14.6.14

Απόφαση-"βόμβα" για την οικονομία...

Περίπου 460 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους ενστόλους για τις περικοπές των μισθών τους από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα, αν τελικά πράγματι η απόφαση του ΣτΕ αφορά το...
σύνολο των περικοπών που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας.
Το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και το 1 δισ. στην περίπτωση που προστεθούν τα αναδρομικά που πρέπει να δοθούν στους δικαστές - που έχουν ήδη δικαιωθεί - αλλά και στους εκπαιδευτικούς, η υπόθεση των οποίων θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Real.gr το θηριώδες αυτό ποσό αυτό προκύπτει έως εξής: Τα αναδρομικά από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2012 είναι 90 εκατ. ευρώ και οι μόνιμες περικοπές του 2013 είναι 230 εκατ. ευρώ.
Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις των ενστόλων αλλά και έξτρα 50 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την επίπτωση της μείωσης των αποδοχών τους στις μισθολογικές προαγωγές τους. Φυσικά εκτός από αυτά τα 460 εκατ. ευρώ πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα και για τα περίπου 350 εκατ. ευρώ που αφορούν το 2014 και είχαν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό.
Ο πονοκέφαλος είναι διπλός για την κυβέρνηση, αν συνυπολογιστεί και η πρόσφατη απόφαση του μισθοδικείου που προβλέπει την αποκατάσταση των μισθών και των δικαστικών. Πρώτοι υπολογισμοί του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως αν γίνει αυτό η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό θα αφορά άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για αμετάκλητη απόφαση την οποία «δεν μπορεί το κράτος να μην εφαρμόσει, γιατί θα κινδυνεύσει να πληρώσει υπέρογκους τόκους».
Ακούστε τι είπε ο κ.Μητρόπουλος εδώ.


Κοντολογίς η «τρύπα» στα ταμεία μπορεί να φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ έως το 1 δισ. ευρώ, όπως εκτίμησε και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στους Financial Times.
Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην οδό Νίκης έφτασε mail των δανειστών με το οποίο ζητούν να μάθουν που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά, αφού έχουν ξεκαθαρίσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να μοιραστεί σε μόνιμες παροχές αλλά σε ενισχύσεις «μίας χρήσης» που δεν θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.
Ακόμη όμως κι αν φέτος χρησιμοποιηθεί - με κάποιο τρόπο - μέρος του πλεονάσματος αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί το 2014, καθώς η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει πως η κυβέρνηση μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική με βάση τα ποσά που αποτελούν υπέρβαση του πλεονάσματος.
Με βάση αυτό το πλεόνασμα του 2014 πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Γεγονός που θεωρείται τουλάχιστον ουτοπικό, από τη στιγμή που λείπει 1,2 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή για να κλείσει ο προϋπολογισμός της τρέχουσας χρονιάς...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: