ΒΙΝΤΕΟ...
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, αλλά και...
υπουργοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών ήταν τα ενεργειακά θέματα.
Συνάντηση Παπούλια - Αλίεφ
«Η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα εμβαθύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αλλά και την πλειοψηφική συμμετοχή της αζερικής εταιρίας SOCAR στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ».
Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ, μετά την ολοκλήρωση τόσο της κατ' ιδίαν όσο και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Αλίεφ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Παπούλια, ο οποίος τον υποδέχθηκε με επισημότητα στην Ηρώδου του Αττικού, όπου άγημα της προεδρικής φρουράς απέδωσε τιμές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε στις δηλώσεις του ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, το ίδιο και στον πολιτιστικό τομέα, σημειώνοντας τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού.
Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον Αζέρο ομόλογό του για τα ελληνικά εθνικά θέματα και ειδικότερα, για τις συνομιλίες στο Κυπριακό που είναι, όπως είπε, σε κρίσιμη φάση, με την επιδίωξη να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα θέτει τέρμα στη τουρκική κατοχή.
Εξάλλου, ο κ. Αλίεφ ανέφερε ότι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα:
«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του αγωγού TAP δεν είναι μόνο ενεργειακό εγχείρημα, αλλά η αναβάθμιση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν- Ελλάδας».
Ο Αζέρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο αγωγός TAP και η αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ είναι σημαντικά για την Ευρώπη: «Χάρη σ΄αυτά, το αέριο θα έρχεται στις ευρωπαϊκές αγορές, για δεκαετίες» συμπλήρωσε.
Ο κ. Αλίεφ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζητώντας να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αποχωρήσουν τα στρατεύματα της Αρμενίας, τα οποία -όπως είπε- κατέχουν εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.
Δειτε το BINTEO...
πηγη real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου