Η τρόικα ανοίγει ολόκληρη την «ατζέντα» των
εργασιακών, ζητώντας μέχρι τέλους του έτους νέο συνδικαλιστικό νόμο ο
οποίος θα επεκτείνεται πέρα από τον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο, όπου
θα απαιτεί το...
51% των εργαζομένων κάθε κλάδου προκειμένου να ληφθεί
απόφαση για απεργία, ενώ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών
απολύσεων.
Για το δεύτερο -ομαδικές απολύσεις- η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ) θα έχουν συντηση αύριο στη Γενεύη με τον διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το οποίο έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για τα ισχύοντα περί ομαδικών απολύσεων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην περάσει το θέμα, για το οποίο έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία και τη στήριξη των κοινωνικών εταίρων. Αντίθετα, θα επιχειρήσει, με τροπολογία μέσα στις επόμενες μέρες, να περιορίσει το ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε να μην εκδίδονται διαιτητικές αποφάσεις για συλλογικές συμβάσεις, όταν υπάρχει συναίνεση των μερών στην προσφυγή προς τον ΟΜΕΔ.
Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ανοίξει σειρά θεμάτων, όπως είναι ο τρόπος λήψης της απόφασης για απεργία, η χρηματοδότηση των συνδικάτων, η επαναφορά του λοκ άουτ και το θέμα των συνδικαλιστικών αδειών. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θέλει να βγάλει από το τραπέζι το θέμα του λοκ άουτ (με το επιχείρημα πως δεν ισχύει σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη) και να παραπέμψει τα υπόλοιπα θέματα στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Στο θέμα της ανταπεργίας των εργοδοτών δεν συναινεί σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ.
Τα θέματα που έχουν ανοίξει είναι τα εξής:
1 Οι δανειστές έχουν επισημάνει πως πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται από μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων (ακόμα και από το 50% συν 1 των μελών). Το θέμα αναμένεται να επεκταθεί και στο δημόσιο τομέα, καθώς ήδη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφεται δικαστικά κατά των απεργιών του Δημοσίου, με τα ίδια επιχειρήματα που βάζει η τρόικα.
2Ο τρόπος χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν κυρίως οι άδειες που δίνονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς στον ιδιωτικό τομέα είναι αυστηρότερο το πλαίσιο.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου