Η Ελλάδα προγραμματίζει μία έκδοση 5ετών
ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του
Ρόιτερς, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.
Άλλο δημοσίευμα της ...εφημερίδα Financial Times, που επικαλείται πληροφορίες από πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση, αναφέρει ότι η έκδοση θα είναι ύψους 2 έως 3 δισ. ευρώ και θα γίνει πριν από το Πάσχα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, για να αξιοποιήσει η Ελλάδα τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει «στημένη έξοδο στις αγορές με προσυμφωνημένη συνεννόηση με διεθνή οίκο», την ώρα που η κυβέρνηση κομπάζει για success story.
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησε χθες σε χαμηλό 4ετίας, μόλις λίγο πάνω από το 6%, λειαίνοντας τις προοπτικές για μία επιτυχή επιστροφή στις αγορές, σημειώνουν οι Financial Times (FT).
«Ένας αναλυτής από το Λονδίνο, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι περιμένει πως η Ελλάδα θα πληρώσει επιτόκιο 4,5% για το 5ετές ομόλογο, με δεδομένα τα επίπεδα όπου κινούνται τα κόστη δανεισμού άλλων περιφερειακών κρατών», αναφέρουν οι FT.
«Ένα spread 250 μονάδων βάσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα είναι κατ' εμέ το απόλυτο μίνιμουμ. Δεδομένου ότι τα ιταλικά 5ετή ομόλογα βρίσκονται στο 2% περίπου, αυτό σημαίνει 4,5% για την Ελλάδα», δήλωσε ο ανώνυμος αναλυτής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ρόιτερς, επικεφαλής τράπεζες για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα είναι η Deutsche Bank, η Bank of America Merrill Lynch, η JP Morgan και η Goldman Sachs.
«Αυτή θα είναι η πιο σημαντική έκδοση που θα κάνει η Ελλάδα» δήλωσε ένας τραπεζίτης. Ο ακριβής χρόνος δεν έχει καθορισθεί ακόμη και είναι πιθανό ο τελικός κατάλογος των τραπεζών να μπορεί να αλλάξει, δήλωσαν οι δύο πηγές.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χθες στο Ρόιτερς ότι η πρώτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά από τέσσερα έτη αποκλεισμού θα είναι διερευνητική και ότι η χώρα προσβλέπει στη δυνατότητά της να χρηματοδοτείται χωρίς βοήθεια από το 2016. «Το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά τελευταία. Κοιτάξτε απλώς τι συνέβη στο Eurogroup - όλοι θεωρούν ότι η Ελλάδα "έχει περάσει τώρα τα δύσκολα"» δήλωσε ο υπουργός.
Χτίζει τώρα θετικά σχόλια ο διεθνής τύπος
Θετικά υποδέχεται ενδεχόμενη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, σχεδόν στο σύνολό του, ο διεθνής Τύπος.
Με τίτλο «Επιτέλους λάμπει ένα φως» η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι αν η Ελλάδα δανειστεί και πάλι χρήματα από ιδιώτες επενδυτές θα μπορέσουν να ανασάνουν και οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Γίνεται αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Ακρόπολη και στους επαίνους για την Ελλάδα εκ μέρους Ευρωπαίων ηγετών κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, καθώς και στην επισήμανση του υπουργού Οικονομικών Β. Σόϊμπλε, ότι η έμφαση τώρα δίνεται στην ανάπτυξη.
Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το χειρότερο μέρος της κρίσης. Γι αυτό εξετάζει την επιστροφή στις αγορές στους επόμενους τρεις μήνες, είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Reuters, επισημαίνει η Handelsblatt.
Σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ακούγεται παράδοξο κι όμως είναι μεγάλη επιτυχία το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και μπορεί πάλι να δανειστεί – έστω και με μεγαλύτερο τόκο, γράφει η Welt.
Μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ εκδηλώνεται για τα ελληνικά ομόλογα. H Ελλάδα φαίνεται ότι θα μπορούσε να γιορτάσει την επιστροφή της στις αγορές, γράφει το Focus.
Στη αυστριακή Die Presse δημοσιεύεται είδηση με τον τίτλο «Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρίσκεται λίγο πριν από την επιστροφή στις αγορές», που αναφέρει ότι η Ελλάδα βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης και ότι μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, τα επιτόκια των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησαν χθες, Τετάρτη, στο 6,417%, στη χαμηλότερη δηλαδή τιμή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει «στημένη έξοδο στις αγορές με προσυμφωνημένη συνεννόηση με διεθνή οίκο».
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου