Ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο - μετά τον καθιερωμένο στις αρχές Ιουνίου, μετά τον ανασχηματισμό - προκειμένου να δώσει εντολές προς τους υπουργούς για την «τελική μάχη» της κυβέρνησης του Σεπτεμβρίου με...
την τρόικα στο Παρίσι και ενόψει της προεδρικής εκλογής, που, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, θα αποτελέσει το βασικό εσωτερικό μέτωπο σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα.
Επισήμως, η ατζέντα του υπουργικού αφορά σε θέματα δικαιοσύνης, ωστόσο ο Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε μια συνολική τοποθέτηση-απάντηση στα όσα χρέωσε στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής, στρώνοντας έτσι το «χαλί» για τη σύγκρουση που θα ακολουθήσει προς τα τέλη Αυγούστου, με αιχμή τις συζητήσεις με την τρόικα εκτός Ελλάδος και την προσπάθεια του να βρει την αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Σαμαράς, έπειτα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, έστω και αν αυτή απαίτησε την αντικατάσταση του «γαλάζιου» βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη, πέρασε έναν ακόμη σκόπελο στην πορεία που έχει χαράξει για τη σταδιακή απεμπλοκή από την τρόικα και πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει σοβαρά εσωτερικά «βάρη» που θα του δυσκολέψουν το σχεδιασμό του για μια «βελούδινη» εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τελευταίος σταθμός είναι σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για την ελάφρυνση και τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όμως, δεν βρίσκονται στα δικά του χέρια.
Πονοκέφαλος οι ένστολοι, βραχνάς ο ΕΝΦΙΑ
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά και προβληματισμό, το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον κλάδο των ενστόλων -από τους «μπάτσους» για τους οποίους είχε μιλήσει ο Νίκος Βούτσης ο κ. Τσίπρας σήμερα υιοθετεί όλα τα αιτήματα των ενστόλων- και προσπαθούν να πείσουν τους εκπροσώπους των ενστόλων ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απώλειες στα ταμεία τους, χωρίς, ωστόσο, να έχουν καταφέρει να πείσουν τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου που, ενόψει ΔΕΘ, ετοιμάζονται για θερμότερες κινητοποιήσεις.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, μιλώντας στοReal.gr, εκτιμούσαν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, μόλις ανακοινωθεί και η συνολική ρύθμιση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των ενστόλων, κάτι που αναμένεται να γίνει λίγο πριν την παρουσία του κ. Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι ενστάσεις των «γαλάζιων» βουλευτών συνεκτιμώνται από το Μέγαρο Μαξίμου και δεν είναι τυχαίο ότι χθες που ψηφιζόταν το Πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έσπευσε στη φρεγάτα «Σαλαμίς», για να σφίξει τα χέρια των ανθρώπων που έβγαλαν από τη φλεγόμενη Λιβύη Έλληνες και ξένους πολίτες, μεταφέροντας τους με ασφάλεια στον Πειραιά.
Σε κάθε περίπτωση, από το περιβάλλον Σαμαρά δίδεται το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να περάσει η αίσθηση περί προνομιακής μεταχείρισης ενός συγκεκριμένου κλάδου εργαζομένων, την ώρα που όλος ο ιδιωτικός τομέας έχει «ματώσει» από την εφαρμογή των μνημονίων.
Τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών ο ένας κοιτάζει τον άλλον και άπαντες προς την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα για το τι πήγε λάθος στους υπολογισμούς του φόρου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του κ. Σαμαρά, για να διορθωθούν κραυγαλέες αδικίες, κυρίως σε εκτάσεις της περιφέρειας, καθώς τα μηνύματα που είχαν φτάσει από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου από τους «γαλάζιους» βουλευτές και την επαρχία ήταν άκρως ανησυχητικά.
Μέσα σε όλα αυτά, ο κ. Σαμαράς έχει να διαχειριστεί και την επικοινωνιακή κατά τα άλλα γκρίνια του ΠΑΣΟΚ που ζητά να μεταφερθεί για τα τέλη Αυγούστου η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αφού πρώτα διορθωθούν λάθη και αδικίες στον καταλογισμό του φόρου - ενός φόρου που έρχεται σε αντικατάσταση του χαρατσιού της ΔΕΗ, το οποίο είχε φαρδιά-πλατιά την «υπογραφή» του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου