6.6.14

Το παρασκήνιο της προκλητικής παρέμβασης της Ε.Ε., για τον Χάρη Θεοχάρη...

barroso1510



"Με το σκεπτικό αυτό, οι Βρυξέλλες όχι μόνο θα αλλάζουν τους εκλεγμένους πρωθυπουργούς της χώρας, όπως φαίνεται ότι έγινε κατόπιν εντολής Βερολίνου και Παρισιού για τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά θα έχουν λόγο και γενικά για τον σχηματισμό κάθε ελληνικής κυβέρνησης και των στελεχών που την περιβάλλουν"...
Με μια προκλητική και απειλητική ανακοίνωση, που αποτελεί πρωτοφανή παρέμβαση στα...
εσωτερικά ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Φινλανδού αντιπροέδρου της Όλι Ρεν, στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Φινλανδού, η Επιτροπή χαρακτηρίζει την παραίτηση Θεοχάρη «αιτία βαθιάς ανησυχίας», απαιτεί τη συνέχιση της υλοποίησης των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και με απειλητικό ύφος προειδοποιεί την Αθήνα ότι σε συνεργασία με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρακολουθούν στενά την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ στον φορολογικό τομέα και τη διαδικασία διαδοχής του Χ. Θεοχάρη.

Πρωτοφανής αντίδραση

Δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ε.Ε. να αντιδρά με τέτοιο τρόπο η Κομισιόν (μια ομάδα υπαλλήλων που διορίζεται από τα κράτη-μέλη, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου) κατά ενός κράτους-μέλους και μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, για την παραίτηση ενός διοικητικού στελέχους του υπουργείου Οικονομικών. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι της παραίτησης του Χάρη Θεοχάρη, δεν δικαιολογείται η απειλητική δήλωση της Επιτροπής, η οποία αντιμετωπίζει την ελληνική κυβέρνηση (που εκπροσωπεί στο κάτω κάτω ένα ισότιμο κράτος-μέλος) σαν μια κυβέρνηση υποτελών ιθαγενών τριτοκοσμικού κράτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η απαράδεκτη και προσβλητική για την κυβέρνηση δήλωση της Επιτροπής δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του Όλι Ρεν με τα στελέχη του και μια σειρά τηλεφωνημάτων σε μέλη της κυβέρνησης, στα οποία εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Με το σκεπτικό αυτό, οι Βρυξέλλες όχι μόνο θα αλλάζουν τους εκλεγμένους πρωθυπουργούς της χώρας, όπως φαίνεται ότι έγινε κατόπιν εντολής Βερολίνου και Παρισιού για τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά θα έχουν λόγο και γενικά για τον σχηματισμό κάθε ελληνικής κυβέρνησης και των στελεχών που την περιβάλλουν.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορταζ του Κ. Μοσχονά (efsyn.gr), ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: