22.3.14

Έκοψε το γάλα...

Σε μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται ο «πόλεμος του γάλακτος». Οι βουλευτές που δηλώνουν ότι θα...
καταψηφίσουν τη σχετική συμφωνία «κυβέρνησης - τρόικας» αυξάνονται και η σχετική ψηφοφορία εξελίσσεται σε υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν και άλλοι βουλευτές στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που κινούνται σε γραμμή καταψήφισης, χωρίς να έχουν εκδηλώσει τη διαφωνία τους.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά τη βεβαιότητα και την αίσθηση ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αφού κανείς βουλευτής δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη γενικότερη συμφωνία με την τρόικα, η κυβέρνηση αρνιόταν μέχρι χθες να δώσει πληροφορίες για το πότε θα κατατεθεί η σχετική διάταξη και με ποιον τρόπο θα ψηφιστεί τελικά η συμφωνία με την τρόικα (ένα ή περισσότερα άρθρα).

«Θα γίνουν όλα»

«Είναι άδικο και στενάχωρο για τον κόσμο την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της, να υπάρχουν τέτοιες διαφωνίες» δήλωσε ο Α. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα γίνουν όλα όπως πρέπει». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ύφος, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε: «Θα το χειριστούμε, αν χρειαστεί να κάνουμε βελτιώσεις θα τις κάνουμε» και πρόσθεσε: «Δεν θα παίξουμε τη σωτηρία της χώρας για το θέμα, το γάλα είναι σοβαρό ζήτημα, κανείς δεν θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία της χώρας». Το πρόβλημα δε, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις διαπραγματεύσεις έχει εμπλακεί και το ίδιο το Μαξίμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάξιμος Χαρακόπουλος φέρεται να εκλήθη χθες από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, ενώ μέχρι χθες επέμενε στη θέση του ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη σχετική συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας, ακόμα και αν αυτό τον οδηγήσει στην παραίτηση. Αντίστοιχη είναι η στάση των Ι. Τζιαμτζή και Γ. Βλάχου, οι οποίοι επίσης έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία για το γάλα.

Οι επιτελείς του Μαξίμου ψάχνουν έναν έναν τους βουλευτές της περιφέρειας της Ν.Δ. αλλά και της ομάδας των ανεξαρτήτων, προκειμένου να μετρήσουν τα κουκιά. Αν χρειαστεί να διασφαλίσουν ψήφους- μαξιλάρι θα το προσπαθήσουν από ανεξάρτητους, ώστε να μη διακινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία, τουλάχιστον αριθμητικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, προκαλεί εντύπωση ο ειρωνικός και απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο κυβερνητικοί παράγοντες αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει.

Ενδεικτικά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς χαρακτήριζε αστείες τις συζητήσεις και υποστήριζε πως με τη συμφωνία για το γάλα θα πέσουν οι τιμές, ενώ ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «θα ήταν για γέλια αφού περάσαμε όλα όσα περάσαμε, η συμφωνία να σταματήσει για το γάλα».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν ήδη τρία κρούσματα, αφού στους Μιχ. Κασσή και Θ. Μωραΐτη (που είναι και ο εισηγητής Ανάπτυξης του κόμματος) προστέθηκε και ο Ν. Σηφουνάκης, ο οποίος είπε χθες στη Βουλή ότι δεν θα ψηφίσει τη διάταξη επειδή «θα καταστρέψει τις τοπικές γαλακτοβιομηχανίες και θα ανοίξει το δρόμο για την κυριαρχία των μεγάλων ξένων βιομηχανιών».

Σε πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους, ο κ. Σκορδάς απέρριψε τις αιτιάσεις των βουλευτών περί καταστροφής των τοπικών γαλακτοβιομηχανιών και εξέφρασε την άποψη ότι «θα έπρεπε να αφαιρεθεί η σήμανση χαμηλής και υψηλής παστερίωσης και οι γαλακτοβιομηχανίες να προσδιορίζουν το χρόνο παραγωγής και διάρκειας ζωής του γάλακτος σε 2, 3, 4 ημέρες κ.ο.κ.».

«Θα καταψηφίσω. Είμαι ξεκάθαρος και θα είναι και άλλοι βουλευτές» επανέλαβε χθες ο Θ. Μωραΐτης, εισηγητής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση αλλά και συγκεκριμένοι υπουργοί δεν παρουσίασαν τα θετικά σημεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ. «Επρεπε να είναι σημαία μας και να βγούμε να το υπερασπιστούμε. Ούτε αυτό δεν έκαναν και όταν είδαν ότι δεν μπορούν να το περάσουν, ήρθαν και έκαναν αυτό που επιχείρησαν και στην υπόθεση των πλειστηριασμών και των επαγγελματικών μισθώσεων. Μπήκαν μπροστά διάφορες τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού, ώστε όσα δεν μπορούσαν να περάσουν με τη διαπραγμάτευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να περάσουν με την εισήγηση της τρόικας. Αυτό είναι ξεφτίλα» είπε ο κ. Μωραΐτης.

«Να πέσει»

«Δεν έγινε διαπραγμάτευση με την τρόικα για το γάλα. Στην κοινοβουλευτική ομάδα αποφασίσαμε ότι για το γάλα δεν θα γίνουν δεκτές αλλαγές» αιτιολόγησε την απόφασή του να μην ψηφίσει τη σχετική διάταξη ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κασσής, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει την απόφασή του, απάντησε: «Αν δεν το ξέρει, οφείλει να το μάθει». Οταν δε του επισημάνθηκε ότι από την ψήφο του μπορεί να εξαρτηθεί η συνέχεια της κυβέρνησης, ο κ. Κασσής είπε: «Να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας, δεν θέλω να είμαι βουλευτής- μαριονέτα».

**

ΚΚΕ: Κρύβουν την ουσία

Τη θέση ότι η εξελισσόμενη αντιπαράθεση εντός της κυβέρνησης για το γάλα κρύβει την ουσία του προβλήματος, εξέφρασε χθες το ΚΚΕ. Το πρόβλημα, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι τα μέτρα και οι κανονισμοί της Ε.Ε. που προσδιορίζουν την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος σύμφωνα με τα συμφέροντα των κερδών των μονοπωλίων της γαλακτοβιομηχανίας και όχι τη λαϊκή ανάγκη για φθηνό και ποιοτικό γάλα. Αυτός είναι ο λόγος, συνεχίζει το ΚΚΕ, που οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. για γάλα πολύ μεγαλύτερης των πέντε ημερών διάρκειας απαξιώνει την ποιότητά του, συρρικνώνει και κτυπάει την εγχώρια παραγωγή, ενισχύει τις εισαγωγές και την αύξηση της ανεργίας. «Είναι ψέμα ότι με τα μέτρα του ΟΟΣΑ θα μειωθεί η τιμή στο γάλα για τη λαϊκή οικογένεια. Αυτό που θα γίνει είναι να μειωθεί η τιμή της πρώτης ύλης, με την εισαγωγή φθηνού γάλακτος που μαζί με τη μείωση στην αμοιβή εργασίας θα εξασφαλίζει στον γαλακτοβιομήχανο ακόμα μεγαλύτερα κέρδη», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: