24.7.14

Ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι αριθμοί...

Χθες είδαν από το ΙΟΒΕ το φως της δημοσιότητας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία 3.795.100 Έλληνες βρέθηκαν πέρυσι κάτω από το όριο της φτώχειας.


Πριν από...
τρεις δεκαετίες, το εφιαλτικό όραμα της πρωθιέρειας του νεοφιλελευθερισμού Μάργκαρετ Θάτσερ για την "κοινωνία των δύο τρίτων" προκαλούσε ανατριχίλα στη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, έστω κι αν αρκετοί το θεωρούσαν τότε κάτι σαν "σενάριο πολιτικής επιστημονικής φαντασίας".

Πέρασαν τα χρόνια, φτάσαμε στο 2014 και ο εφιάλτης έγινε -και τυπικά- ζοφερή πραγματικότητα. Χθες είδαν από το ΙΟΒΕ το φως της δημοσιότητας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία 3.795.100 Έλληνες βρέθηκαν πέρυσι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο αριθμός αυτός, αν και από μόνος του προκαλεί δέος, σοκάρει ακόμη περισσότερο αν μεταφραστεί σε ποσοστό: πρόκειται για το 34,6% του πληθυσμού. Ήτοι "και με τη βούλα των αρχών" το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει πεταχτεί στον κοινωνικό και οικονομικό Καιάδα.

Η Ελλάδα έχει πάψει να θυμίζει "ευρωπαϊκή" χώρα. Όχι μόνο επειδή το ποσοστό φτώχειας είναι πάνω από 1,5 φορά μεγαλύτερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, αλλά επειδή βρίσκεται και μεταξύ των 4 χωρών (από τα συνολικά 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στο όριο της φτώχειας!

Υπεύθυνος βέβαια για τη διαμόρφωση αυτής της εικόνας είναι τα Μνημόνια που σχεδίασαν οι δανειστές και εκτέλεσαν οι κυβερνήσεις. Κεντρικός δε σχεδιαστής ήταν και παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και σαν να μην αρκούσε η δυστυχία που προκάλεσε σε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, χθες το ΔΝΤ, ανερυθρίαστα, σαν να μη συνέβη τίποτε, ανέφερε στα συμπεράσματα της νέας του έκθεσης (με τον προκλητικά βερμπαλιστικό και στα όρια του ειρωνικού τίτλο «Προσαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης με ελλείμματα: πρόοδος, προκλήσεις και πολιτικές») ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεγάλες περικοπές μισθών που ακολούθησε η Ελλάδα δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα. Πολύ περισσότερο, οδήγησαν σε πτώση την παραγωγικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη παραδοχή τραγικού για την καθημερινότητα των Ελλήνων λάθους (ενδεχομένως "λάθους") εκ μέρους του ΔΝΤ, καθώς είχαν προηγηθεί η αναγνώριση της χρήσης λανθασμένων "πολλαπλασιαστών" οι οποίοι είχαν υποτιμήσει τις προβλεπόμενες υφεσιακές παρενέργειες των Μνημονίων.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι συχνά δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι αριθμοί. Μένει να δούμε αν η ρητορική του "success story" θα συνεχιστεί ή θα επανέλθουμε στο "σήμερα - αύριο χρεοκοπούμε"...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: