28.5.14

Σε «επανεξέταση προτεραιοτήτων» η ΕΕ μετά τον σεισμό των ευρωεκλογών...

Σε «επανεξέταση προτεραιοτήτων» η ΕΕ μετά τον σεισμό των ευρωεκλογών
Οι ηγέτες των «28» ξεκινούν την επανεξέταση των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι μετά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής στον απόηχο των...
ευρωεκλογών που κατέγραψαν την άνοδο ευρωσκεπτικισμού.

«Χρειάζεται συνεννόηση για τι μπορεί να γίνει καλύτερα σε ευρωπαϊκό και τι σε εθνικό επίπεδο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ. Σχετικά με το ζήτημα του νέου προέδρου της Κομισιόν, ο Ρομπάι ανέλαβε τις διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ομάδες στην Ευρωβουλή.

Οι επικεφαλής των 28 κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ε που συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Τρίτη, εξέτασαν το ζήτημα της διαδοχής του Ζ. Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν και παράλληλα άρχισαν μια διαδικασία ενδοσκόπησης μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες της ΕΕ για να την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικιστικού κύματος πριν από το διορισμό του νέου προέδρου της Επιτροπής.

Ο Ρομπάι τόνισε μετά τη Σύνοδο ότι στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν βασική παράμετρος θα είναι οι προτεραιότητες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Όπως είπε, συνάντησε ήδη τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς η κεντροδεξιά κέρδισε τις εκλογές. Αλλά η επιλογή του επόμενου επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ απέχει ακόμη πολύ. «Είναι το ΕΛΚ που κέρδισε τις εκλογές» παραδέχτηκε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ , προσθέτοντας ότι ο Ρομπάι «ερευνά αν υπάρχει η δυνατότητα της πλειοψηφίας στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο».

Όπως είπε, θα ελέγξει αν υπάρχουν αυτές οι δύο πλειοψηφίες και αν αυτό είναι εφικτό θα επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε από την πλευρά της την ανάγκη για μια «ευρεία πλειοψηφία », όμως κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Στο τέλος , «δεν αποκλείεται ότι Γιούνγκερ να είναι εκείνος που θα διοριστεί», δήλωσε μια πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ο πρόεδρος της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή του μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. «Αυτό δεν πρέπει να σέρνεται πάρα πολύ καιρό» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ τόσο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όσο και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. «Θέλω η Ευρώπη να αλλάξει. Πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία», είπε ο Ολάντ. «Ναι , υπάρχει ένα πρόβλημα, αλλά όχι μόνο για τη Γαλλία», ανέφερε. «Είναι πρόβλημα για την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε και ο βρετανός πρωθυπουργός. «Έχει γίνει πολύ μεγάλη, πολύ αυταρχική , είναι πολύ ενοχλητικό αυτό » είπε ο Καμερον. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί απλά να διαχωρίζει τη θέση της από αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσουμε όπως πριν. Χρειαζόμαστε αλλαγή», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης , Ματέο Ρέτσι, ζήτησε επίσης «την αλλαγή των πολιτικών της ΕΕ» με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ένα καλύτερο τρόπο που να δαπανώνται τα ευρωπαϊκά χρήματα. «Όποιος θέλει να σώσει την Ευρώπη , πρέπει να αλλάξει την Ευρώπη», είπε . Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση πήγε προς τη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: