Η αλήθεια είναι ότι τα ρεπορτάζ για τις άκρως καταστροφικές επιπτώσεις των πλαστικών σκουπιδιών στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον τείνουν να πάρουν έναν εποχικό - επετειακό χαρακτήρα και είναι...
«επίκαιρα» τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που από μόνο του τα αποδυναμώνει.
Αλήθεια είναι, όμως, επίσης, ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που είναι εθισμένη στο πλαστικό και εθισμένη στο να θεωρεί τη θάλασσα το μεγάλο χωνευτήρι, τη μεγαλύτερη χωματερή του πλανήτη, επιμένει στην πλαστική επέλαση στις ακτές και τις θάλασσες δείχνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτε.
Έτσι, ακόμα και εν έτει 2014, το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να πάρει κάποιος φεύγοντας από την παραλία μαζί του όχι μόνο την πετσέτα του αλλά και τα σκουπίδια του.
Εν έτει 2014 το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο που έχει να κάνει κάποιος, είναι να σκύψει τη μέση του και να μαζέψει το πλαστικό ποτήρι με τα υπολείμματα του φρέντο.
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες με νέες μελέτες προσπαθούν να αφυπνίσουν τους μακάριους χρήστες των ακτών και των θαλασσών κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με νέα έρευνά του ο ΟΗΕ, έρευνα που παρουσιάστηκε στις αρχές του καλοκαιριού στην πρώτη Σύνοδο για το Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι, προειδοποίησε ότι η ρίψη στους ωκεανούς πλαστικών απορριμμάτων προκαλεί ζημιές, το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ απειλεί τη θαλάσσια ζωή, τον τουρισμό και την αλιεία.
Την ίδια χρονική περίοδο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, προβληματίζει ιδιαίτερα αφού εκτιμά ότι τα εκατομμύρια των τόνων πλαστικού που πέφτουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς τελικά καταλήγουν μέσω της τροφικής αλυσίδας στο στομάχι μας!
Το θέμα μάς αφορά άμεσα αφού η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα πλαστικά σκουπίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ τα αποτελέσματα μελέτης Ελλήνων επιστημόνων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι στο 100% των δειγμάτων ψαριών που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν τα λεγόμενα «μικροπλαστικά», πράγμα που σημαίνει ότι τελικά από τη θάλασσα φτάνουν στο πιάτο των καταναλωτών.
Το «Π» σε μια προσπάθεια να πάρουμε το θέμα αλλιώς, ξεκινώντας από αυτό το καλοκαίρι, παρουσιάζει τα τελευταία ανησυχητικά επιστημονικά στοιχεία από την εξάρτησή μας από το πλαστικό και από τον ωχαδερφισμό.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου