Η ΔΕΗ συνένωσε και το πρώτο βήμα από τον
ΣΥΡΙΖΑ έγινε, για τη συγκρότηση ενός μετώπου μακράς πνοής και με τη
συμμετοχή ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, συλλογικοτήτων και μεμονωμένων
προσώπων του δημόσιου βίου.
Αυτό προκύπτει ως ...συμπέρασμα μετά την απήχηση της πρότασης για δημοψήφισμα και καθώς η συμμαχία για τη ΔΕΗ δείχνει πως και εφικτή είναι αλλά και μέλλον έχει, σε μια πολιτική συγκυρία αρκετά κρίσιμη για τον κυβερνητικό συνασπισμό, δεδομένου ότι το φθινόπωρο πλησιάζει.
Σε αυτό το θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε χθες, με άρθρο του στο tvxs, για να υπογραμμίσει την ανάγκη να καλλιεργηθούν ευρύτερες συναινέσεις στο πολιτικό πεδίο, που θα εξελίσσονται πέραν των όποιων διαφορών υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάνω σε ένα κοινό σκοπό εθνικού συμφέροντος, όπως σε αυτή τη φάση είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας.
Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, γίνεται σαφές, όσο και αν δεν ομολογείται δημοσίως από τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι αυτή η συμμαχία που τώρα συγκροτείται δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει τη θρυαλλίδα εξελίξεων με ορίζοντα το φθινόπωρο, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και, βεβαίως, το μετεκλογικό τοπίο στην περίπτωση πρόωρων εκλογών και την πρώτη μη μνημονιακή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο άρθρο του ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «ιστορική υποχρέωση» τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού, πολιτικού μετώπου για την ενέργεια και αναφέρει: «Στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν πρόκειται για μια αντίθεση ιδεολογική ή πολιτική που μπορεί να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις, γενικά και αόριστα, δημόσιων οργανισμών. Εδώ πρόκειται για ένα εθνικής σημασίας θέμα. Γι' αυτόν το λόγο, ανεξάρτητα από πιθανές διαφορετικές οπτικές που μπορούμε να έχουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια σειρά από ζητήματα, ακόμα και στο μείζον θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, για την υπεράσπιση της ΔΕΗ που έχει στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι ιστορική μας υποχρέωση».
Η συγκεκριμένη παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αυξήσει την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών που συνιστούν την κρίσιμη μάζα των μελλοντικών εξελίξεων και δευτερευόντως προς την ηγεσία του ΚΚΕ, που δεν εμφανίζεται αρνητική σε ένα δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, αλλά θέτει πλαίσιο προϋποθέσεων κυρίως, για να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με αντιφάσεις και με το δόγμα της πολιτικής του περί λύσεων εντός της Ευρωζώνης.
Γι' αυτό άλλωστε οι προϋποθέσεις του ΚΚΕ θέτουν ως βασικό περιεχόμενο του δημοψηφίσματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί, σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη «μικρή ΔΕΗ».
Τις προσεχείς ημέρες θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, στην πραγματικότητα όμως η θέση του ΚΚΕ εκ των πραγμάτων είναι πολύ λεπτή, διότι αν μη τι άλλο κινδυνεύει να περιέλθει σε αμηχανία στην περίπτωση που δεν θα αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών του μαζί με τους άλλους από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων βουλευτών που θα υποστηρίξουν την πρόταση για δημοψήφισμα, έστω μόνο επί του κρίσιμου νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ».
Η εκτίμηση είναι πως το ΚΚΕ θα καταγγείλει μεν τον ΣΥΡΙΖΑ για κατεστημένο ευρωπαϊσμό και συμπόρευση με επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά θα προσέλθει τελικά, με την κοινοβουλευτική ομάδα του, να υποστηρίξει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ικανοποίηση τις γενικευμένες αντιδράσεις που εκπορεύονται από το ξεπούλημα της ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι η κοινωνική κατακραυγή, όπως εκφράζεται τις τελευταίες ημέρες, που εκτείνεται από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας έως τοπικούς παράγοντες και φορείς όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της επιχείρησης, δείχνει ότι οι πολίτες δεν συμφωνούν με την εκποίησης της μόνης εναπομείνασας ελληνικής βαριάς βιομηχανίας.
Σε ανεπίσημη ενημέρωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει αυτό το κλίμα δυσφορίας, σημειώνοντας ότι με την εκποίηση και διάλυση της ΔΕΗ δεν διαφωνεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνδικαλιστές, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου υπάρχουν παραγωγικές μονάδες και ορυχεία προς εκποίηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει συγκεκριμένα: «Στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν με πρωταγωνιστικό ρόλο και οι δημοτικές αρχές (π.χ. δήμαρχοι Φλώρινας και Πτολεμαΐδας), οι κινητοποιήσεις είναι μαζικότατες και οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι αν η συγκυβέρνηση Αντ. Σαμαρά-Ευ. Βενιζέλου επιμείνει στον αυταρχισμό της, θα κλιμακωθούν. Διαφωνούν, επίσης, μέλη της σημερινής συγκυβέρνησης, όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αλλά και βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία (π.χ. ο κ. Κωνσταντινίδης της Ν.Δ.). Υπενθυμίζουμε επίσης ότι αρχές του 2012, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κύριοι Ντόλιος, Καρύδης και Παπαγεωργίου, είχαν συνυπογράψει ερώτηση του βουλευτή Γ. Βλαττή με θέμα την ενεργειακή στρατηγική».
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου