27.5.14

Ανασχηματισμός: Ο χρόνος, τα πρόσωπα, το μήνυμα...

Ανασχηματισμός: Ο χρόνος, τα πρόσωπα, το μήνυμα
Ένα γενναίο ανασχηματισμό, ως μια πρώτη ένδειξη ότι ελήφθη το μήνυμα της κάλπης, μελετά ο πρωθυπουργός.

Ως προς το χρόνο υλοποίησης της κίνησης, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγή κυβερνητικού σχήματος άμεσα, δηλαδή εντός...
Ιουνίου, αν και υπάρχουν κάποιες σκέψεις να πραγματοποιηθεί στις αρχές φθινοπώρου, μαζί με την ανακοίνωση, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενός σχεδίου που θα διαμορφώνει νέο φορολογικό τοπίο.
Σύμφωνα με Το ΒHMA, είναι προεξοφλημένη η κίνηση του πρωθυπουργού να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, ώστε να στείλει το μήνυμα της βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πολλοί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αναμένουν ρηξικέλευθες κινήσεις από τον πρωθυπουργό και τονίζουν ότι πρέπει να γίνει πραγματική υπέρβαση της οικονομικής πολιτικής.

Η εφημερίδα ΤA NEA σημειώνει ότι ο Αντ.Σαμαράς δεν θέλει να καταγραφεί ο ανασχηματισμός ως σπασμωδική κίνηση στον απόηχο της εκλογικής ήττας. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός να εντάξει τις αλλαγές στην κυβέρνηση σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, η οποία θα αφορά μια νέα οικονομική ατζέντα. Στόχος να εκπέμψει η νέα κυβέρνηση το μήνυμα της επανεκκίνησης.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, δηλαδή εντός Ιουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση, η κίνηση θα γίνει στο β' 15νθήμερο του Ιουνίου, δηλαδή όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες υποχρεώσεις της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα του ανασχηματισμού, η εφημερίδα Έθνος αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει διεύρυνση στο παραδοσιακό κέντρο, με ένταξη τεχνοκρατών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ πιο έντονη θα είναι η παρουσία στελεχών.

Τα πρόσωπα του ανασχηματισμού

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, στο επίκεντρο τίθεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η νέα εκκίνηση στην οικονομία και η στροφή σε θέματα καθημερινότητας. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι διάδοχος του Γ.Στουρνάρα θα είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ευ.Βενιζέλο.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Γ.Στουρνάρας αξιοποιηθεί σε άλλη θέση -ενδεχομένως αναλαμβάνοντας την Τράπεζα της Ελλάδος, είτε κάποιο χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν- ή όχι.

Επιπλέον, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θεωρείται πιθανό ότι θα αξιοποιηθούν οι Αρης Σπηλιωτόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης και Γιώργος Κουμουτσάκος ως ανταπόδοση για το ρίσκο που ανέλαβαν με τις υποψηφιότητές τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου στο κυβερνητικό σχήμα, πιθανώς σε παραγωγικό υπουργείο -ο ίδιος φέρεται να θέλει το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ίσως του προταθεί να αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε περίπτωση που ο Ανδρέας Λοβέρδος πάει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί πιθανότατα ο Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς δεν είναι λίγοι στη ΝΔ αυτοί που του καταλογίζουν ότι με την πολιτική του απομάκρυνε το πιο συμπαγές κλαδικό σώμα της ΝΔ, αυτό των γιατρών. Ο ίδιος θέλει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και μάλιστα στο Πολιτισμού.

Επιπλέον, πιθανό να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα ή να μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο είναι οι Χαρ.Αθανασίου, Ν.Δένδιας και Κ.Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ενόχλησε πολλούς νεοδημοκράτες αφού στήριξε άλλον από τον εκλεκτό του Μαξίμου στον Πειραιά.
Το θέμα του ανασχηματισμού, των διορθωτικών κινήσεων και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας αναμένεται να τεθούν εκ των πραγμάτων στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο το απόγευμα της Πέμπτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: