11 Ιουνίου 2013. ημέρα Τρίτη. Μια ημέρα κλειδί, για την ιστορία των ελληνικών αλλά και ξένων ΜΜΕ...
Η επικαιρότητα τότε, περιστρέφονταν γύρω από το γεγονός της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου και την εξαγορά της από την αντίστοιχη του Αζερμπαϊτζάν. Όλα αυτά, προκειμένου να...
εκτελεστούν οι εντολές τις τρόικας, για τα έσοδα στο κράτος και τις αποκρατικοποιήσεις. Εκείνη την ημέρα θα γνωστοποιούνταν η οριστική απόφαση για το deal, μετά από τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις.
Όπως και έγινε, με αρνητική όμως έκβαση για την συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.
Η επικαιρότητα τότε, περιστρέφονταν γύρω από το γεγονός της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου και την εξαγορά της από την αντίστοιχη του Αζερμπαϊτζάν. Όλα αυτά, προκειμένου να...
εκτελεστούν οι εντολές τις τρόικας, για τα έσοδα στο κράτος και τις αποκρατικοποιήσεις. Εκείνη την ημέρα θα γνωστοποιούνταν η οριστική απόφαση για το deal, μετά από τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις.
Όπως και έγινε, με αρνητική όμως έκβαση για την συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.
Από το μεσημέρι της ίδιας μέρας, και αμέσως μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, άρχισε η φημολογία για λουκέτο σε μεγάλο οργανισμό του δημοσίου ώστε να ικανοποιηθούν (πάλι) οι απαιτήσεις της τρόικας, για 2.000 επιπλέον απολύσεις στο δημόσιο. Το θύμα, δεν ήταν άλλο από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, μια από τις λίγες κερδοφόρες ΔΕΚΟ μετά και τον εξορθολογισμό στα οικονομικά, επί διοικήσεως Λάμπη Ταγματάρχη, η οποία απασχολούσε συνολικά 2.656 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα.
Κι όλα αυτά, παρά τις σχετικές διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, και τις διαβεβαιώσεις του για συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ.
Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας εκείνων των ημερών, ήταν και η προθεσμία για κατάθεση αιτήσεων αδειοδότησης για τις ψηφιακές συχνότητες, με μοναδικούς υποψηφίους την ΕΡΤ και την Digea. Όσο περνούσε η ώρα, η φημολογία γινόταν όλο και πιο έντονη. Από τις 4 το μεσημέρι, μετά την πάροδο του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων, η ΝΕΤ και η ΕΤ1 ξεκίνησαν κοινό ενημερωτικό πρόγραμμα, με παρουσιάστρια την Σταυρούλα Χριστοφιλέα, όπως και όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΑ, που εκείνη την ώρα εξέπεμψαν για τελευταία φορά ως αυτόνομα προγράμματα, και συνδέθηκαν σε δίκτυο με το Πρώτο Πρόγραμμα -ίδια κινητοποίηση έγινε και από την ΕΤ3 και τα ραδιόφωνά της. Κι ενώ όλοι ήταν στο πόδι, γνωστοποιήθηκε ότι ο Σίμος Κεδίκογλου εντός της ημέρας, θα κάνει ανακοινώσεις για την ΕΡΤ.
Κάτι που έγινε στις 6 το απόγευμα, με όλα τα κανάλια και ραδιόφωνα να διακόπτουν το πρόγραμμά τους. Τότε, έγινε αυτό που όλοι φοβούνταν. Με ένα διάγγελμα, το κλείσιμο της ΕΡΤ και όλων των θυγατρικών της, με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Γιάννης Στουρνάρας, ήταν πλέον γεγονός. Σύμφωνα με την διακαναλική ανακοίνωση του Κεδίκογλου, στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ θα έπεφτε μαύρο, αμέσως μετά το τέλος του προγράμματός τους, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και μέχρι την εκπομπή του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα (ο οποίος θα πήγαινε για ψήφιση τον... Σεπτέμβριο).
Αμέσως μετά την κατάληψη του Ραδιομεγάρου από τους εργαζόμενους, αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη (ΕΤ1) και την οδό Μουρούζη. Στις 9 το βράδυ, μεταδόθηκε το τελευταίο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, με παρουσιάστρια την Έλλη Στάη. Από τις 10 και μετά, την σκυτάλη ανέλαβε σύσσωμο το δημοσιογραφικό team της ΕΡΤ, με συνεχή ενημέρωση σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και internet, μέσω του ert.gr. Από τότε όμως,
ξεκίνησε και το σταδιακό μαύρο στους πομπούς της ΕΡΤ. Στις 11:23 απενεργοποιήθηκαν τα links του ΟΤΕ, που τροφοδοτούσαν με σήμα την πλειοψηφία των αναμεταδοτών της ΕΡΤ, αναλογικά και ψηφιακά. Λίγη ώρα αργότερα, διεκόπη το σήμα και από την Nova, που τροφοδοτούσε τους εναπομείναντες αναμεταδότες στην περιφέρεια. Δυνάμεις των ΜΑΤ ανέβηκαν στα μεγάλα κέντρα εκπομπής, όπως του Υμηττού και της Πάρνηθας, με εντολή να σταματήσουν με οποιονδήποτε τρόπο την μετάδοση του σήματος, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν βανδαλισμούς στα μηχανήματα, διακόπτοντας βίαια την λειτουργία τους.
Στην Αθήνα πλέον, η ΕΡΤ ακουγόταν αναλογικά μόνο από τα μεσαία κύματα, στους 729 ΑΜ. Ίδιο σκηνικό και στα κέντρα εκπομπής Λυκόδημο της Καλαμάτας, και Ασσέα της Τρίπολης, όπου διεκόπη με τον ίδιο τρόπο το πρόγραμμα των τοπικών ΕΡΑ στους 107.2 και 101.5 αντίστοιχα. Παράλληλα, κόπηκε το internet και νέκρωσαν όλες οι τηλεφωνικές γραμμές στο Ραδιομέγαρο, με τους εργαζόμενους να κάνουν αγώνα δρόμου για να ξαναθέσουν σε λειτουργία το ert.gr και να στήσουν το ertopen.com, παίρνοντας internet από το ΕΜΠ. Από τα social media της ΕΡΤ, που πέρασαν από την πρώτη στιγμή υπό τον έλεγχο των εργαζομένων, γίνονταν συνεχώς κάλεσμα στον κόσμο, για να παρευρεθεί στο Ραδιομέγαρο. Πριν ξεκινήσει το κύμα του «μαύρου», η EBU και το ThePressProject ανέλαβαν τη δορυφορική και διαδικτυακή μετάδοση των προγραμμάτων της ΕΡΤ. Στην περιφέρεια δε, ξεκίνησε αγώνας δρόμου, προκειμένου να μην σιγήσει η φωνή των τοπικών προγραμμάτων της ΕΡΑ και των δύο (πλέον) καναλιών της ΕΡΤ που απέμειναν, μετά το κλείσιμο της ΕΤ1 από τα ΜΑΤ στην Κατεχάκη.
Γιώργος Ζ
e-tetradio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου