Μετά τους εναγκαλισμούς και τις αβρότητες λόγω ευρωεκλογών, άρχισε πάλι το απειλητικό «γάβγισμα» των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει...
στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ κάθε μορφή εφησυχασμού, ζητεί την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με όλα όσα συνεπάγονται, απαιτεί «πολύ ουσιαστικές βελτιώσεις» στη δημόσια διοίκηση (βλέπε συνέχιση των απολύσεων) και –για πρώτη φορά- θέτει θέμα «άμεσης» και «αποφασιστικής» αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ανάληψη «πρωτοβουλιών» για την αποπληρωμή τους… Με άλλα λόγια, ζητείται από τη συγκυβέρνηση πλήρης υποταγή στις προσταγές της τρόικας, διαψεύδοντας την προεκλογική προπαγάνδα ότι «βρισκόμαστε στο τέλος των δεινών». Και από τους Ελληνες πολίτες ζητείται να συνεχίσουν να έχουν τα κεφάλια μέσα, αναμένοντας τις… βελτιώσεις που θα αποφέρουν τα μνημόνια.
Έτσι, για ακόμα μία φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κουνάει το δάχτυλο στην ελληνική κυβέρνηση και προειδοποιεί πως θα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Αν και σημειώνει πως η οικονομία της Ελλάδας σημείωσε ουσιαστική πρόοδο, τονίζει πως παραμένουν μεγάλες προκλήσεις σε πολλούς τομείς και πως η χώρα μας θα πρέπει να καταγράψει μεγάλες επιδόσεις στην εφαρμογή αναπτυξιακού χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.
Στη σχετική έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα(02/06), υπογραμμίζεται πως συνεχίζονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της συλλογής φορολογικών εσόδων, της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της Υγείας των συντάξεων και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ωστόσο, η Κομισιόν τονίζει ότι απαιτούνται «πολύ ουσιαστικές βελτιώσεις» στη δημόσια διοίκηση προκειμένου η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές.
Παράλληλα, στην έκθεση, μεταξύ άλλων σημειώνεται πως:
- Η ανάκαμψη το 2014 θα είναι της τάξης του 0,6%.
- Θα υπάρξει μικρότερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με το 2013.
- Η ανεργία έφτασε σε ανώτατο επίπεδο το 2013 στο 27,3% και αναμένεται να μειωθεί στο 26% το 2014.
- Οι τιμές του καταναλωτή που σημείωσαν μείωση το 2013 αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2014. Σύμφωνα με την Επιτροπή, καθώς θα παγιώνεται η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται ότι οι τιμές θα αυξηθούν με ήπιους ρυθμούς το 2015.
- Μία ενδεχόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
- Είναι ουσιώδους σημασίας να συνεχίσει η Ελλάδα στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί.
- Οι τράπεζες και οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα και με αποφασιστικότητα το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Δείτε ΕΔΩ την έκθεση της Κομισιόν.
"Εφημερίδα των Συντακτών"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου