Καθώς βαδίζoυμε προς τις κάλπες τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν βρίσκονται εγκλωβισμένα. Αδυνατούν να καλλωπίσουν την εικόνα τους και να...
ανανεωθούν. Αντιλαμβανόμενα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, προσπαθούν, υπό το κλίμα πανικού, να διασωθούν. Η μεν ΝΔ με αλλαγή του εκλογικού νόμου στις ευρωεκλογές, με προτάσεις για… Γερουσία και 250 βουλευτές, με ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής.
Ρόλο οι «αντάρτες»
Οι μικροκομματικοί σχεδιασμοί δεν αφορούν πλέον τους ψηφοφόρους, ούτε, σε αρκετές περιπτώσεις, και τα στελέχη των ίδιων των κομμάτων, καθώς ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα και οι ίδιες νοοτροπίες που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Ως αποτέλεσμα των ακολουθούμενων πολιτικών και των εσωκομματικών ισορροπιών αναφύονται οι «αντάρτες», που, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών και από το μέχρι πού θα φτάσουν –υπάρχει η εκτίμηση ότι κάποιοι θα πειστούν να αποσυρθούν-, αναμένεται να παίξουν ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, ιδιαίτερα μάλιστα αν οι βουλευτικές ακολουθήσουν σε σύντομα διάστημα.
Αναζητούν «χώρο»
Το βέβαιο είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς -και αν θέλει να επιζήσει η ΝΔ ή όπως αλλιώς ονομαστεί- πρέπει μετά τις εκλογές να αναδιαμορφώσει / περιχαρακώσει το χώρο του. Το ακροδεξιό εθνικιστικό άκρο, ήδη έχει στραφεί σε άλλους χώρους [Καμμένος, Πολύδωρας, Ζώης, Χρυσή Αυγή, κ.λπ.] και δύσκολα θα επανέλθει, όσο τουλάχιστον συνεχίζεται η εξάρτηση της χώρας από τους δανειστές, ενώ πιέζει και κερδίζει έδαφος στο χώρο του κέντρου από τον οποίο «ζει» το ΠαΣοΚ.
Το ΠαΣοΚ, λοιπόν, είναι καταδικασμένο ή να εξαϋλωθεί ή να ενσωματωθεί σε κάποια Δημοκρατική Παράταξη, που θα επαναφέρει, σε κάποιο βαθμό, τα σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά –αυτή η μάχη δίνεται σήμερα με τους «58», τη ΔημΑρ, το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, κ.λπ. Ακόμα το ΠαΣοΚ δεν καρπώνεται πολιτικά απολύτως τίποτα από τη συγκυβέρνηση, πέρα από κάποιες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Αντίθετα, χρεώνεται την ύφεση, την ανεργία, την φτώχεια. Η κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτό: ούτε νέες ιδέες, ούτε καν πελατειακές σχέσεις.
Στα ύψη το χρέος
Το Μαξίμου, όμως, είναι εγκλωβισμένο και σε μια ένταση με την τρόικα –όχι για την τιμή του γάλακτος ή του ψωμιού, αλλά για τα δημοσιονομικά. Με την τρόικα να επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό αγγίζει τα 700 εκ. ευρώ, ζητώντας, μάλιστα, να καλυφθεί άμεσα και «αποκλειστικά από τις δαπάνες του Δημοσίου». Κι αυτό για να προχωρήσει το «πρόγραμμα» χωρίς αναταράξεις έως τις ευρωεκλογές, μια και το καλοκαίρι θα αποφασιστεί η κάλυψη του κενού και της χρηματοδότησης για τα έτη 2014, 2015 και 2016.
Δεν είναι, βέβαια, μόνο το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό που χωρίζουν Αθήνα και τρόικα. Οι τράπεζες, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, χρειάζονται άλλα 6 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους, στα 8 δισ. ευρώ ανεβάζει το ποσό η τρόικα. Παράλληλα, η Citigroup προβλέπει ύφεση -1% για φέτος και ανάπτυξη +0,4% για το 2015, σε αντίθεση με τον Γ. Προβόπουλο που εκτίμηση ότι «ισχυροποιούνται οι πιθανότητες το 2013 να είναι ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης» -για το 2014 κυβέρνηση και τρόικα προβλέπουν ανάπτυξη +0,6%. Ακόμα η αμερικανική τράπεζα Citigroup θεωρεί ότι ένα «haircut είναι η καλύτερη λύση για να καταστεί ξανά βιώσιμο το ελληνικό χρέος», καθώς προβλέπει να διαμορφώνεται στο 188,3% του ΑΕΠ το 2014 και να ανέρχεται στο 195,3% το 2015!
Εφιάλτης ο «περίπατος»
Την ίδια ώρα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,22 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, φτάνοντας στα 161,027 δισ. ευρώ, εξαπλασιάστηκαν τα δάνεια που καθυστερεί η εξυπηρέτησή τους εξαιτίας της οικονομικής επιδείνωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ αυξήθηκε η φτώχεια στη χώρα μας φτάνοντας στο 34,6% του πληθυσμού, κάτι που αντιστοιχεί σε 3.795.100 άτομα!
Την τρόικα δεν την αφορά, βεβαίως, η κατάσταση της κοινωνίας. Πιέζει, και ο «περίπατος» που ονειρευόταν η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Το Βερολίνο δείχνει να μην το αφορά η τυχόν αποσταθεροποίηση του Μαξίμου, η δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας –«Η τρόικα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει και να μην πιέζει τα πράγματα που θα τινάξουν στον αέρα το πολιτικό σκηνικό», γράφει στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της, εξωτερικεύοντας τους φόβους της, η Καθημερινή [27.02.14].
Το Βερολίνο φαίνεται να το απασχολεί περισσότερο η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος στο εσωτερικό τής χώρας παρά η συνεχιζόμενη λιτότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Την επιμονή να εφαρμοστούν «μεταρρυθμίσεις» σαν φάρμακο για την ύφεση [ή σαν ρετσινόλαδο] ειρωνεύεται ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν λέγοντας ότι ο ΟΟΣΑ -τις υποδείξεις του οποίου πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα- παρουσιάζει «δείγματα διανοητικής οκνηρίας», και εξηγώντας ότι ο ίδιος είναι «υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» [που υποδεικνύει ο ΟΟΣΑ], όπως είναι και «υπέρ της καλοσύνης και του δημοκρατικού δικαιώματος πρόσβασης στον καλό καφέ»!
Θόδωρος Μιχόπουλος - left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου