Τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και τις εξελίξεις που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα ανέλυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Free Sunday ο Νίκος Βούτσης.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και...
τη δυναμική που δημιουργούν καθώς και τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ακολουθεί η συνέντευξη του Νίκου Βούτση:
1. Προβλέπετε εκλογές το φθινόπωρο ή λίγο αργότερα;
Προσωπικά εκτιμώ ότι η λεγόμενη επιχείρηση «180» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει καμία τύχη. Αν σήμερα δεν προκύπτει το νούμερο αυτό, λόγω των δημόσιων δηλώσεων των επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ. και των ΑΝ.ΕΛ., τα πράγματα για την κυβέρνηση θα είναι ακόμα πιο δυσχερή λόγω των πολλαπλών αδιεξόδων στο κοινωνικό πεδίο, αλλά και στο θέμα της λεγόμενης ρύθμισης του χρέους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η εξεύρεση «ανεξάρτητων» βουλευτών.
Το σκηνικό αυτό το γνωρίζει και ο Πρωθυπουργός, νομίζω ότι δεν έχει αυταπάτες πλέον. Είναι λοιπόν πιθανό να κάνει «φυγή προς τα μπρος» με τη λήξη των θερινών τμημάτων της Βουλής. Προφανώς προσπαθεί να οικοδομήσει από τώρα μια αφήγηση ενός νέου success story, και επίσης δένει τους δεσμούς της κυβέρνησής του με τους «μεγάλους» της μηντιακής και οικονομικής διαπλοκής ώστε να περιοριστεί το εύρος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και να είναι ανοιχτό το σενάριο της λεγόμενης κυβερνητικής «παρένθεσης» στο αμέσως προσεχές διάστημα. Αυτή η Κυβέρνηση θα πέσει κάτω από το βάρος των κοινωνικών αντιστάσεων και με την έκρηξη των ενδοκυβερνητικών αντιφάσεων ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές κέρδισε αλλά έχασε δυνάμεις σε σχέση με τις εκλογές του 2012. Τι φταίει;
Η διαπίστωση της μεγάλης νίκης της Αριστεράς στην Ελλάδα είναι κοινή τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι μέσα σε κλίμα εθνικών εκλογών και όχι χαλαρής ψήφου με παρουσία 43 (!) κομμάτων, τα ποσοστά θα είναι πολύ διαφορετικά και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμετριέται πλέον κατά κοινή διαπίστωση με το όριο της αυτοδυναμίας σύμφωνα με τον παρόντα εκλογικό νόμο.
Έχουμε «δύο Ελλάδες», στη μία μέχρι 65 χρόνων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συντριπτική υπεροχή έναντι της ΝΔ,ενώ στη δεύτερη η ΝΔ συγκεντρώνει ακόμη υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των exit polls για να αντιληφθείτε τον λόγο, πέραν των 4 μονάδων της καταγεγραμμένης διαφοράς, που οδήγησε από το ίδιο βράδυ των εκλογών το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων σε εσωτερική περιδίνηση γύρω από το κεντρικό ερώτημα της σχέσης τους με τον «επερχόμενο» ΣΥΡΙΖΑ.
3. Τελικά, προκρίθηκε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά; Τι σημαίνει αυτό; Προσέγγιση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ;
Προσωπικά έθετα στον πλούσιο και δημιουργικό προβληματισμό για την πρωτόγνωρη πορεία προς τη διακυβέρνηση το ζήτημα της διαμόρφωσης και οικοδόμησης ενός αριστερού πολυσυλλεκτισμού. Δεν μπαίνει προφανώς σε διαπραγμάτευση το πρόγραμμα, η ραχοκοκαλιά των αξιών και το συμβόλαιο τιμής που έχουμε συνάψει με ένα πολύ μεγάλο μέρος του δεινά δοκιμαζόμενου και αγωνιζόμενου λαού μας και της νεολαίας. Είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, δεν θα γίνουμε όμηροι του παρόντος πολιτικού συστήματος που σήπεται. Όμως δεν θα μείνουμε και όμηροι των προτεραιοτήτων και των επιλογών που αντιστοιχούσαν στο κρίσιμο ζήτημα των συνεργασιών την περίοδο που αγωνιζόμασταν για την παρουσία μας στη Βουλή ως 4ου ή 5ου κόμματος.
Η απεύθυνσή μας προς ανεξάρτητους προοδευτικούς βουλευτές ήταν και είναι κατά μόνας με προτεραιότητα την οργανική σχέση που μπορεί να συνομολογηθεί μέσα καταρχήν στα κοινωνικά μέτωπα για κρίσιμα ζητήματα όπως π.χ. η αποτροπή του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, της ιδιωτικοποίησης των αιγιαλών ή και της υπερψήφισης των νέων προαπαιτούμενων. Κατά τα άλλα η απεύθυνσή μας θα αφορά στις πολιτικές δυνάμεις, μικρότερες και μεγαλύτερες, εντός και εκτός κοινοβουλίου, για συνεργασία σε σταθερή αντιμνημονιακή κατεύθυνση και ενδεχομένης μελλοντικής στήριξης του προγράμματος διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρινίζω δηλαδή ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνάψουμε ιδιαίτερες σχέσεις κατά μόνας με βουλευτές ή στελέχη άλλων κομμάτων της Αριστεράς και της Οικολογίας, κάτι τέτοιο δεν είναι στις αρχές και στις αξίες μας.
4. 59 κατά 84 υπέρ στην πρόταση της Αριστερής Πλατφόρας για τις συμμαχίες. Δεν είναι ένα αποτέλεσμα που θα έπρεπε να καθησυχάζει την πλειοψηφία. Τι λέτε; Δεν είναι πολύ βαθύ το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορείτε να κυβερνήσετε με τέτοια έλλειψη συνοχής σε βασικά θέματα;
Θέλω να σας πω ευθέως ότι δεν επικοινωνώ με τα στερεότυπα μιας πολιτικής κουλτούρας που αναφέρεται σε ομογενοποιημένα, αρχηγικά και μη λειτουργούντα κόμματα. Εσείς βεβαίως σωστά αναφέρεστε σε αυτά τα στερεότυπα γιατί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην οποία ηγεμονεύει η κουλτούρα κομμάτων του τύπου που σας προανάφερα θεωρεί οποιαδήποτε συζήτηση, και διαφορετική άποψη ως αίτιο ενός ρήγματος και μάλιστα βαθέως ρήγματος στο εσωτερικό των κομμάτων. Με τον ίδιο τρόπο θεωρείται ότι η συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων ακόμα κι αν έχουν επιτευχθεί προωθητικές συνθέσεις προκαλεί έλλειψη συνοχής, πόσο μάλλον όταν ευθέως –μετά από μια νικηφόρα μάλιστα μάχη- διατυπώνονται κριτικές και ενστάσεις που αφορούν ακόμα και στο πεδίο της εκφοράς του κεντρικού πολιτικού λόγου ή και σε ευθύνες του Προέδρου και ηγετικών στελεχών για τα συλλογικά όργανα.
Σας λέω ευθέως ότι δεν μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστική Αριστερά χωρίς δημοκρατικό και ριζοσπαστικό τρόπο λειτουργίας, χωρίς δημόσιες και ανοικτές συζητήσεις, χωρίς σύνθεση απόψεων. Λυπάμαι πολύ για το ότι η μεγάλη πλειοψηφία από τους δημοσιογράφους, όχι εσείς προσωπικά, ενώ ασχολούνται καθημερινά και καλά κάνουν με την οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη θεμιτή διάσταση απόψεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επιβάλλει τη σιωπή, την ανοχή και την συγκάλυψη σε καίριες πλευρές, που τους αφορούν άμεσα, μέσα στο πλαίσιο της αυταρχικής δημοκρατίας που βιώνουμε.
Πώς ζει και αναπνέει ο λειτουργός του Τύπου χωρίς το καθημερινό press room που επί δεκαετίες αδιαλείπτως συντηρούσε η μεταπολίτευση; Πώς γίνεται ανεκτό να έχουν καταργηθεί τα προεκλογικά debates; Πώς γίνεται ανεκτό να φτιάχνουν οι δημοσιογράφοι περίκλειστο πλαίσιο με απουσία αντιλόγου για τους υπουργούς και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όταν βγαίνουν για να προπαγανδίσουν την κυβερνητική πολιτική; Πώς μένει έξω από τη δημόσια κριτική το απίστευτο γεγονός ότι σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους Πρωθυπουργούς ο κ. Σαμαράς δεν συμμετέχει σε συζητήσεις προ ημερησίας ανάμεσα στους αρχηγούς των κομμάτων και δεν έχει έρθει ούτε μία φορά στην ειδική ώρα για την απάντηση ερωτημάτων μέσα στη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό; Αυτά κι άλλα πολλά θα μπορούσα να σας πω αλλά φοβάμαι ότι πολύ λίγο απασχολεί η ουσία της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου και των κομμάτων τους απλούς ανθρώπους που υφίστανται μία πολιτική στα όρια της αντισυνταγματικής πραξικοπηματικής επιλογής για τα αντικοινωνικά μνημόνια.
5. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα αξιοποιήσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιήθηκαν ή θα αποκλειστούν όσοι έχουν ψηφίσει έστω και ένα μνημόνιο; Θα μπορούσε να είναι ο Φ. Κουβέλης το πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ μετά από εκλογές;
Το πεδίο των μετεκλογικών συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί απολύτως από δύο παράγοντες: Πρώτο και κύριο από τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων που θα έχει δώσει η λαϊκή ψήφος, και την υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που θα υπαγορεύει αυτή η ψήφος με την ανάληψη και τη σωστή διαχείριση της εντολής, με στόχο την παρουσίαση, την υπερψήφιση και τη στήριξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της Αριστεράς μέσα στο νέο Κοινοβούλιο. Δεύτερον, είναι αυτονόητο ότι το κλίμα θα διαμορφωθεί προεκλογικά μέσα από τις κοινωνικές και κινηματικές συμμαχίες στις οποίες διαμορφώνεται το πεδίο και πολιτικών συνεργασιών με στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση την αποτροπή υπερψήφισης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή σύνθεση της Βουλής. Όλοι κρινόμαστε σε αυτήν την πορεία.
Επειδή ρωτάτε προσωπικά για τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., που δίνει τη δικιά της μάχη πολιτικής παρουσίας, γνωρίζετε ότι σε όλους τους τόνους έχει τοποθετηθεί για το ότι δεν τον αφορούν ρόλοι πέραν της μάχιμης πολιτικής.
6. Με το δικό σας τηλέφωνο τι γίνεται; Πιστεύετε ότι γίνονται παρακολουθήσεις;
Ναι πιστεύουμε ότι γίνονται εκτεταμένες παρακολουθήσεις και δεν μας καθησυχάζει το γεγονός ότι είναι ενδεχόμενο να γίνονται ακόμα και χωρίς κυβερνητική ευθύνη και γνώση. Το ζήτημα είναι διεθνές και πρόσφατα άλλωστε καταγγέλθηκαν υπηρεσίες ακόμα και «εταίρων», αμερικάνικες και γερμανικές, που «ενδιαφέρθηκαν» ή «ενδιαφέρονται»για τις κινήσεις των Ελλήνων πολιτικών…
7. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατήγγειλε πρόσφατα ότι δέχεται πολιτικό εκβιασμό. Και στη συνέχεια του απάντησε επιθετικά ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά σαν να μην τον αφορά το θέμα. Δεν σας αφορά;
Δεν συμφωνώ με ό,τι υπαινίσσεστε. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πιο αποφασιστική και η πιο αποτελεσματική διαδικασία είναι αυτό που έγινε ήδη και είναι προς τιμήν της δημοκρατίας μας, δηλαδή η αυτόβουλη από όλους δημιουργία μιας δημοκρατικής και αλληλέγγυας ασπίδας απέναντι στη βρώμικη διαχείριση προσωπικών δεδομένων του κάθε πολίτη και βεβαίως των δημόσιων προσώπων. Επαναλαμβάνω αυτό που έχουμε πει σε όλους τους τόνους έγκαιρα ότι είμαστε υπερήφανοι για τη στάση και την τοποθέτηση του Γαβριήλ. Η αναπαραγωγή της συζήτησης οδηγεί ευθύτατα στην υπονόμευση μιας τέτοιας δημόσιας και υπεύθυνης στάσης που έχουμε επιλέξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.