Να ρίξει χρήμα στην ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμα και με «τύπωμα χρήματος», περιμένουν την Πέμπτη από την ΕΚΤ οι αγορές, με πιέσεις από το ΔΝΤ επειδή ο πληθωρισμός έχει πέσει επικίνδυνα στην Ευρωζώνη. Αλλά η διαφημιζόμενη κατάργηση της αποστείρωσης, σημαίνει...
- για την ώρα- ελάχιστα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη
Σημαντικές αποφάσεις για τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη, αναμένουν κράτη και αγορές την Πέμπτη, από την ΕΚΤ, που συνεδριάζει για να λάβει αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει ταυτόχρονα με συνέντευξη του επικεφαλής Μάριο Ντράγκι.
Τα μέτρα αναμένονται, καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σοβαρά- δείγμα ύφεσης και παραμένει εδώ και πέντε μήνες σε αυτό που η ΕΚΤ αποκαλεί «επικίνδυνη ζώνη του κάτω από 1%», έναντι στόχου για πληθωρισμό περίπου 2%.
Κάποιοι περιμένουν επιστροφή ρευστότητας περίπου 180 δις ευρώ, με την κατάργηση της αποστείρωσης στο παλιό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά έχουν υπολογίσει λάθος στην επίπτωση του μέτρου… Στην πραγματικότητα η απόδοσή του είναι πολύ μικρή, έως ασήμαντη (ειδικά για την Ελλάδα), σύμφωνα με όσα είπαν στο enet.gr στελέχη της αγοράς.
Αποστείρωση, ονομάζεται (για παράδειγμα), η πρακτική απόσυρσης αντίστοιχων κεφαλαίων, από την οικονομία μίας χώρας της οποίας τα κρατικά ομόλογα αγόρασε η ΕΚΤ. Η αποστείρωση, γίνεται με υποχρεωτική κατάθεση αντίστοιχου ποσού στην ΕΚΤ. Έτσι αποστειρώνεται η παρέμβαση και δεν θεωρείται τύπωμα χρήματος.
Είναι σαφές ότι η επιστροφή αυτών των κεφαλαίων, είναι… κάτι «πολύ λίγο και πολύ αργοπορημένο» (too little, too late όπως λέει και ξένο τραγούδι), αφού τα ομόλογα είναι βραχυπρόθεσμα και λήγουν, γιατί η συζήτηση γίνεται αρχικά για τα ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ, με το παλιό πρόγραμμα SME, που έχει λήξει.
Πρόκειται για 178,8 δις ευρώ σε κρατικά ομόλογα, από τα οποία τα 25,4 δις ευρώ είναι ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ. Είναι βραχυπρόθεσμα και ήδη κάποια από αυτά έληξαν.
Ήδη από τα 10 δις ευρώ, που λήγουν το 2014, έχουν λήξει από τον Ιανουάριο, ομόλογα αξίας περίπου 1,5 δις ευρώ και τα μισά από τα υπόλοιπα θα λήξουν τον Μάϊο. Τα άλλα μισά θα λήξουν τον Αύγουστο. Η θετική επίπτωση από την επιστροφή ρευστότητας, ουσιαστικά, λήγει μαζί τους…
Δεν κοστίζουν τίποτα οι ελπίδες που γέννησε η Buda
Πάντως η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις και μάλιστα από το ΔΝΤ, να χαλαρώσει τη στρόφιγγα και να ρίξει με κάποιο τρόπο (ακόμα και με τύπωμα χρήματος) ρευστό στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οι πιέσεις επανήλθαν με τη δημοσιοποίηση απόψεων αξιωματούχων του ΔΝΤ σε ειδικευμένο blog, που έσπευσε να αναπαράγει την Τετάρτη, το Reuters.
Βεβαίως η προτροπή από αξιωματούχους του ΔΝΤ, είναι να μειώσει τα επιτόκια ή να αγοράσει ακόμα και περιουσιακά στοιχεία (ομόλογα, μετοχές κλπ), από κράτη ή από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό ισοδυναμεί με καθαρό τύπωμα χρήματος, ενώ προφανώς οι αγορές ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, συναντούν πάντα και μια καχυποψία, (με ποιο κριτήριο αγοράζεται κάτι από την χ έναντι της ψ επιχείρησης);
Συνάμα όμως, η δημοσίευση το Φεβρουάριο από τη γερμανική Κεντρική Τράπεζα Buda, κειμένου στην τακτική επιθεώρησή της, με το οποίο αποδεχόταν για πρώτη φορά, έστω και βραχυχρόνια την κατάργηση της πρακτικής για αποστείρωση από ρευστό που έριχνε με το παλιό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (SME), έχει κάνει τους οπαδούς της προσφοράς χρήματος να ελπίζουν και να υπολογίζουν σε επιστροφή ενός ποσού, που στην πράξη δεν υπάρχει…
Αλλά υπάρχει κάτι θετικό στη γερμανική παραδοχή, εξάλειψης της αποστείρωσης κι αυτό έχει να κάνει με τη γενική αρχή. Αν το δέχονται, έστω και τώρα κουτσουρεμένο, μπορεί να έχει ουσία αν το εφαρμόσουν στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ΟΜΤ, που λειτουργεί θεωρητικά από τον Σεπτέμβριο 2012, όταν έληξε το προηγούμενο πρόγραμμα SMP.
Το SMP ξεκίνησε το Μάϊο του 2010, και λειτούργησε μέχρι το Φεβρουάριο του 2102, όταν έγιναν οι τελευταίες αγορές του. Δηλαδή από το κάλεσμα της κυβέρνησης Παπανδρέου στο ΔΝΤ, μέχρι το κούρεμα ελληνικών ομολόγων το 2012. Τυπικά έληξε και αντικαταστάθηκε, το Σεπτέμβριο του 2012.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου