Διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας προγραμματίζεται σήμερα στη Μαϊντάν του Κιέβου, την πλατεία που έγινε το κέντρο της αμφισβήτησης εναντίον του καθαιρεθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ οι φιλορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ...
καταλαμβάνουν ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία.
Τη διαδήλωση αυτή, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρωί, θα ακολουθήσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ουκρανικής κυβέρνησης.
Χθες στρατιώτες επίλεκτων ρωσικών μονάδων, πυροβολώντας στον αέρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα, κατέλαβαν μια ουκρανική βάση στην Κριμαία, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Μόσχας έναντι των κυρώσεων και των διπλωματικών προσπαθειών της Δύσης.
Αυτή η επίδειξη ισχύος ήταν η πιο θεαματική από την άφιξη των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία πριν από τρεις εβδομάδες και την ένωση, την Τρίτη, της ουκρανικής χερσονήσου με τη Ρωσία.
Συνέπεσε με τις κατηγορίες της Γερμανίας, σημαντικού οικονομικού εταίρου της Ρωσίας, η οποία κατηγορεί την τελευταία, δια του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος επισκέπτεται το Κίεβο, ότι «διαμελίζει την Ευρώπη».
Ο ρώσος ομόλογος του Σταϊνμάγερ, ο Σεργκέι Λαβρόφ, μπορεί να περιμένει νέες σφοδρές επικρίσεις, όταν θα συναντηθεί στην αρχή της εβδομάδας με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Η συνομιλία τους, επικεντρωμένη στην Ουκρανία, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Χάγης που συγκλήθηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και θα διεξαχθεί αύριο, Δευτέρα, και την Τρίτη. Μπορεί να στερήσει από τη Ρωσία τη θέση της στους κόλπους της Ομάδας των Οκτώ (G8), μια κύρωση που θα προστεθεί σ' αυτές που είχαν στόχο συνεργάτες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στην Κριμαία ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού, σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Στο Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη, επίλεκτες ρωσικές δυνάμεις και φιλορωσικές πολιτοφυλακές πήραν τον έλεγχο μιας αεροπορικής βάσης, με τους στρατιώτες να στρέφουν τα όπλα τους στους ουκρανούς στρατιωτικούς.
Μερικοί απ' αυτούς τους τελευταίους έψαλαν τότε τον ουκρανικό εθνικό ύμνο και φώναξαν: "Δόξα στην Ουκρανία!"
Η κατάσταση στη συνέχεια ηρέμησε, αλλά οι επιτιθέμενοι φάνηκαν εχθρικοί έναντι του Τύπου και υποχρέωσαν μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου να παραδώσει κάρτες μνήμης που περιείχαν βιντεοσκοπημένες εικόνες από την επίθεση.
Οι ουκρανοί στρατιώτες παρέμειναν αρχικά αποκλεισμένοι μέσα στη βάση και στη συνέχεια την εκκένωσαν, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Άμυνας, ο οποίος έκανε λόγο για δύο τραυματίες, ένα δημοσιογράφο και έναν ουκρανό στρατιώτη.
Μια άλλη ουκρανική βάση κατελήφθη χθες, Σάββατο, στο Νοβοφεντόριφκα, στο δυτικό τμήμα της Κριμαίας, από περίπου 200 ανθρώπους που δεν έφεραν όπλα και φώναζαν "Ρωσία! Ρωσία!". Ουκρανοί στρατιωτικοί οχυρώθηκαν στο εσωτερικό κτιρίων και έριξαν καπνογόνα στους εισβολείς από τις σκεπές. Ένας ρώσος αξιωματικός πήγε στη συνέχεια να διαπραγματευθεί μαζί τους την αποχώρησή τους.
Εξάλλου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στην Κριμαία, μια ομάδα ενόπλων κατέλαβε το ουκρανικό πλοίο διοίκησης "Σλάβουτιτς", που είναι αγκυροβολημένο στη Σεβαστούπολη.
Τις τελευταίες ημέρες, πολλές άλλες ουκρανικές βάσεις και πλοία, καθώς και το μοναδικό ουκρανικό υποβρύχιο στην Κριμαία είχαν την ίδια τύχη, με τους ουκρανούς στρατιωτικούς να υποχωρούν χωρίς να δώσουν μάχη μπροστά στις ρωσικές και τις φιλορωσικές δυνάμεις.
Μπροστά σ' αυτή τη σειρά των ταπεινώσεων, η κυβέρνηση του Κιέβου έλαβε χθες τη στήριξη δύο συμμάχων πρώτης σειράς, της Γερμανίας και του Καναδά.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας περιέγραψε την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία ως μια "απόπειρα διαμελισμού της Ευρώπης" και την χαρακτήρισε απαράδεκτη.
Κατά τη συνομιλία του με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ο Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε σε μια τεχνική βοήθεια της Γερμανίας προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Οι δύο άνδρες μίλησαν επίσης για ενδεχόμενες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Δυτική Ευρώπη στην Ουκρανία ώστε να υπάρξει εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αυτής.
Μια τέτοια επιχείρηση θα σήμαινε πως θα αντιστρεφόταν η ροή στους αγωγούς αερίου μέσα από τους οποίους περνάει αυτή τη στιγμή το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Δυτική Ευηρώπη, μια διαδικασία που η Gazprom ανέκαθεν καταδίκαζε ως παράνομη.
Ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, στη χώρα του οποίου ζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ουκρανικής καταγωγής, προειδοποίησε για τον αντίκτυπο που υπάρχει κίνδυνος να έχει η υπόθεση της Κριμαίας στην κούρσα των εξοπλισμών.
Υπενθύμισε στο τέλος της συνάντησής του με τον Γιατσενιούκ πως η Ρωσία υποτίθεται πως εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της γείτονός της βάσει μιας συμφωνίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Ουκρανίας.
Παραβιάζοντας αυτή τη δέσμευση, «ο πρόεδρος Πούτιν προσέφερε μια λογική δικαιολογία σ' αυτούς που, αλλού, δεν είχαν ανάγκη παρά να προσθέσουν στην υπερηφάνεια ή στα παράπονά τους μια μικρή ενθάρρυνση για να εξοπλισθούν μέχρι τα δόντια», δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός.
Η Ουκρανία προσπαθεί επίσης να αντισταθεί στον πόλεμο της προπαγάνδας που την φέρνει αντιμέτωπη με τη Ρωσία.
Έτσι το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε χθες πως οι στρατιώτες που επιστρέφουν από την Κριμαία δεν θα αντιμετωπισθούν ως λιποτάκτες, αλλά ως παλαίμαχοι πολεμιστές και «αληθινοί ήρωες».
Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας επιδιώκουν να διαδώσουν την πεποίθηση πως οι μονάδες που επιστρέφουν από την Κριμαία θα διαλυθούν και οι στρατιώτες θα διωχθούν ατομικά για εσχάτη προδοσία.
Το Κίεβο πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τη φιλορωσική αυτονομιστική αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Ντονέτσκ κρατώντας ρωσικές σημαίες και ζητώντας την επιστροφή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μετέβη χθες το απόγευμα ακριβώς στο Ντονέτσκ, όπου συνάντησε τον κυβερνήτη Σεργκέι Ταρούτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου