8.5.14

Στα τρία το ΠΑΣΟΚ μετά το δίλημμα Βενιζέλου...

triatopasok

Στα τρία έχει χωριστεί το ΠΑΣΟΚ λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη «βόμβα» Βενιζέλου, ότι σε περίπτωση που δεν τα πάει καλά η «Ελιά» στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα φύγει από την κυβέρνηση, ρίχνοντάς την και η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές κάλπες.
Συμπαραστάτες του, είναι ...
οι στενοί συνεργάτες του, βουλευτές και μη, που δεν χάνουν την ευκαιρία να υπερθεματίσουν του διλήμματος. Την ίδια ώρα όμως, αντί γύρω από το δίλημμα-τελευταίο χαρτί του ΠΑΣΟΚ να συσπειρώνονται όλοι, στο εσωτερικό του κόμματος παρατηρούνται δύο ακόμα ομάδες στελεχών.
Αυτοί που σιωπούν επειδή διαφωνούν και εκείνοι που θέτουν θέμα αλλαγής ηγεσίας, καλώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές.
Στην πρώτη κατηγορία, των υποστηρικτών του διλήμματος, βρέθηκαν μετά τον Λεωνίδα Γρηγοράκο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, και άλλα κορυφαία στελέχη. «Ούτε απειλήσαμε, ούτε εκβιάσαμε, ούτε κανένα φοβερό δίλημμα βάλαμε. Είπαμε μία αλήθεια, ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα δεν υπάρχει προοδευτική κατεύθυνση στην κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Και τα δύο είναι απόλυτες αλήθειες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάρις Κουκουλόπουλος, τονίζοντας την ...ενόχληση κάποιων από αυτές. «Δεν υπάρχει ζήτημα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την Κυβέρνηση.
Εάν υπάρξει ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά αρνητικό, απλώς δεν υπάρχει Κυβέρνηση», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας την ισότιμη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στη κυβέρνηση, ως προοδευτικός πόλος. «Θεωρούμε και στηρίζουμε αποφασιστικά με την υπεύθυνη εθνική και πατριωτική μας στάση όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θέλουμε να δούμε λοιπόν κατά πόσο ο λαός επικροτεί αυτή τη συνεπή στάση μας, ή όχι», είπε. Λογικό χαρακτήρισε το δίλημμα και ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Κρεμαστινός, αναρωτώμενος πώς μπορεί ένα κόμμα να στηρίζει την κυβέρνηση όταν ο λαός δεν το στηρίζει.
Πιο ευθύς από όλους τέλος, υπήρξε ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, που ερωτηθείς αν στο ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμοι να φύγουν από την κυβέρνηση, απάντησε «ναι, βέβαια», επιβεβαιώνοντας τη νέα «στρατηγική» του κόμματος. Κάλεσε μάλιστα ευθέως τους πολίτες να μην μπουν στο ‘τεχνητό δίπολο’ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να μην πάνε στη λογική της ‘χαλαρής ψήφου’ και να στηρίξουν τον ‘προοδευτικό πόλο’ που εξασφαλίζει όπως είπε την σταθερότητα της χώρας από το 2010 μέχρι σήμερα, προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθεια. «Αλλιώς αν η εντύπωση το βράδυ της 25ης Μαΐου, που θα έχουν ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, είναι τέτοια που εμάς δεν μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, λέμε ότι αυτά τα βάρη μπορούμε να τα σηκώσουμε μέχρις ενός σημείου βρε αδερφέ, δεν μπορεί εμείς να μαστε πάντα αυτοί που σώζουμε τη χώρα», είπε, ενσωματώνοντας πάντως στις παραμέτρους που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα και την απόδοση του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές που αναμένεται σαφώς καλύτερο από αυτό της Ελιάς στις ευρωκάλπες.
Την ίδια ώρα όμως, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μία μεγάλη μερίδα στελεχών, που επιλέγει να σιωπά. Διαφωνούν με το δίλημμα που έθεσε η ηγεσία και δεν είναι διατεθειμένοι να το υπερασπιστούν δημόσια. Έτσι, επιλέγουν να μη μιλούν, για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στο «παρά πέντε» των εκλογών. Αντίθετα, εσχάτως υπάρχουν «κρούσματα» βουλευτών, που ναι μεν το υπερασπίζονται, θυμίζοντας όμως στον Ευάγγελο Βενιζέλο την πιθανότητα να του γυρίσει μπούμερανγκ και θέτοντας εμμέσως θέμα ηγεσίας στο κόμμα την επομένη των εκλογών. Την αρχή έκανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, που δήλωσε ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά δεν τις δαιμονοποιεί κιόλας από τη στιγμή που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αντιστοιχεί στο σκηνικό που υπάρχει σήμερα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα, ο ίδιος δεν απέκλεισε τίποτα, βάζοντας τα πάντα ...επί τάπητος και ζητώντας συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να συζητηθούν τα αποτελέσματα της κάλπης. «Ένα συνέδριο του κόμματος θα μπορούσε να γίνει και ο Βενιζέλος δεν πρέπει να το φοβηθεί», είπε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ξαναγυρίσουμε στη βάση μας και η βάση θα αποφασίσει για όλα»...
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο «πράσινος» βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, έθεσε ως μέτρο σύγκρισης των αποτελεσμάτων το 12,2% που θύμισε ότι πήρε το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2012 σε κλίμα ακραίας πόλωσης, ζητώντας και εκείνος να γίνει μία συζήτηση την επαύριο των εκλογών για την ...αποτίμηση του αποτελέσματος.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: