10.5.14

Ανέτ Ρόζενγκρεν: «Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται χειρότερα από τα ζώα»...

ΑΝΝΕΤΤΕ ΡΟΖΕΝΓΚΡΕΝ


Η Σουηδή εθνολόγος μιλάει στην «Εφ.Συν» με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου «Running on water. Transit Greece – refugees and migrants on the outskirts of the EU».
«Δεν μου αρέσει η λέξη λαθρομετανάστης. Δεν υπάρχει τίποτα το...
λαθραίο σε έναν άνθρωπο. Προτιμώ τη λέξη πρόσφυγας». Με τη φράση αυτή, η Σουηδή εθνολόγος Ανέτ Ρόζενγκρεν, συστήνει τους πρωταγωνιστές του τελευταίου της βιβλίου, «Running on water. Transit Greece – refugees and migrants on the outskirts of the EU». Από τον Νοέμβριο του 2011, η Ρόζενγκρεν επισκέπτεται την Ελλάδα, καταγράφοντας τις ιστορίες ανθρώπων που «δραπέτευσαν» από τις πατρίδες τους, για να βρεθούν μετανάστες στη συχνά αφιλόξενη και ξενοφοβική Ευρώπη. Προσκεκλημένη του Σουηδικού Ινστιτούτου της Αθήνας, η Ανέτ Ρόζενγκρεν παρουσίασε το βιβλίο της, το οποίο μέσα από τις ζωές των προσφύγων, ζωγραφίζει και την Ελλάδα της κρίσης.
-Ποιοι είναι οι «ήρωες» των βιβλίων σας;
Στα βιβλία μου προσπαθώ να δώσω φωνή σε άτομα που -για διάφορους λόγους- στέκονται στο περιθώριο της εκάστοτε κοινωνίας. Οπως οι πρόσφυγες, για τους οποίους γράφω στο τελευταίο βιβλίο μου, και οι οποίοι δυστυχώς, βρίσκονται στο περιθώριο της Ευρώπης, τουλάχιστον στον βαθμό που δεν είναι αναγνωρισμένοι. Πολλοί δεν διαθέτουν καν τα απαραίτητα έγγραφα, γεγονός που τους κάνει ευάλωτους, εφόσον είναι σαν να μην υπάρχουν. Μάλιστα, είναι άνθρωποι που ουσιαστικά δραπέτευσαν από πατρίδες, οι οποίες μαστίζονται από πολέμους και υπέρμετρη βία. Πατρίδες, στις οποίες δεν αισθάνονται ασφαλείς. Γράφω για πρόσφυγες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Σουδάν, τη Σομαλία, τη Συρία, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί κατά κάποιο τρόπο στην Ελλάδα. Το παράλογο μάλιστα της όλης υπόθεσης, έγκειται στο γεγονός ότι πολλούς από τους πρόσφυγες αυτούς, τους οποίους δεν επιθυμεί η Ευρώπη στα εδάφη της, τους έχει δημιουργήσει η ίδια η Ευρώπη. Πώς; Μα με το να εκμεταλλεύεται υπέρμετρα και ανήθικα τα πλούτη των χωρών τους. Αυτά όμως δεν τα λένε τα ελληνικά ΜΜΕ.
 «Εφημερίδα των Συντακτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: