30.8.14

Κουράγιο, Απόλλωνα...




Οι λέοντες της Αμφίπολης… κατασπάραξαν τον Απόλλωνα όσον αφορά τη δημοσιότητα κι έτσι μια σπουδαία δουλειά δεν προβλήθηκε όσο της άξιζε. Αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ…


Λοιπόν: Το Δεσποτικό, που σίγουρα οι περισσότεροι ακούτε για πρώτη φορά, είναι ένα ακατοίκητο νησί δυτικά της Αντιπάρου. Η συστηματική έρευνα των τελευταίων 17 ετών του αρχαιολόγου Γιάννη Κουράγιου «αποκάλυψε» σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως το ιερό του Απόλλωνα και τα ίχνη του λατρευτικού αγάλματος. Ιδιαίτερα διαφωτιστικά για την τοπογραφία, την έκταση και τη χωροταξική οργάνωση του ιερού του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα, στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, στα δυτικά της Αντιπάρου, χαρακτήρισε το υπουργείο Πολιτισμού τα αποτελέσματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου στην ανακοίνωση που έκανε πριν από λίγες μέρες, την ώρα που όλοι έψαχναν τον… Μεγαλέξανδρο στον Τύμβο Καστά.

Η εφετινή ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως πληθώρα ευρημάτων, όπως αρχαϊκούς κεράμους οροφής, πήλινα ακροκέραμα από την οροφή του κτηρίου, ζωόμορφα ειδώλια, αγγεία σε σχήμα ταυροκεφαλής, λεοντοκεφαλής, σειρήνας, διακοσμημένα αγγεία παριανών εργαστηρίων, χάλκινα αντικείμενα και κοσμήματα, ενεπίγραφα αγγεία αφιερωμένα στον Απόλλωνα. Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας, γιατί αποτελούν πλέον με σιγουριά τις πρωιμότερες ενδείξεις λατρευτικών πρακτικών στον χώρο του ιερού του Απόλλωνα ήδη από τον 9ο αι. π.Χ., στον ίδιο χώρο όπου τον 6ο αι. π.Χ. κτίστηκε ο μνημειακού χαρακτήρα ναός. Δυτικά του κτιρίου Δ συνεχίστηκε η ανασκαφή της εκτεταμένης απόθεσης αντικειμένων που είχε διερευνηθεί το 2013, η οποία δημιουργήθηκε μετά την ανακαίνιση του κτηρίου.

Στα πολυάριθμα ευρήματα της φετινής περιόδου συγκαταλέγονται και δυο τμήματα ποδιών με την πλίνθο αρχαϊκών κούρων που προστίθενται στα 65 τμήματα γλυπτών που έχουν βρεθεί έως τώρα, καθώς και δάκτυλο υπερφυσικού αγάλματος που πιθανότατα ανήκει στο λατρευτικό άγαλμα του ναού (480- 490 π.Χ.).

Λίγα λόγια και για τον ακούραστο ερευνητή, που τόσα χρόνια αφιέρωσε σ’ έναν σκοπό. Ο Γιάννης Κουράγιος πήρε πτυχίο Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας και από τη Φιλοσοφική Σχολή, με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία, ενώ η πτυχιακή του εργασία είχε θέμα «Θερμή Λέσβου. Μία προϊστορική πόλη του Αιγαίου». Τη διετία 1982-1983 πήρε πτυχίο συντήρησης αρχαιοτήτων στην ιδιωτική σχολή «Lo sprones» και στη συνέχεια ολοκληρώνει τον κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών με θέμα της διδακτορικής διατριβής «Τα αρχαία εργαστήρια κεραμικής στην Παροικιά Πάρου», στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαθέτει τεράστια εμπειρία με ανασκαφές και επιβλέψεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κι έχει στο ενεργητικό του πολλές δημοσιεύσεις, οι περισσότερες για τα αρχαία σε Πάρο και Αντίπαρο, ενώ έχει κάνει πολλές διαλέξεις, εξέδωσε βιβλία και εξακολουθεί να ασχολείται με τη συγγραφή για τα αρχαία Πάρου και Αντιπάρου.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε χάρη στις ευγενικές χορηγίες των Ιδρυμάτων Α. & Π. Κανελλοπούλου, Ι. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, του Αθ. Μαρτίνου και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Καλή συνέχεια, με κουράγιο… Χρειάζεται.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.