Εν κρυπτώ συνεχίζουν στο υπουργείο Οικονομικών να συγγράφουν τους εφαρμοστικούς νόμους και να ολοκληρώνουν την επικαιροποίηση του Μνημονίου, που θα περιλαμβάνει όλα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα μετά τις 178 ημέρες των διαπραγματεύσεων.
Το περιεχόμενό τους όμως...
παραμένει επτασφράγιστο μυστικό για τους Ελληνες. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προβάλει μόνο τα στοιχεία που αφορούν τη διανομή του «ψαλιδισμένου» κοινωνικού μερίσματος, αλλά και τη μετάθεση πολλών από τα ζητήματα, που θα δημιουργούσαν ενδοκυβερνητική αναταραχή, για μετά τις εκλογές.
Η επόμενη μέρα της συμφωνίας για το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να μην έχει το βάρος της διαπραγμάτευσης, αλλά κρύβει ακόμα αρκετούς κινδύνους. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η μάχη για την εκταμίευση των δόσεων, με τις οποίες θα αποπληρωθούν τον Μάιο ομόλογα που λήγουν ύψους 9,8 δισ. ευρώ, δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς θα πρέπει να υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δανειστές.
Οπως αναφέρουν στελέχη της Κομισιόν, αυτή τη στιγμή θεωρείται δεδομένο ότι η εκταμίευση της δόσης θα συνδεθεί με συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις, αρχής γενομένης με την κατάθεση των τριών νομοσχεδίων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορούν τον εφαρμοστικό νόμο για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, το νομοσχέδιο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διορθώσεις που συμφωνήθηκαν, αλλά και τις καινούργιες απαιτήσεις της τρόικας.
Ωστόσο, οι απαιτήσεις δεν θα εξαντληθούν μόνο στην κατάθεση και βέβαια την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων. Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η εκταμίευση της δόσης θα προϋποθέτει την υλοποίηση και άλλων προαπαιτούμενων δράσεων, όπως αυτές θα περιγράφονται στα νομοσχέδια και στο Μνημόνιο.
Παράλληλα, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το συνολικό ύψος των δόσεων, το οποίο σχεδιάζουν να εκταμιεύσουν οι δανειστές.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι το Ταμείο προσανατολίζεται να εκταμιεύσει τη μία από τις τρεις δόσεις που εκκρεμούν. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ δεν έχει εκταμιεύσει μέχρι σήμερα τη δόση του Σεπτεμβρίου 2013 (1,8 δισ. ευρώ), τη δόση του Δεκεμβρίου 2013 (1,8 δισ. ευρώ) και πλέον εκκρεμεί και η δόση του Μαρτίου 2014 (1,8 δισ. ευρώ).
Πλέον το ποσόν που θα αποφασίσει να εκταμιεύσει το ΔΝΤ, από τις δόσεις που εκκρεμούν για την Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από την έκθεση που θα καταρτίσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν και την εισήγηση που θα κάνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Από την πλευρά της Ευρώπης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αναφορικά με το ύψος της δόσης που θα λάβει η χώρα. Ηδη στο τελευταίο Eurogroup, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως για την Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ταμεία 10,1 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να εκταμιευθούν.
Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε μία δόση ή θα ακολουθηθεί το μοντέλο των υποδόσεων, με την εκταμίευσή τους να συνδέεται με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτουμένων.
Οι αποφάσεις για το θέμα αναμένεται να ληφθούν στο προσεχές Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα. Οπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, η συμφωνία αποτελεί μια θετική εξέλιξη, «τώρα το προσωπικό μας θα ετοιμάσει μια λεπτομερή έκθεση για το Eurogroup της 1ης Απριλίου που θα διεξαχθεί στην Αθήνα».
Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι εντός τροχιάς κι επιτέλους έχουν συμφωνηθεί και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσέθεσε ο κ. Ρεν, τονίζοντας ότι «τώρα σημασία έχει ό,τι συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί τάχιστα. Οχι μόνο γιατί οι αγορές παρακολουθούν την Ελλάδα, αλλά για το καλό των Ελλήνων πολιτών».
Ο επίτροπος επεσήμανε τη σημασία να υπάρξουν συνθήκες οι οποίες θα επιτρέψουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συμπλήρωσε ότι από κοινού με την κυβέρνηση συμφωνήθηκε η επέκταση ενός δικτύου ασφαλείας για τις πλέον ευάλωτες ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμφωνία με την τρόικα, να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ανακοίνωση του γνωστού πακέτου 500 εκατ. ευρώ.
**
Εκτακτο επίδομα πρώτα σε ενστόλους
Πριν από τις κάλπες του Μαΐου ετοιμάζεται να μοιράσει το «ψαλιδισμένο» κοινωνικό μέρισμα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών τρέχει να προλάβει να διανείμει το 17% και όχι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις 9 Μαΐου.
Το συνολικό ποσό, όπως ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς, θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ και θα μοιραστεί σε 1 εκατομμύριο χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, ΑμεΑ και ενστόλους.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι ένστολοι που θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης ανέρχονται σε 64.065 άτομα. Από αυτούς οι 26.525 είναι αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Ως όριο καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα και το επίδομα στους δικαιούχους θα δοθεί εφάπαξ χωρίς κρατήσεις και φόρους, με βάση το μηνιαίο εισόδημα που είχαν τον Ιανουάριο του 2014.
Για τους υπόλοιπους 935.935 δικαιούχους, αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να καθοριστούν τα κριτήρια, τα οποία θα προσεγγίζουν αυτά του οικογενειακού επιδόματος.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου