Την πιθανότητα να μειωθεί το 15% της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων σε 12% ή 10% και ταυτόχρονα να μην θεωρείται η βαθμολογία από 6,1 έως 6,9 βαθμολογία κάτω από τη βάση, εξετάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε...
σειρά συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Ηδη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, πήραν το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο να προχωρήσουν σε βελτιώσεις που θα ισχύσουν άμεσα και πάντως σε μεταβατικό στάδιο, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων (ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ) και να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση με ποσοστώσεις στο Δημόσιο.
Ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την εντολή τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέχρι τη Δευτέρα, 4 Αυγούστου, να έχει έτοιμες τις προτάσεις του για το νέο τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων.
Κατά τη συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου, το σημαντικότερο θέμα ήταν η αξιολόγηση με αιχμή του δόρατος το 15% αλλά και το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να εμπεδωθεί στους εργαζομένους στο Δημόσιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υποχρεωτικό αρνητικό ποσοστό 15% θα αλλάξει, αλλά δεν θα απαλειφθεί, δηλαδή θα παραμένει η αρνητική βαθμολογία κατά την αξιολόγηση, αυτή όμως δεν θα πρέπει να συνδυαστεί καθ' οιονδήποτε τρόπο με διαθεσιμότητες και απολύσεις.
Το φθινόπωρο
Παράλληλα, το υπουργείο θα συντομεύσει το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου με το οποίο θα καθιερώνεται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, που επρόκειτο να έρθει το 2015, αλλά τελικά θα έρθει το φθινόπωρο.
Οσον αφορά τις 6.500 απολύσεις που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να γίνουν μέχρι το τέλος του 2014, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος ζήτησαν να γίνει καταμέτρηση όχι μόνον των υπαλλήλων που απακαλύπτεται ότι διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά, αλλά και εκείνων που θα απομακρυνθούν με τις προσωρινές διαταγές. Ο προφανής στόχος είναι στις επόμενες συνομιλίες με την τρόικα να ζητηθεί και πάλι οι συμβασιούχοι που θα απομακρυνθούν να συνυπολογιστούν στην καταμέτρηση των 6.500 απολύσεων. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιο αίτημα έχει κατ' επανάληψη μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και έχει απορριφθεί.
Ομως τον τελευταίο μήνα έχει υπάρξει στροφή στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ τόσο όσον αφορά τις απολύσεις όσο και ως προς την αξιολόγηση, ενώ ο κ. Βενιζέλος έχει εκφράσει την αισιοδοξία του για το επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. «Τώρα είναι η στιγμή, δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος, να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί και που δημιουργούν αδικαιολόγητη ανασφάλεια στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, ούτε στο χώρο της κοινωνίας, αλλά εφαρμόζουμε ένα δικό μας εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, μεταρρυθμίσεις που τις θέλει η κοινωνία».
Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην τρόικα, όμως η συγκεκριμένη αναφορά παραπέμπει ευθέως στις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων. Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, όταν ο Ευ. Βενιζέλος καλεί σε ανυπακοή απέναντι σε «οδηγίες που έχουν επιβληθεί και δημιουργούν ανασφάλεια στο χώρο της δημόσιας διοίκησης» δεν μπορεί παρά να εννοεί τις 6.500 απολύσεις που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη επιβεβαιώνουν την άποψη ότι «όλα πρέπει να επανεξεταστούν από φθινόπωρο».
Στο μεταξύ, τη δική της δυναμική στις εξελίξεις συνθέτει η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών στο Δημόσιο για την αξιολόγηση, καθώς είναι γνωστό ότι τον Ιούλιο δήμαρχοι και περιφερειάρχες, όπως επίσης και τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης δεν πειθαρχούσαν στις οδηγίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα να μην δρομολογούνται οι αναγκαίες διαδικασίες, γεγονός, που από την άλλη πλευρά έχει προκαλέσει τη δυσφορία των δανειστών.
Νέο πρόσωπο
Στο μεταξύ, όπως είχε γράψει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (27 Ιουλίου) προωθούνται δέκα αλλαγές που θα δώσουν νέο... πρόσωπο στο νόμο για την αξιολόγηση. Μαζί με αυτές τις αλλαγές συζητείται να αμβλυνθεί το 15% των δημόσιων υπαλλήλων που θα βρίσκονται σε αρνητική βαθμολογία με τρόπο περισσότερο ποσοτικό. Δηλαδή, έχει τεθεί θέμα το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 12% ή και στο 10%, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στη «διακεκαυμένη» δεξαμενή όσο το δυνατόν λιγότεροι υπάλληλοι.
Ενα δεύτερο ποσοτικό χαρακτηριστικό είναι οι υπάλληλοι που θα βαθμολογηθούν από 6,1 μέχρι 6,9 που μέχρι σήμερα ενέπιπταν στη δεξαμενή του 15% να περάσουν στη δεξαμενή του 60%, δηλαδή στους μέτριους υπαλλήλους.
Ποιες είναι οι δέκα αλλαγές
Οι υπόλοιπες δέκα αλλαγές για την αξιολόγηση στο Δημόσιο που αναμένεται να «κλειδώσουν» είναι:
1. Σε ειδική ρύθμιση που θα προωθηθεί θα υπάρχει η ρητή διαβεβαίωση ότι κανένας υπάλληλος δεν θα απολυθεί εξαιτίας κακής αξιολόγησης. Η φράση που θα προστεθεί είναι: «Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».
2. Ευελιξία στο σύστημα των ποσοστώσεων, που όμως διατηρούνται. Θα διευρυνθεί ο επιμερισμός των ποσοστών σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης και παράλληλα θα δοθεί η ευχέρεια σε προϊσταμένους να προχωρήσουν σε επιμερισμό ποσοστών είτε μέχρι το επίπεδο της διεύθυνσης, είτε μέχρι το επίπεδο του τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε υπηρεσίας. Αυτό για την τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι θα υπάρξει ευελιξία στο επίπεδο του δήμου και των υπηρεσιών του όσον αφορά την ποσόστωση. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε μονάδες μέχρι έξι υπαλλήλους δεν εφαρμόζεται ο επιμερισμός σε ποσοστά.
3. Θα εφαρμοσθεί αντι-μπόνους σύστημα για όσους υπαλλήλους δεν συμμετάσχουν στην αξιολόγηση. Υπό τη μορφή αντικινήτρων οι υπάλληλοι που δεν θα αξιολογηθούν δεν θα μπορούν στη συνέχεια να ζητήσουν μετάταξη, μετάθεση ή απόσπαση. Επίσης, θα αποκλείονται από τις προαγωγές, καθώς δεν θα τους επιτρέπεται να διεκδικήσουν θέσεις προϊσταμένων. Αντίθετα, όσοι συμμετάσχουν στην αξιολόγηση θα μπορούν να διεκδικήσουν όλα τα παραπάνω, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία που πήραν στην αξιολόγηση.
4. Ο αξιολογητής, μαζί με τη βαθμολογία, θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των υπαλλήλων που θα πέσουν στην κατηγορία του 15% (κάτω από τη βάση).
5. Ενα πρώτο μέτρο για όσους πέσουν κάτω από τη βάση είναι να επιμορφωθούν πάνω στο αντικείμενό τους σε πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ή του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.
6. Ενα δεύτερο στάδιο είναι η επιμόρφωση σε ένα άλλο αντικείμενο εργασίας σε πρόγραμμα διά βίου μάθησης.
7. Ο υπάλληλος θα κληθεί να βελτιώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που άπτονται της εργασίας και της συμπεριφοράς του ή να αναπτύξει ατομική καλλιέργεια ορισμένης δεξιότητας.
8. Σε περίπτωση ακόμα χειρότερης βαθμολογίας, ο υπάλληλος θα κληθεί να αλλάξει προσωρινά αντικείμενο εργασίας.
9. Μια άλλη εναλλακτική λύση που θα του προσφερθεί είναι να μετακινηθεί εντός της υπηρεσίας σε άλλη θέση (με τη θέλησή του).
10. Τέλος, ο υπάλληλος μπορεί με βάση τα προσόντα και τις ικανότητές του να μεταταχθεί σε διαφορετικό κλάδο (πάντα με τη θέλησή του).
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου