Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα του ελέγχου νομιμότητας, σημειώνοντας ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να μην αλλάξουν οι προϋποθέσεις των Προεδρικών Διαταγμάτων.
«Υπήρξαν ...
παρατυπίες κατά τη διαδικασία μετατροπής συμβάσεων», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρατηρώντας ότι για πρώτη φορά αυτό το παραδέχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
«Δηλαδή υπάλληλοι μετέτρεψαν συμβάσεις χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του ΠΔ του 2005. Έχει συμβεί και θέλουμε να το ελέγξουμε», είπε, δηλώνοντας ότι δεν θα κάνει πίσω από την εφαρμογή του νόμου.
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παραδοχή του Αλ. Μητρόπουλου ότι συνέβαινε ως συμπαιγνία και στο ότι κατά κάποιους δεν πρέπει να σκαλίσουμε τέτοια πράγματα.
«Αναρωτιέμαι όμως πόσοι έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στο ΠΔ», είπε, για να δώσει μόνος του την απάντηση ότι επρόκειτο για 75.000, έναντι 33.000 που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και δεν μονιμοποιήθηκαν.
«Τι θα τους πούμε; Ότι ήταν κορόιδα έναντι άλλων που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και με παρατυπίες προσελήφθησαν;», ρώτησε.
«Αυτό που θα κάνουμε χωρίς εξαίρεση είναι να ελέγξουμε τις μετατροπές αυτές των συμβάσεων και όπου υπάρχουν παρατυπίες, ο υπάλληλος δεν θα δεχθούμε να παραμείνει», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι το υπουργείο δεν θα δεχθεί και αρνήσεις σε αυτόν τον έλεγχο, στέλνοντας το μήνυμα στους πέντε δημάρχους που δεν επέτρεψαν την είσοδο των ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης ότι όταν δεν εφαρμόζεται ο νόμος θα αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.
«Ο νόμος δεν είναι αλά καρτ. Δεν είναι το δίκαιο του εργάτη, αλλά αυτό που ψηφίζεται από τη Βουλή και την πλειοψηφία και ανατρέπεται μόνο από εκλογές. Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την αξιολόγηση και τις μετατροπές των συμβάσεων», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον αναγνωρίζουν και οι άλλοι ότι υπήρξαν παρατυπίες, «το μόνο ερώτημα είναι ποια θα είναι η συνέπεια της παρατυπίας».
«Μόνο για αυτό μπορούμε να συζητήσουμε», είπε. «Τι είναι παρατυπία και τι όχι θα το κρίνει το ΑΣΕΠ. Αν εξαπατήθηκε το ΑΣΕΠ, έχει τη δυνατότητα να επανέλθει», είπε, δεχόμενος επίθεση από την πλευρά των εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Στην αίθουσα προκλήθηκε μεγάλη ένταση, με συνδικαλιστές να φωνάζουν για τον αριθμό των δήμων που δεν επέτρεψαν τον έλεγχο και να μιλούν με κάποια ειρωνεία.
«Παρακαλώ λιγότερη ειρωνεία από τους φορείς. Εδώ δεν κάνουμε κατάληψη. Εδώ είναι Βουλή», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στην συζήτηση παρενέβη ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, υποστηρίζοντας πως αν οι κύριοι δεν μπορούν να σεβαστούν τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, να περάσουν έξω.
«Η δέσμευση του υπουργείου είναι γρήγορη εφαρμογή του νόμου», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θυμίζοντας τις προσκλήσεις του υπουργείου στους φορείς για διάλογο, οπότε η ΑΔΕΔΥ δεν προσήλθε επικαλούμενη ότι τα νομοσχέδια του υπουργείου είναι πρόσχημα για απολύσεις στο Δημόσιο.
«Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή, όμως πρέπει και εσείς να αποφασίσετε αν θέλετε να προσέλθετε στον διάλογο», είπε, υπερασπιζόμενος το έργο του υπουργείου του και αποχωρώντας λόγω ειλημμένης υποχρέωσης.
Απόντος του υπουργού, τον λόγο πήρε ο Θέμης Μπαλασόπουλος για να σηκώσει και πάλι τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα και διορθώνοντας σε «ανακρίβειες» μετά την επίπληξη του προεδρεύοντος.
«Έβγαινε η κυβέρνηση και έλεγε ότι αρνείται η ΠΟΕ-ΟΤΑ τον έλεγχο των πλαστών πτυχίων και δικαιολογητικών. Δεν τον αρνείται.
Ούτε αυτό είναι αξιολόγηση και φαίνεται ποιος θέλει να δημιουργήσει την εικόνα για το ποιος εκπροσωπεί τους εργαζομένους», είπε, σημειώνοντας ότι στο υπουργείο μιλούν για δέκα δήμους στοχευμένα, ενώ εκείνος μπορεί να πει για άλλους 15.
Αναφέρθηκε στην απεργία πείνας από χθες στον Δήμο Ασπροπύργου λόγω εκατοντάδων εργαζομένων που οδεύουν προς απόλυση και αναρωτήθηκε γιατί ο νόμος μιλά μόνο για υπαιτιότητα του εργαζομένου.
«Φοβάμαι ότι θα έχουμε μέρες του 1992 όταν ένας άλλος υπουργός θέλησε να ιδιωτικοποιήσει τις συγκοινωνίες», είπε, μία αποστροφή του λόγου του που μέλλει να απαντηθεί…
Συνεχίζοντας ο κ. Μπαλασόπουλος προκάλεσε το υπουργείο αν υπάρχουν εκθέσεις να τις φέρει ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος αντίθετα μόνο σε ενημερωτικά σημειώματα.
Κατήγγειλε δε τον υπουργό ότι δεν είπε τίποτα για το ενιαίο μισθολόγιο και την ΚΕΔΕ ότι δεν είναι τυχαία απούσα από τη συνεδρίαση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου