4.6.14

Εικόνα παράλυσης...

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. όμως ομολογούν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κυβερνητική εικόνα πανικού και παράλυσης για πολύ ακόμη, ενώ γρίφος παραμένει το...
υπουργείο Οικονομικών. Ενδεχόμενη καθυστέρηση εξάλλου ερμηνεύεται ως ένδειξη νέων εμπλοκών στην αναζήτηση της φόρμουλας για το επικοινωνιακό επιτελείο και στα «παζάρια» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τηρούν σιγή ιχθύος και οι φήμες στο παρασκήνιο οργιάζουν, με γαλάζιους και πράσινους υπουργούς και υπουργοποιήσιμους να λειτουργούν και να συζητούν μόνο για τον ανασχηματισμό. Η μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρείται όλο και πιθανότερη, όμως δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο διάδοχός του. Χθες κυκλοφόρησαν πάλι σενάρια «σπασίματος» του υπουργείου Οικονομικών στα δύο, στη λογική της παραμονής του κ. Στουρνάρα ώστε να διαπραγματευθεί το χρέος. (Ο υπουργός Οικονομικών χθες δήλωσε στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail» ότι η Ελλάδα έχει ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευθεί σκληρά τη μείωση του χρέους της).

Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τυγχάνει της αποδοχής και της τρόικας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει το ειδικό βάρος ώστε να διαπραγματευθεί το χρέος το φθινόπωρο και να παρουσιάσει όποιες ελαφρύνσεις σταθεί δυνατόν να γίνουν, αλλά και σε αντίθεση με τον τεχνοκράτη Στουρνάρα να έχει την πολιτική ευαισθησία να μην προκαλεί τους φορολογούμενους δηλώνοντας πως δεν υπερφορολογούνται. Αποστολή που θα ήταν δύσκολη ακόμη και για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Με εξαίρεση τους Δημήτρη Σταμάτη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ολγα Κεφαλογιάννη, οι υπόλοιποι υπουργοί της Ν.Δ. δεν αισθάνονται αμετακίνητοι στη θέση τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται βέβαιον πως θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ακόμη και εάν μετακινηθεί εν είδει αναβάθμισης. Λέγεται ότι ο Μάκης Βορίδης θα μπει στην κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του είναι σαφές ότι διεκδικεί την είσοδο νέων προσώπων στην κυβέρνηση (με κύριο τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ ακούγονται επίσης τα ονόματα των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Γιώργου Ντόλιου, Πάρι Κουκουλόπουλου, Συλβάνας Ράπτη και Κυριάκου Πιερρακάκη) «θυσιάζοντας» τον Θανάση Τσαυτάρη και τον Συμεών Κεδίκογλου.

Αποτίμηση εκλογών στη Ν.Δ.

Τον επαναπατρισμό των 600.000 ψηφοφόρων που έχασε στις ευρωεκλογές θέτει ως στόχο η Νέα Δημοκρατία με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, κάνοντας τον απολογισμό της 25ης Μαΐου.

Η αποτίμηση του αποτελέσματος των διπλών εκλογών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της Ν.Δ. υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εστιάζει καταρχήν στην ανάκτηση των δυνάμεων της παράταξης. Δεν προκαταλαμβάνει όμως τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επαναπροσέγγιση, αναθέτοντας στο κόμμα να εισηγηθεί και να συντονίσει όλες τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, τοπικά και κεντρικά.

Η διόρθωση αδικιών στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και οι ελαφρύνσεις, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη και τους αγρότες (δύο κατηγορίες ψηφοφόρων στις οποίες η Ν.Δ. είχε σημαντικές απώλειες και προφανώς όχι επειδή δεν είχε στραφεί αρκετά δεξιά), κατέχουν επίσης κομβική θέση στην ανάλυση της Ν.Δ. και αποτελούν μία από τις προϋποθέσεις που τίθενται για την επικράτησή της στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η Ν.Δ. καταλήγει στο συμπέρασμα πως έχει σημαντικές εφεδρείες ψηφοφόρων, που κερδίζονται «εάν κυβέρνηση και κόμμα κάνουν σωστά τη δουλειά τους από εδώ και μπρος».

Επίσης, εκτιμάται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και ήδη υποχωρεί. Οι ΑΝΕΛ έχουν ξεφουσκώσει, παρά το όργιο του λαϊκισμού στο οποίο επιδόθηκαν. Η Χ.Α. είδε τη δυναμική της να ανακόπτεται και έφθασε κι εκείνη την οροφή της»...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: