Με πολύ μεγάλη δυσκολία κλείνουν τα ανοικτά θέματα με την τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο και τους υπουργούς που εμπλέκονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν φαίνεται να...
φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που ήταν η επίτευξη της συμφωνίας μέχρι την Κυριακή.
Οι μαραθώνιες συζητήσεις που ξεκίνησαν στο υπουργείο Οικονομικών νωρίς χθες το πρωί και ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ κατάφεραν να φέρουν λίγο πιο κοντά τις δύο πλευρές, ωστόσο όπως σημείωσε κυβερνητικό στέλεχος η απόσταση που υπάρχει είναι μεγάλη καθώς τα «αγκάθια» παραμένουν.
Η «παρέλαση» των υπουργών θα συνεχιστεί και σήμερα με στόχο να υπάρξει ένα ακόμη βήμα προσέγγισης. Η τρόικα παραμένει αμετακίνητη και πιέζει για απολύσεις και αλλαγές στα εργασιακά. Στο θέμα των τραπεζών βρέθηκε η χρυσή τομή ενώ το μοίρασμα του πλεονάσματος θα συζητηθεί εφόσον κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα.
Νέα συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη
Ανοικτό είναι ακόμα το ζήτημα της εφαρμογής των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Τρόικα και υπουργός Ανάπτυξης θα συναντηθούν και πάλι σήμερα το απόγευμα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.
Παρά ταύτα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκλιση». Ενώ, από την πλευρά του, άλλο στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι «εάν με βάζατε να στοιχηματίσω, θα στοιχημάτιζα στο "ναι" (σύγκλιση και συμφωνία)».
Πάντως, σύγκλιση με την τρόικα υπήρξε σε τέσσερα σημεία:
*Στις υποχρεώσεις και τα χρονοδιάγραμμα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ώστε από 1/1/2015 να εφαρμοστεί το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» για τους δανειολήπτες των τραπεζών
*Στη διαδικασία για τον νόμο πλαίσιο για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις (οι δανειστές δέχονται το νομοσχέδιο του υπουργείου)
*Στα διαρθρωτικά ταμεία και τις υποχρεώσεις της χώρας το 2014, και
*Στις υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.
Απολύσεις στο δημόσιο και το 2015
Η τρόικα πιέζει, ωστόσο ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη που έχει πετύχει τους στόχους για το 2013 είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η νέα απαίτηση της τρόικας δεν τίθεται ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης και δεν αποκλείεται να κλείσει η συμφωνία και να παραμείνει το συγκεκριμένο ζήτημα ανοικτό για την επόμενη αξιολόγηση. «Ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι ποσοτικές» σημείωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρόσθεσε «παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή τον νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου».
Πιέσεις για αλλαγές στα εργασιακά
Αλλαγές στα εργασιακά εδώ και τώρα ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και βάζουν όλα τα θέματα στο τραπέζι για να πάρουν κάτι απ όλα αυτά που θέτουν και δεν είναι λίγα. Άρση απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση τριετιών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.α.
Ο Γιάννης Βρούτσης αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών ιδιαιτέρως προβληματισμένος και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωνε «δεν υπήρξε συμφωνία. Θα δούμε…».
Χωρίς συμφωνία για τα ενεργειακά
Τα θέματα που τίθενται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα περιλαμβάνουν το σύνολο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για μείωση του κόστους της ενέργειας, όπως:
-Τις συμβάσεις διακοψιμότητας, δηλαδή τις εκπτώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για μεγάλες βιομηχανίες με αντάλλαγμα τη δυνατότητα της ΔΕΗ να περιορίζει ή να διακόπτει την ηλεκτροδότηση, ύστερα από προειδοποίηση, σε περιόδους αιχμής της ζήτησης. Η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή καθώς εξετάζεται από την Κομισιόν από την άποψη των κρατικών ενισχύσεων.
-Τις μειώσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ (10-25 %) που αποφασίστηκαν από την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.
-Τις μειώσεις στο κόστος του φυσικού αερίου με επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ στους πελάτες της.
-Τις δημοπρασίες «πακέτων» λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο.
Συζητήθηκαν επίσης τα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, που περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, στα οποία κατά τις πληροφορίες δεν εκφράστηκαν διαφωνίες.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου