30.10.14

Για το τέλος τού μνημονίου μάθατε;...



Συντρίμμια, σκόνη και θρύψαλα κάνει το «στρα­τηγικό σχέδιο εξόδου» της κυβέρνησης από το μνημόνιο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεσή του για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2014, επι­βεβαιώνοντας ότι ...
η έξο­δος στις αγορές ή μία προληπτική γραμμή πί­στωσης θα ισοδυναμεί με στενή εποπτεία, κάτι άλλωστε που είχε αποκαλύψει πρώτο «Το Ποντίκι» στο φύλλο της Πέμπτης 16 Οκτωβρίου 2014.

Τάσσεται μάλιστα υπέρ του σεναρίου που προέβλεπε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν πιο ωφέλι­μη αν προηγούνταν της εξόδου στις αγορές, προσθέτοντας: «Η ελληνική επιλογή “έξοδος στις αγορές, όχι νέο πρόγραμμα" δεν στηριζόταν σε μία ρεαλιστική εκτίμηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος», με αποτέλεσμα την απότομη άνοδο των επιτοκίων.

Με τον πλέον σαφή τρόπο, το Γρα­φείο διατυπώνει «επιφυλάξεις για την ορθότητα της στρατηγικής» εξό­δου στις αγορές, λόγω του υψηλότε­ρου κόστους δανεισμού από τον Ε5Μ. «Όποια λύση και αν τελικά επιλεγεί» σημειώνει «η έξοδος στις αγορές ή το αγκυροβόλιο του Ε5Μ (π .χ. μέσω μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης ή με απευθείας δανεισμό) θα συνοδεύεται από στενή εποπτεία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής».

Για πολλοστή φορά, το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής Π. Λιαργκόβας, αμφι­σβητεί ευθέως όχι μόνο το «ιδανικό» οικονομικό περιβάλλον που κατα­σκευάζουν τα φιλικά προς την κυβέρ­νηση ΜΜΕ, αλλά και την επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου, που επιχειρεί να εμφανίσει τον Α. Σαμαρά ως τον νέο... Μεγαλέξανδρο, που με τη δόξα της ανασκαφής στην Αμφίπολη θέλει να κατακτήσει τις αγορές χωρίς δυνάστες - δανειστές.
 
«Κινούμενη άμμος»

Το Γραφείο στην πολυσέλιδη έκθε­σή του (87 σελίδες) επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα - που θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Νοέμ­βριο - γίνεται σε σκηνικό που θυμί­ζει «κινούμενη άμμο» λόγω και της εξωτερικής πίεσης των δανειστών.

Προαναγγέλλει ότι τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα αναθεωρηθούν έως τον Δεκέμβριο, οπότε θα κατατεθεί στη Βουλή το τε­λικό σχέδιο, και ότι έχουν συσσωρευ­τεί εκατοντάδες εκκρεμείς υποχρεώ­σεις της ελληνικής πλευράς.

Οι συντάκτες της έκθεσης δεν δι­στάζουν να υπογραμμίσουν τη «ρευ­στή κατάσταση» της οικονομίας, την οποία επιδεινώνει το γεγονός ότι «δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί ένα εθνι­κό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον μνημόνιο». Προσθέτουν ακόμη ότι «ένα νέο πρόγραμμα που θα στόχευε στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης θα έπρεπε πρωτίστως να είναι δική μας υπόθε­ση. Ωστόσο, η σύνταξη ενός αξιόπι­στου αναπτυξιακού προγράμματος πρέπει να στηρίζεται σε φθηνούς πό­ρους που προέρχονται από τον Ε5Μ, την ΕΚΤ και άλλους ευρωπαϊκούς θε­σμούς».


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.