«Ο σωστός χρόνος για τους διεθνείς επενδυτές να κοιτάξουν προς την Ελλάδα είναι τώρα», σημείωσε χθες στην Αθήνα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist «Η Ευρώπη και ο Αραβικός Κόσμος: Ενίσχυση των...
πολιτικών, επιχειρηματικών και επενδυτικών δεσμών», ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος, επικεντρώνοντας τη συζήτηση στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να συμβάλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.
Ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε τη χώρα μας ως «έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στον κόσμο», καθώς «οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ο ΟΟΣΑ την κατατάσσει στην πρώτη θέση το 2012 και 2013, εφαρμόζονται με συνέπεια και επιμονή».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις αραβικές χώρες για την Ελλάδα αυξάνεται σταθερά, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις των Saudi Aramco, η οποία το 1996 απέκτησε το 50% των μεγάλων διυλιστηρίων στην Ελλάδα, και Qatar Petroleum International, η οποία κατέχει σήμερα το 25% των πλέον αποδοτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Ελλάδα.
Απτή απόδειξη της αύξησης του ενδιαφέροντος του αραβικού κόσμου για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα αποτελούν δύο σημαντικές συμφωνίες, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα κατά τη διεξαγωγή στην Αθήνα της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Δύο συμφωνίες
Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ της Lamda Development και της Al Maabar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -συνολική επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ- η οποία αφορά την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και για μία δεύτερη συμφωνία, η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις αραβικές χώρες.
Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε επίσης στις μεταφορές με πλοίο αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο και την επιβλητική παρουσία σε δεξαμενόπλοια των Ελλήνων πλοιοκτητών, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της συνεργασίας της ναυτιλιακής Nakilat -ιδιοκτησίας κατά 50% του κράτους του Κατάρ- με την ελληνική Maran Maritime.
Στο πλαίσιο πάντως της συνεργασίας με τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου αναμένεται, όπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η διεξαγωγή στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιουνίου της Συνόδου των 28 υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου.
* Εντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα έδειξε ο πρίγκιπας της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρος της Kingdom Holding Company, Αλ Γουαλίντ Μπιν Ταλάλ Μπιν Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ο οποίος χθες συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ κατά την ομιλία του στο Συνέδριο στάθηκε στο γεγονός ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα μας με τον αραβικό κόσμο, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ενώ οι αραβικές χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι «ελπίζω αυτό να μην ενοχλήσει τους φίλους μας τους Τούρκους».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο πολυεθνικός όμιλος Four Seasons βρίσκεται σε συζητήσεις για την ανάληψη της διαχείρισης των δύο ξενοδοχειακών μονάδων του Αστέρα Βουλιαγμένης και πως ο ίδιος βλέπει με ενδιαφέρον επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο.
***
** Ο Σαουδάραβας Warren Buffet
Κεντρικό πρόσωπο του χθεσινού συνεδρίου του Economist ήταν ο ονομαζόμενος και Warren Buffet της Σαουδικής Αραβίας, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία που υπολογίζεται σε 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ο πρίγκιπας Al Waleed Bin Talal bin Abdulaziz Al Saud, εγγονός του ιδρυτή του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ανιψιός του βασιλιά Abdullah, πρόεδρος και κύριος μέτοχος της Kingdom Holdings. Αφού έφθασε με μισή ώρα καθυστέρηση, καθώς το ιδιωτικό αεροσκάφος που τον μετέφερε, λόγω μεγέθους, καθυστέρησε να «παρκάρει» στο «Ελ. Βενιζέλος», μπήκε συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από δύο εκπάγλου καλλονής κυρίες.
Ταυτόγχρονα, στη διάρκεια της σύντομης παραμονής του, καθώς αποχώρησε, ακολουθούμενος από τον υπ. Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο αμέσως μετά την ομιλία του για μια σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό -ο οποίος ελπίζουμε να συνάντησε και τον επίσης παριστάμενο στο συνέδριο αν και όχι εξίσου εύπορο πρωθυπουργό του Μαρόκου-, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία όχι μόνο δεν έχει αναγνωρίσει το Τουρκοκυπριακό μόρφωμα ως κράτος, αλλά ούτε και πρόκειται. Η.Ι.
** Οι κακές γλώσσες
Κακές γλώσσες είπαν ότι το διήμερο συνέδριο, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Intercontinental με ατραξιόν την ομορφότερη υπουργό (Τουρισμού) του κόσμου, διοργανώθηκε μετά από κυβερνητική παραίνεση, παραμελήθηκε αργότερα από την κυβέρνηση λόγω της Συνόδου Υπουργών της Ε.Ε. με τους υπουργούς των χωρών της Αραβικής Λίγκας, αλλά κέρδισε με το εύρος και των πολιτικών αλλά και των διεθνών επιχειρηματικών συμμετοχών που συγκέντρωσε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον χθες είχε το μεσημεριανό πάνελ για την ενέργεια στην περιοχή της Μεσογείου.
Από κυβερνητικής πλευράς, η παρουσία του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου ήταν, εμφανώς, διεκπεραιωτική. Οχι μόνο ο, από τον Ιούνιο του 2012 υπό τον Γιάννη Μανιάτη, υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρά την άριστη γνώση της αγγλικής κατά το βιογραφικό του, εξέπληξε κάνοντας εμφανώς χρήση των μηχανημάτων διερμηνείας όταν υπήρχε ομιλία στα αγγλικά. Κυρίως δεν δίστασε να προκαλέσει όσους έχουν πολιτική μνήμη ώς το 2006. Καθώς, απαντώντας σε ερώτηση Αραβα συνέδρου, διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού κοινού στην Ελλάδα».
Χωρίς όμως να συμπληρώσει από ποια θέση ευθύνης του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπηρέτησε σε μία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που, κατά τα συμφραζόμενα και της ερώτησης και της απάντησής του, κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Επ' αυτού θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η γνώμη άλλου, δυστυχώς σιωπηλού, συμμαθητή του από το Πειραματικό. Η.Ι.
**Κέρδισε τις εντυπώσεις
Αντίθετα, τις εντυπώσεις από κυβερνητικής πλευράς έσωσε, τουλάχιστον όσον αφορά το αραβικό στοιχείο, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της κυβέρνησης Παναγιώτης Μίχαλος. Ο γενικός γραμματέας μάλιστα του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου, μετά από μια απάντησή του τον συνεχάρη γιατί «ως δικηγόρος είναι ιδιαίτερα πειστικός όταν απευθύνται σε επενδυτές». Ο κ. Μίχαλος, ο οποίος δεν είναι δικηγόρος -ουδείς τέλειος- είτε από φόβο προς τα πειθαρχικά όργανα του ΔΣΑ είτε από ειλικρίνεια έσπευσε να το διευκρινίσει. Προσθέτοντας όμως ότι παραμένει επαγγελματίας.
Αυτό που δεν ανέφερε, βέβαια, είναι ότι το αραβικό στοιχείο, από επενδυτικής άποψης, το γνωρίζει αρκετά καλά λόγω προηγούμενης πολυετούς επιχειρηματικής εμπειρίας και δραστηριότητας ως σύμβουλος ανάπτυξης σημαντικών επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα. Τις ικανότητες αυτές ειλιρινά ελπίζουμε να επιβεβαιώσει και στο επικείμενο ταξίδι του στο Κατάρ. Το Αθήνα-Ντόχα-Αθήνα κυβερνητικών παραγόντων που επιστρέφουν με άδεια χέρια έχει καταντήσει, πλέον, μονότονο. Η.Ι.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου