Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ για τη σκανδαλώδη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που επέτρεπε απεριόριστο αριθμό εμφανίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους υποψηφίους των εκλογών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την αποσύρει.
Σε...
απόσυρση της διάταξης που ήρε προηγούμενους περιορισμούς στις εμφανίσεις υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο προέβη η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Η συγκεκριμένη διάταξη που περιλαμβανόταν σε τροπολογία επισυναπτόμενη στο νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των τριάντα ημερών οι επικεφαλής των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών επιτρέπεται να εμφανίζονται σε πάσης φύσεως εκπομπές δημοσίων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, παροχής και μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες υπό οποιαδήποτε μορφή χωρίς περιορισμό εμφανίσεων».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, παρουσιάστηκε εμπλοκή από τον κυβερνητικό εταίρο, καθώς το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρσή της. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του κόμματος Οδ. Κωνσταντινόπουλος προειδοποίησε πως η τροπολογία δεν πρόκειται να ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως αφ” ενός «δεν βοηθά το πολιτικό κλίμα», αφ” ετέρου «ευνοεί την ύπαρξη κλίματος αδιαφάνειας σε ό,τι αφορά την παρουσία των υποψηφίων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».
Ωστόσο, εκτός του ΠΑΣΟΚ, και από την κοινοβουλευτική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας είχαν διατυπωθεί αιτιάσεις, προκαλώντας αμηχανία στα κυβερνητικά έδρανα. «Δεν έχει νόημα να βάζουμε σε πλειοδοσία τους συναδέλφους να πληρώνουν τα ΜΜΕ», υποστήριξε ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλ. Βλαχογιάννης, ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης: «Δεν συμμερίζομαι τα επιχειρήματα των συναδέλφων που εκτιμούν ότι την τροπολογία απαίτησαν οι καναλάρχες, αλλά ο τρόπος που τη φέρνει η κυβέρνηση δεν μας πείθει» κατέληξε.
Και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης είχε καταφερθεί εναντίον της συγκεκριμένης κυβερνητικής επιλογής, μιλώντας για «φωτογραφική ρύθμιση». Υποστήριξε μάλιστα, επιχειρηματολογώντας για το «διά ταύτα», πως ο στόχος της ρύθμισης είναι να εξυπηρετήσει τους συνυποψηφίους του Αρ. Σπηλιωτόπουλο και Γ. Καμίνη εξηγώντας πως ο λόγος που κατατέθηκε στη Βουλή είναι «μέσω του στραγγαλισμού των καναλιών, συγκεκριμένοι υποψήφιοι να βγαίνουν κάθε μέρα ενώ κάποιοι άλλοι να μη βγαίνουν ποτέ, όπως συμβαίνει ώς τώρα».
Αιτιάσεις για την τροπολογία εκφράστηκαν και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Η εισηγήτριά της κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια δεν αποσαφήνισε εάν το κόμμα προτίθεται να επικυρώσει ή να καταψηφίσει τη ρύθμιση, ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις» για την ορθότητά της.
Οσο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκαν σκληρά και από βήματος Ολομέλειας, με τον Παν. Λαφαζάνη να κάνει λόγο για «πραξικοπηματική τροπολογία».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου