23.3.14

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βελουδής...

Λαμπρός φιλόλογος και ιδιόρρυθμη προσωπικότητα, μελετητής του Σολωμού και του Ρίτσου, ο νεοελληνιστής και ...
θεωρητικός της λογοτεχνίας Γιώργος Βελουδής πέθανε την Παρασκευή 21 Μαρτίου σε ηλικία 79 χρονών σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

Πολυσχιδής πνευματική οντότητα αλλά και ιδιόρυθμος και εκρηκτικός άνθρωπος, ο Γιώργος Βελουδής δραστηριοποιήθηκε σε ευρεία κλίμακα της νεοελληνικής γραμματολογίας ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στην εισαγωγή της λογοτεχνικής θεωρίας και της συγκριτικής γραμματολογίας στον χώρο των νεοελληνικών σπουδών.

Ο Γιώργος Βελουδής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιστορία, τη Φιλοσοφία και την Κοινωνιολογία στο Μόναχο όπου δίδαξε πολλά χρόνια. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο οποίο δίδαξε από το 1983 νεοελληνική και συγκριτική γραμματολογίας.

Μελέτησε συστηματικά τη δράση των Ελλήνων τυπογράφων στη Βενετία και τις επιδράσεις της γερμανικής λογοτεχνίας στην ελληνική, καθώς και τη δημοφιλή στην Τουρκοκρατία λαϊκή «Φυλλάδα του Μεγαλέξαδρου»,  παραδίδοντας τις μελέτες: «Οι νεοελληνικές τύχες του «Μυθιστορήματος του Αλεξάνδρου»», «Αλέξανδρος ο Μέγας. Ένας παλαιός Νεοέλληνας», «Ο Jakob Phillip Fallmerayer και η γένεση του ελληνικού ιστορισμού», «Το ελληνικό τυπογραφείο των Γλυκήδων στη Βενετία [1670-1854]. Συμβολή στη μελέτη του ελληνικού βιβλίου κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας».

Εξαιρετικής σπουδαιότητας έργο στις συγκριτολογικές σπουδές θεωρείται η μελέτη του «Germanograecia. Γερμανικές επιδράσεις στη νεοελληνική λογοτεχνία, 1750-1944».

Εξέφρασε ρηξικέλευθες απόψεις, ιδίως για το Σολωμικό έργο, εγείροντας αντιρρήσεις και αντιπαραθέσεις.  Ερεύνησε τη σχέση του σολωμικού έργου με τον γερμανικό ρομαντισμό. Το βιβλίο του «Διονύσιος Σολωμός. Ρομαντική ποίηση και ποιητική. Οι γερμανικές πηγές» θεωρήθηκε τομή στις σολωμικές σπουδές και βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο κριτικής-δοκιμίου αντίστοιχα στις σολωμικές σπουδές το βιβλίο του. Η ερευνητική του δραστηριότητα στο έργο του Σολωμού καταγράφηκε επίσης στα «Κριτικά στο Σολωμό», «Ο Σολωμός των Ελλήνων. Εθνική ποίηση και ιδεολογία. Μια πολιτική ανάγνωση» αλλά και στον τόμο «Διονυσίου Σολωμού ʽΣτοχασμοίʼ στους ʽΕλεύθερους Πολιορκισμένουςʼ» του οποίου είχε την επιμέλεια.

Η συστηματική μελέτη του στο έργο του Ρίτσου καταγράφηκε στα βιβλία του «Γιάννης Ρίτσος. Προβλήματα μελέτης του έργου του» και «Προσεγγίσεις στο έργο του Γιάννη Ρίτσου».

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας και του περιοδικού της «Σύγκριση»...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: