10.6.14

Τι Χαρδούβελης, τι Στουρνάρας...

 
Συνέχιση της εξοντωτικής λιτότητας...
Συνέχιση της ίδιας, εξοντωτικής για τους πολίτες, οικονομικής πολιτικής προεξοφλούν οι αναλύσεις στον ...
αμερικανικό Τύπο, για την αντικατάσταση Στουρνάρα από τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.
Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα της "Γουολ Στρητ Τζέρναλ" και των "New York Times", που συνδέουν το νέο κυβερνητικό σχήμα με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι "μια επιλογή που σηματοδοτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης" αναφέρει η «Wall Street Journal». Χαρακτηρίζει το νέο υπουργό Οικονομικών έμπειρο τεχνοκράτη που θα αναλάβει να προωθήσει σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων τους επόμενους μήνες, ενώ θα διαπραγματευτεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τον Γ. Στουρνάρα, προεξοφλείται η μεταπήδησή του στη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Νew York Times: To πρόγραμμα των πιστωτών θα συνεχίσει ο νέος ΥΠΟΙΚ

Ανάλογη είναι και οι εκτίμηση των "New York Times", που επισημάινουν ότι ο Γ. Στουρνάρας "έχει αναλώσει" το πολιτικό του κεφάλαιο τα δύο τελευταία χρόνια, ηγούμενος της προσπάθειας για λιτότητα που επέφερε το "πετσόκομα των εισοδημάτων" και την "αύξηση του ποσοστού ανεργίας".

Για τον Γκ. Χαρδούβελη, η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι "ένας σεβαστός καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης", ο οποίος θα προσπαθήσει να υλοποιήσει ένα "δύσκολο πρόγραμμα" οικονομικής μεταρρύθμισης που "έχει επιβληθεί" από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας με αντάλλαγμα τη συνέχιση των "δανείων διάσωσης".

Αποτιμώντας τον ανασχηματισμό, στα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου εκτιμάται ότι η "ενισχυμένη συμμετοχή" του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, είναι "αποτέλεσμα των καλύτερων των αναμενόμενων ποσοστών του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές".
Κλάους Ζίμερμαν: "Η Ελλάδα εξάγει περισσότερους επιστήμονες από όσους κρατάει στο εσωτερικό"

Στον τεράστιο αριθμό κορυφαίων Ελλήνων ερευνητών που εργάζονται σε άλλες χώρες αναφέρεται ο καθηγητής Κλάους Ζίμερμαν, ιδρυτής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ).

Σε άρθρο του στο πρακτορείο "Bloomberg", ο Ζίμερμαν επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που "εξάγει" περισσότερους επιστήμονες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, από όσους καταφέρνει να κρατήσει στο εσωτερικό της.

Προτείνει, δε, να δοθεί "έμφαση στην καινοτομία" προκειμένου η Ελλάδα να "επανιδρυθεί ως χώρα παραγωγική και ανταγωνιστική".

Μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι

- η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης στον δείκτη Επιδόσεων στην Καινοτομία

- δαπανά ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη περίπου το 0,67% του ΑΕΠ της έναντι ποσοστών 2,5% με 3% που δαπανούν άλλες χώρες της ευρωζώνης και

- βρίσκεται στην 72η θέση (μεταξύ 189 χωρών) όσον αφορά το δείκτη ευκολίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: