση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: