1.9.14

Μηλιός: Το χρέος είναι μοχλός πίεσης για νέα μέτρα...


Αδύνατη θεωρεί την εθνική διαπραγμάτευση για την μείωση του ελληνικού χρέους ο Γιάννης Μηλιός, όπως δήλωσε στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Για την κυβέρνηση και για τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης υπάρχει μία ...
εμμονή στο να χρησιμοποιείται το χρέος ως ένας μοχλός για να περνάνε συγκεκριμένα μέτρα», είπε ο κ. Μηλιός.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θέλει να περάσει μαζικές απολύσεις, απολύσεις στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων και εκκίνηση των πλειστηριασμών. Θα πρέπει η κατάσταση να είναι τέτοια που να εμφανίζονται αυτά τα μέτρα σαν μια αναγκαιότητα ή αν θέλετε σαν το κόστος που θα πληρώσουμε ως χώρα υποτίθεται για να γίνει κάτι καλό για το χρέος».

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με νόημα «Στα οικονομικά δεν μπορούμε να συναινέσουμε με την κυβέρνηση διότι το σχέδιο είναι εντελώς διαφορετικό. Εμείς είμαστε για να προστατεύουμε και να προωθήσουμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Λέμε ότι η λιτότητα πρέπει να σταματήσει. Η κυβέρνηση λέει ότι η λιτότητα πρέπει να συνεχιστεί».

Και πρόσθεσε: «Είναι τόσο θεμελιώδης η διαφορά που δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα ίδιο τραπέζι διαπραγμάτευσης. Εμείς λέμε να ανοίξουν όλες οι προτάσεις και να μπούνε στο τραπέζι, να ακουστούν. Υπάρχει πρόταση που μιλάει για το θάψιμο του ευρωπαϊκού χρέους. Δηλαδή για την ανάληψή του μέσω μιας πράξης ανταλλαγής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για 70 χρόνια. Δηλαδή να απαλλαγεί η Ιταλία από τον βραχνά του χρέους που πήγε από το 85% στο 136% του ΑΕΠ σε λίγα χρόνια. Το επιτοκιακό κόστος αυτό να το αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το κόστος για την τράπεζα θα είναι κάτι παραπάνω από 3 τρισεκατομμύρια συνολικά. Ήδη, ο Ντράγκι έλεγε ότι θα δώσει σχεδόν 2-1,5 τρισεκατομμύρια στις τράπεζες τώρα, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μεγάλο κόστος και με τα 70 χρόνια θα υποχρεωθεί η Ιταλία και τα άλλα κράτη να το επαναγοράσουν, αλλά τότε θα είναι ένα μικρό ποσοστό του ΑΕΠ τους, 20-23%».

Ο κ. Μηλιός έκανε λόγο για δημιουργική καταστροφή αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί, αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη. «Υπάρχει αυτό το σχέδιο η Ευρώπη να γίνει μια άλλη ήπειρος. Όχι μια ήπειρος του κοινωνικού κράτους, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής. Αλλά της συγκέντρωσης ισχύος, πλούτου και περιουσίας σε πάρα πολύ λίγα χέρια. Σ΄αυτό εμείς αντιτασσόμαστε και βλέπουμε ότι όλο και περισσότερο, καθώς η πολιτική αυτή αναγκαστικά περνάει μέσα από την ύφεση, είναι μια δημιουργική καταστροφή. Δημιουργική για τον πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Καταστροφή για την κοινωνική πλειοψηφία, καθώς συμβαίνει αυτό, και έχουμε αρνητικούς δείκτες μακροοικονομικούς».

Και σημείωσε: «Η περίφημη ατμομηχανή της Ευρώπης, η Γερμανία, μπήκε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο και πολλά άλλα συμβάντα: αποπληθωρισμός και τα λοιπά, που κάνουν την εικόνα δυσοίωνη. Όλο και περισσότεροι θεσμοί, πολίτες, αλλά και κινήσεις πολιτών βλέπουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Επομένως, εμείς δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό. Ισα-ίσα που είμαστε στην πρώτη γραμμή, υποδεικνύουμε και μαζί με τους άλλους, τους Ευρωπαίους, εννοώ, δείχνουμε τι πρέπει να γίνει. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να συζητήσουμε. Άρα δεν μπορούμε να συμπορευτούμε με την κυβέρνηση σε αυτό το πράγμα».
Ακούστε το Ηχητικό, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: