14.5.14

Δηλώσεις για… Χρυσό Φοίνικα από τον Βενιζέλο...


 
Υποβαθμίζει το θέμα των Καννών...
Κανένας πολιτικός αρχηγός, δεν ήθελε δημοψήφισμα το 2011. Αυτό υποστηρίζει τώρα το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζοντας τις δηλώσεις καθενός εξ αυτών, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν ήταν μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είχε αντιταχθεί στο δημοψήφισμα.


Μόνο που αυτό δεν...
απαντά στις αποκαλύψεις των Financial Times για τον ρόλο που έπαιξε την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Για αυτές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ, να τις αφήσει να περάσουν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, κλήθηκε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος να απαντήσει...

Ανασύροντας τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για το θέμα του δημοψηφίσματος το 2011, η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε χθες να θυμίσει το κλίμα της εποχής στην χώρα, οπότε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ξόρκιζαν το δημοψήφισμα και ζητούσαν εκλογές. «Η ΝΔ θα εμποδίσει πάση θυσία τους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς», είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «εκβιαστικό» δημοψήφισμα και προαναγγέλλοντας πολιτικές πρωτοβουλίες. Εξερχόμενος δε, από το προεδρικό μέγαρο, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είχε ζητήσει εκλογές, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν αποτελούν απλό αίτημα, αλλά εθνική ανάγκη... Για "τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση" και για «πολύ επικίνδυνη ζαριά» για την χώρα, είχε κάνει λόγο ο πρόεδρος της του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας και εκείνος άμεση προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα με απλή αναλογική. «Το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα, τα οποία δεν υπηρετούν τη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος», είχε υποστηρίξει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας αναγκαία την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ενώ λακωνική είχε εμφανιστεί η Αλέκα Παπαρήγα λέγοντας «όχι» στο δημοψήφισμα που «ξεγελά τον λαό» και ζητώντας και εκείνη εκλογές.

Επειδή όμως το ότι «κανείς δεν ήθελε δημοψήφισμα» δεν εξηγεί την στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, τουλάχιστον όπως περιγράφεται στο δημοσίευμα των FT, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπρεπε κάτι άλλο να πει όταν ρωτήθηκε για αυτό στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Αφού επιχείρησε να υποβαθμίσει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για «ανακύκλωση» δημοσιευμάτων που πλέον δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επιχείρησε να περάσει και από εκεί την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να παραπέμψει το θέμα στο μέλλον. «Θα μιλήσω κάποια στιγμή για τα θέματα αυτά. Γιατί είναι ιστορική μου υποχρέωση. Είναι ιστορική μου υποχρέωση να εξηγήσω ευθέως στον ελληνικό λαό (...) πώς η χώρα στάθηκε όρθια», είπε. Θύμισε πάντως με νόημα ότι ο κ. Σαμαράς ήταν σε συζητήσεις για την πιθανή συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στο κυβερνητικό σχήμα από τον Ιούνιο του 2011, καθώς και ότι η συμφωνία που έγινε μετά τις Κάννες για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, «είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση στην οποία προτάθηκε ως υποψήφιος Πρωθυπουργός ο κ. Πετσάλνικος, στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης και εν τέλει Πρωθυπουργός έγινε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος», όπως είπε, υποστηρίζοντας πως ως εκ τούτου, δεν τον αφορούν αυτές οι συζητήσεις.

Επιχείρησε πάντως να υποβαθμίσει και τον ρόλο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστηρίζοντας πως «δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της συζήτησης». Ερωτηθείς δε, αν έχει την αίσθηση ότι ο ξενικός παράγων επέβαλε την κυβέρνηση στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του κ.Μπαρόζο. «Δεν έχετε καταλάβει ποιοι μετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και πώς διαμορφώνεται ο συσχετισμός των δυνάμεων;», ρώτησε για να καταλήξει πάντως να αναρωτιέται αν «ήθελε κανείς το πρωί της επόμενης ημέρας να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χρεοκοπήσει η χώρα»...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: