7.6.14

Εντολή ΔΝΤ: Μειώστε κι άλλο τις εισφορές...

DNT
Tι αναφέρει η έκθεση-φάντασμα...

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, περιορισμό των προγραμμάτων κατάρτισης και κίνητρα για απασχόληση σε νέους και μακροχρόνια ανέργους, είναι η εντολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την κυβέρνηση.
 Στην...
έκθεση-φάντασμα του ΔΝΤ, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών στη χώρα μας εκτιμούν ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα επιδράσει θετικά στους μισθούς, στην απασχόληση και στα δημόσια οικονομικά.

Θεωρούν μάλιστα ότι εάν το μέτρο τρέξει και έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούν, θα πρέπει, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 να επανεξετασθεί το θέμα της περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9%, σε συνδυασμό με τη μείωση 1,1% στις αρχές του 2012 (μέσω της διάλυσης του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας και κατά συνέπεια της κατάργησης της εισφοράς των εργοδοτών προς τους οργανισμούς αυτούς), οδηγεί σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους από 800 εκατ. ευρώ έως 1,2 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ιδιωτικό τομέα, το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δισ. είναι οι μικτές αποδοχές και τα 7,13 δισ. ευρώ οι εργοδοτικές εισφορές.

Τα μικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση εκτιμώνται σε 1,85 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως προσεγγίζει τα 2,36 δισ. ευρώ και οι εργοδοτικές εισφορές τα 509,28 εκατ. ευρώ.

Από την 1η Ιουλίου, θα μειωθεί η εργοδοτική εισφορά κατά 2,9% όπως επίσης θα μειωθεί κατά 1% και η εισφορά των εργαζομένων, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μικρή αύξηση των μισθών. Άλλωστε, ο εργαζόμενος, λόγω της αύξησης των καθαρών αποδοχών θα δει να του παρακρατείται μεγαλύτερος φόρος.

Η μείωση ωστόσο των ασφαλιστικών εισφορών, έχει και σημαντικές... παράπλευρες απώλειες, όπως για παράδειγμα η άμεση μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, σε αντιδιαστολή με -την όποια- αύξηση της απασχόλησης, που θα είναι μεσομακροπρόθεσμη.

Εκτιμάται ότι η «τρύπα» στα ταμεία θα φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ και με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος να... κρέμεται πάνω από τα ταμεία δημιουργείται ένας επιπρόσθετος λόγος μείωσης των συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: