6.7.14

Οι βάσεις σε 40 σχολές...

Οι βάσεις σε 40 σχολές
Μεγάλος θα είναι φέτος ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές που εξασφαλίζουν σίγουρη εργασία, όπως είναι οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

Η πλέον υψηλόβαθμη σχολή, η Ιατρική Αθηνών, αναμένεται ότι ...
θα ανοίξει τις πύλες της με περίπου 19.190 μόρια, όταν πέρυσι η βάση της «κατρακύλησε» στα 18.916 μόρια. Ανοδική προδιαγράφεται η πορεία των βάσεων εισαγωγής και σε άλλες περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι πολυτεχνικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ημερησία,  για την εισαγωγή στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να απαιτηθούν περί τα18.900 μόρια έναντι 18.471 πέρυσι.

Την ίδια ώρα, καθώς φέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τους υποψήφιους των ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.), εκτιμάται ότι οι βάσεις θα σημειώσουν μεγάλη άνοδο, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 800 μόρια, τμήματα τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια των αστικών κέντρων.



Παράλληλα, θα δημιουργηθούν «καραμπόλες» στις βάσεις άλλων τμημάτων. Ενδεικτικά, η βάση εισαγωγής στο τμήμα Μαθηματικών στη Σάμο αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο περισσοτέρων των 800 μορίων, φθάνοντας τα 12.100 έναντι 11.282 πέρυσι. Και στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Ξάνθη, όμως, εκτιμάται ότι η βάση θα διαμορφωθεί στα16.900 μόρια έναντι 16.027 πέρυσι, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 873 μόρια.



Φέτος, παρατηρήθηκε εντυπωσιακή αύξηση των αριστούχων σε 16 από τα συνολικά 22 μαθήματα, ενώ το ποσοστό των αριστούχων με γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 18 σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας το 9,48% έναντι 5,7% πέρυσι. 

Στον αντίποδα, μειώθηκε σε 23.896 έναντι 28.645 πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων με γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από 10, ωθώντας ανοδικά το «κατώφλι εισαγωγής» που πέρυσι ήταν στις 4.267 μονάδες σε ΤΕΙ. Την ίδια ώρα, υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων σε μεσαίες βαθμολογίες, μεταξύ 12 και 15, με αποτέλεσμα να αναμένεται άνοδος και στις «μεσαίες» σχολές. 

Πατήστε πάνω στον πίνακα για να δείτε αναλυτικά τις σχολές



Αναλυτικά, ανά επιστημονικό πεδίο, η πορεία των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ προδιαγράφεται ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές, κοινωνικές επιστήμες): 
Σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, πλην της Ιστορίας και της Έκθεσης, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης είχαν φέτος καλύτερες επιδόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία είναι αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα του 1ου πεδίου, άριστες βαθμολογίες από 18-20 έγραψε φέτος το 5% των υποψηφίων έναντι 1,7% πέρυσι.

Οι καλύτερες επιδόσεις σε συνδυασμό με τη μείωση των προσφερόμενων θέσεων στα τμήματα του πεδίου αναμένεται να ωθήσουν ανοδικά, κατά μέσο όρο 300 μόρια, τις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα νομικής και φιλολογίας. Ενδεικτικά, η Νομική Αθήνας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 18.800 μόρια έναντι 18.571 πέρυσι, ενώ η Φιλολογία Αθήνας στα 17.650 μόρια έναντι 17.314 πέρυσι.

2ο (θετικές επιστήμες) και 4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες): 

Άνοδο αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις στα δημοφιλή πολυτεχνικά, αλλά και τα φυσικομαθηματικά τμήματα, καθώς οι βαθμολογίες των υποψηφίων σε κρίσιμα μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική κατεύθυνσης, ήταν καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, η άνοδος των βάσεων θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν συγκρατούνταν από την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων στα τμήματα αυτών των πεδίων. Στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι η βάση θα διαμορφωθεί στα 18.750 μόρια (+574 σε σύγκριση με πέρυσι), στο Φυσικό Αθήνας στα 16.450 μόρια (+279), ενώ στο Μαθηματικό Αθήνας στα 15.700 μόρια (+369).

3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας):


Στα... ύψη θα φθάσουν οι βάσεις στις πλέον περιζήτητες σχολές, τις Ιατρικές. Φέτος, οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλύτερες σε κρίσιμα μαθήματα, όπως η Βιολογία, η Χημεία και τα Μαθηματικά, στα οποία το ποσοστό των άριστων γραπτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι. Πάντως, η άνοδος αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μικρότερη στην περιφέρεια, όπως στη Θράκη. Κι διότι φέτος υπήρξε αύξηση, κατά 20%, των θέσεων των Ιατρικών σχολών η οποία όμως δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Ενδεικτικά, μόλις 5 θέσεις περισσότερες σε σύγκριση με πέρυσι διατέθηκαν στην Ιατρική Αθήνας, ενώ στην περιφέρεια αυξήθηκαν πάνω από 40 θέσεις.

5ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης):

Τα θέματα στα Μαθηματικά γενικής παιδείας ήταν ευκολότερα σε σύγκριση με πέρυσι και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων είναι πολύ καλύτερες. Είναι ενδεικτικό ότι υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των αριστούχων, φθάνοντας το 24,17% φέτος έναντι 11,09% πέρυσι. Ωστόσο, λόγω του μειωμένου κατά 20,6% αριθμού των υποψηφίων που εξετάστηκαν στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, εκτιμάται ότι οι βάσεις θα συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα με αυξομειώσεις στις οικονομικές σχολές. 

Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι οριακά θα πέσουν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (-30 μόρια) και Οικονομικής Επιστήμης (-20 μόρια), ενώ στον αντίποδα θα ανέβει (+112 μόρια) η βάση στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεγαλύτερη πτώση, πάντως, αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ του πεδίου όπου, λόγω της μειωμένης ζήτησης, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κενές θέσεις.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: