Ένοπλοι "κόβουν" τους δρόμους προς Ουκρανία.
Oλες οι εξελίξεις...
Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος απέναντι στη Δύση, μετά την απομάκρυνση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς προσπαθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τον σκοπό αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος με τις κινήσεις του επιθυμεί...
να καταστήσει σαφές ότι δεν... αστειεύεται και πλέον στην Ουκρανία έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός.
Το αίτημα του Πούτιν να εγκριθεί από η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έγινε δεκτή από την Άνω Βουλή της Ρωσίας. Φαίνεται ωστόσο ότι η Μόσχα δεν προτίθεται – προς το παρόν τουλάχιστον – να στείλει επιπλέον στρατό στη χώρα.
Αναλυτές αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή ο Πούτιν στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Μόνο που αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα και την έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, της οποίας ο στρατός βρίσκεται πλέον επί ποδός πολέμου.
Σε ετοιμότητα είναι και οι ακροδεξιές οργανώσεις της Ουκρανίας, οι οποίες καλούν σε γενική κινητοποίηση και ζητούν από τους υποστηρικτές τους να πάρουν επειγόντως τα όπλα.
Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν φαίνονται διατεθειμένες να παίξουν το «παιχνίδι» της Μόσχας και μέχρι τώρα μένουν σε ανακοινώσεις, στις οποίες καταδικάζουν την Ρωσία για την επιθετική στάση της.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι τόνοι δεν έχουν ακόμη ανέβει. Η πρόσφατη περίπτωση της Συρίας, κατά την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ιδιαίτερα επιθετική στάση κατά της Μόσχας αλλά τελικά προχώρησε σε συμβιβασμό, «κόστισε» στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Τουρτσίνοφ δεν αναγνωρίζει τη νέα ηγεσία της Κριμαίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εδώ και λίγες ημέρες του κοινοβουλίου της χερσονήσου, αποφάσισε να επισπευστεί το δημοψήφισμα για τη χορήγηση περισσότερης αυτονομίας στην περιοχή, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια του Πούτιν για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και οι επιθετικές διαθέσεις της Ρωσίας.
Πάντως, τα βήματα που έχει επιλέξει να κάνει ο Πούτιν φαίνεται ότι έχουν ανοίξει την όρεξη των ρωσόφιλων στην Ουκρανία, καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές ύψωσαν τη ρωσική σημαία σε κυβερνητικά κτίρια.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ όπου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνει ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις δύο ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες του αμερικανού προέδρου.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν στενά τις ενέργειες τους και μέσω των διεθνών οργανισμών, ενώ «επιβεβαίωσαν τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη του διεθνούς δικαίου ως προς το μέλλον της Ουκρανίας και της δημοκρατίας της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Οι Ομπάμα, Ολάντ και Χάρπερ δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν ως προς το οικονομικό πακέτο στήριξης και βοήθειας προς την Ουκρανία, δεδομένου ότι το Κίεβο επιδιώκει σειρά μεταρρυθμίσεων και σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ένοπλοι "κόβουν" τους δρόμους προς Ουκρανία
Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX.
"Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή... σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία", δήλωσε σήμερα ο Γεβγένι Σαβτσένκο. "Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό".
«Με αντίκτυπο στις αμερικανορωσικές σχέσεις η επέμβαση στην Ουκρανία»
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.
«Αν η Ρωσία λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση των εντάσεων, η επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι μόνο «η εισβολή και η κατοχή εδάφους της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία », είναι «η παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και των διεθνών συμβάσεων, αλλά επίσης αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουκρανίας και της περιοχής» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Τζον Κέρι ενημέρωσε επίσης για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών κυρίως ευρωπαϊκών κρατών ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους», προκειμένου να «είμαστε ενωμένοι στις εκτιμήσεις μας» για την κατάσταση.
Όπως είπε επίσης ο Τζον Κέρι «θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της σε αυτές τις ιστορικές ώρες», και κάλεσε εν νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.
Ο Καναδάς προειδοποιεί ότι θα μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ προειδοποίησε σήμερα ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.
«Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο «οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της συνόδου κορυφής της G8» που έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα ενδεχόμενα αντίποινα για τα οποία είχε κάνει λόγο την Παρασκευή αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.
Οι δηλώσεις του καναδού πρωθυπουργού διατυπώνονται μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Στίβεν Χάρπερ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο τελευταίος είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.
Τσακ Χάγκελ: «Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για περαιτέρω κλιμάκωση»
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, πως η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.
«Ο υπουργός Χάγκελ τόνισε ότι, χωρίς αλλαγή επί του εδάφους, με απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, η Ρωσία ρισκάρει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, την απομόνωσης της στη διεθνή κοινότητα και την κλιμάκωση που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι.
Η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σχετίζεται με τα όσα ειπώθηκαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού και του Ρώσου υπουργού Άμυνας σχετικά με την σοβούσα κρίση στην Ουκρανία.
Mε πληροφορίες real.gr, newsbeast, ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου