12.5.14

Το ροζ που μαυρίζει την κυβέρνηση...


Ανησυχία για τις διακρίσεις στην αγορά εργασίας, δυσπιστία προς τα κόμματα, αλλά και σαφή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να...
καρπώνεται εκλογικά την υποστήριξή του στο σύμφωνο συμβίωσης, καταγράφει η έρευνα για τις «Τάσεις ψήφου της LGBTQ Kοινότητας», της πρώτης μεγάλης έρευνας εκλογικής συμπεριφοράς των ΛΟΑΤ στην Ελλάδα, που διεξήγαγαν οι οργανώσεις Colour Youth και Athens Pride, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψήφισε για τα δικαιώματά σου».
38-LGBTQ
Σύμφωνα μ’ αυτά, η θέση των κομμάτων σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ αναδεικνύεται σε κλειδί για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Στην ερώτηση, αν στις ερχόμενες ευρωεκλογές «θα ψηφίζατε κάποιον/-α υποψήφιο/-α, κόμμα/συνδυασμό που διαφωνεί μαζί σας σχετικά με τα LGBT δικαιώματα», το 81,64% απάντησε «όχι». Yψηλό ποσοστό, 78,39%, συγκεντρώνει και η αρνητική απάντηση στο αντίστοιχο ερώτημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται το πιο φιλικό κόμμα προς τους ΛΟΑΤ από τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60,56%). Με μικρότερο, αλλά υψηλό ποσοστό, φιλικά θεωρούνται και κόμματα που έχουν ταχθεί κατά των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, οι Οικολόγοι Πράσινοι (44,49%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (40,19%) και το Ποτάμι (37,38%).

Δεν πείθουν



Ωστόσο, τα κόμματα που θεωρούνται φιλικά φαίνεται ότι δεν καταφέρνουν να πείσουν πως μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Οταν τίθεται το ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα που θεωρείτε σημαντικά», οι περισσότεροι ερωτηθέντες απαντούν «κανένα» (37,9%), απάντηση που αντικατοπτρίζει προφανώς την αποτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος να κατοχυρώσει νομικά την ισότητα για τους ΛΟΑΤ.

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (25,2%), γεγονός που προφανώς έχει να κάνει και με τη θέση του κόμματος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τη μεγάλη επιρροή που ασκεί στην πολιτική σκηνή. Αρκετά πιο κάτω εμφανίζονται το Ποτάμι (9,5%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (7,1%).

«Αν και κάποια κόμματα, κυρίως της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, θεωρούνται, σε γενικές γραμμές, φιλικά προς τα LGBT άτομα, υπάρχει η πεποίθηση ότι ως κόμματα δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματα που είναι σημαντικά για τα LGBT άτομα. Σημαντική είναι η ανάπτυξη στρατηγικών ούτως ώστε η οργανωμένη LGBT κοινότητα να δημιουργήσει και να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με όλα τα πολιτικά
κόμματα», αναφέρει η έκθεση.

Πρόθεση ψήφου



Ενδεικτικά της στάσης των κομμάτων απέναντι στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, σε συνδυασμό με τις εκτιμώμενες προσδοκίες για τα αποτελέσματα των κομμάτων στις εκλογές, είναι τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν οι ευρωεκλογές γίνονταν την επόμενη εβδομάδα», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ΛΟΑΤ με 30,56%, με μεγάλη διαφορά από το Ποτάμι, που συγκεντρώνει το 18,18%.

Είναι τα μόνα δύο κόμματα που καταγράφουν ποσοστό πάνω από 6%, ενώ η απογοήτευση των ψηφοφόρων εκφράζεται στο ποσοστό αποχής (14,12%) και στο υψηλό ποσοστό λευκών και άκυρων (10,83%). Στην τρίτη θέση με 5,22% έρχεται η Φιλελεύθερη Συμμαχία (με πρόεδρο τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο) και ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,87% και η ΔΗΜΑΡ με 3,09%. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται στον πάτο της κατάταξης, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει ένα 1,55% και το ΠΑΣΟΚ ένα 0,39%, χαμηλότερο ακόμα και από το ποσοστό της Χρυσής Αυγής (0,58%).

Για τις ευρωεκλογές τα ΛΟΑΤ ζητήματα θεωρούνται «πολύ σημαντικά» από το 67,3% και «αρκετά σημαντικά» από το 28,3%. Ωστόσο, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που τους απασχολεί μπροστά στην κάλπη. Πρώτα στην κατηγορία «πολύ σημαντικό» αναδεικνύονται τα κοινωνικά, δεύτερα τα ΛΟΑΤ και, σε κοντινή θέση, τα ζητήματα της οικονομίας. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι ερωτηθέντες θεωρούν «πολύ σημαντικό» ζήτημα πρώτα τα κοινωνικά, έπειτα τα τοπικά και τριτευόντως τα ΛΟΑΤ ζητήματα.

Κρίση και δικαιώματα



Η ιεράρχηση μεταξύ των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων αντικατοπτρίζει την επίδραση της κρίσης στις διακρίσεις που υφίστανται παραδοσιακά οι ΛΟΑΤ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «τα μέτρα λιτότητας αποτελούν πραγματική απειλή για την οικονομική διαβίωση των κατοίκων της χώρας. Ομοίως με τα μη-LGBT άτομα, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω της μη πλήρους νομικής τους ισότητας και του κοινωνικού τους στιγματισμού που οδηγεί, σε πολλές περιπτώσεις, και στον οικονομικό τους αποκλεισμό, τα LGBT άτομα δίνουν προτεραιότητα σε οικονομικά δικαιώματα».

Ετσι, οι περισσότεροι αξιολογούν ως σημαντικότερο δικαίωμα τα ίσα δικαιώματα απασχόλησης (88,9%). Ακολουθούν τα δικαιώματα στην ασφάλιση υγείας του συντρόφου ίδιου φύλου (86,9%), η εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής με ισότιμη αναφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου (81,5%) και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε μη ετερόφυλα ζευγάρια (80,19%).

«Παρά τη νομική κατοχύρωση κάποιων LGBT δικαιωμάτων, σε πρακτικό, καθημερινό επίπεδο αυτά εξακολουθούν να παραβιάζονται τόσο από την πολιτεία, όσο και από άλλους κοινωνικοπολιτικούς και θεσμικούς φορείς. Ως βασικοί πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, τα κόμματα μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των LGBT ατόμων. Τα πολιτικά κόμματα καθώς και άλλοι πολιτικοί ιθύνοντες (policymakers) θα πρέπει να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τις αρχές της ισότητας και ισονομίας που αυτή προϋποθέτει»., επισημαίνει η έκθεση.

Υποψηφιότητες

Ευρωεκλογές:

Ν. Γιατρομανωλάκης, Ποτάμι
Κ. Κοσμίδου, Οικολόγοι Πράσινοι

Περιφερειακές εκλογές:
Ν. Μυλωνάς, υπ. αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Παρέμβαση για την Αττική. Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση
Λ. Λαζαρίδης, υπ. αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα
Μ. Γκίκας, υπ. περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα

Δημοτικές εκλογές:
Ζ. Κωστόπουλος, Αθήνα, Π.Ν.ΟΙΚ.Α.
Αντ. Σιγάλας, Αθήνα, Ανοιχτή Πόλη
Κρίστυ (Χρήστος) Ταπάντση, Θεσσαλονίκη, Ανοιχτή Πόλη
Σοφία Σκουλίδη, Δ. Πυλαίας – Χορτιάτη, Δίκτυο Ενεργών Πολιτών
Σπ. Βαρβέρης, Θεσσαλονίκη, Ανοιχτή Πόλη
Ηρ. Δούκας, Θεσσαλονίκη, Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη
Κ. Παπανικολάου, Α΄ δημοτική κοινότητα Θεσσαλονίκης, Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη
Δ. Καντιώτος, 2ο διαμέρισμα Πειραιά, Λιμάνι της Αγωνίας...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: