Η κρίση στην Ουκρανία αρχίζει πλέον να θυμίζει στην καλύτερη περίπτωση σεξπιρική κωμωδία με μαγεμένους μνηστήρες, ερασιτέχνες θεατρίνους, ευγενείς, λαϊκούς και ξωτικά που ...
ερωτεύονται και τσακώνονται με όποιον δουν μπροστά τους. Στη χειρότερη, είναι άλλη μια κακοπαιγμένη συνέχεια του Ψυχρού Πολέμου στις οθόνες των ενσωματωμένων media. Οι μνηστήρες της Ουκρανίας έβαλαν προς το παρόν τα όπλα στις θήκες και άρχισαν τις πλειοδοσίες δισεκατομμυρίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες πακέτο στήριξης της Ουκρανίας ύψους 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (8 δισ.) θα εκταμιευθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έσπευσε να διευκρινήσει ότι από τα φρέσκα 3 δισ. του κοινοτικού προϋπολογισμου που θα έχουν στόχο τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία, το 1 δισ. είναι ετοιμοπαράδοτο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο του ΔΝΤ, τονίζοντας πως η Ουκρανία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με το Ταμείο. «Κυρίες και κύριοι, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι μια δοκιμή της ικανότητας και αποφασίστικότητάς μας να σταθεροποιήσουμε τη γειτονιά μας», είπε ο Πορτογάλος αξιωματούχος και τόνισε «νομίζω πως ολοι ξέρουμε τι διακυβεύεται εδώ».
Την Παρασκευή από τον Λευκό, ο Μπάρακ Ομπάμα στο άτολμο διάγγελμά του Οίκο αναγνώρισε την ειδική σχέση αυτής της γειτονιάς με τη Ρωσία και πλέον οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ψάξουν αρκετά πίσω στο παρελθόν για να βρουν μία επιτυχημένη επέμβασή τους σ' αυτήν.
Από την πλευρά της, η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου αναζητεί νομιμοποίηση και συνεχίζει τις επείγουσες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, κλιμάκιο εμπειρογνωμώνων του οποίου βρίσκεται στη χώρα από τη Δευτέρα για να συζητήσει «τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος βοήθειας». Διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέατρο που παίζεται εκατέρωθεν του Ατλαντικού, ο Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε το δικό του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό που ετοιμάζεται για μια νέα οδύσσεια.
Μιλώντας την Τρίτη από το Κόβεντρι όπου παρουσίασε τους βασικούς άξονες της οικονομικής του πολιτικής, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως στηρίζει «την δυνατότητα των Ουκρανών να διαλέξουν το μέλλον τους με την υποστήριξη χωρών όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και τη συνεργασία του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών».
Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην κομητεία του Γουορικσάιρ, όπου έκανε λόγο για success story της άλλοτε κραταιάς βιομηχανικής αυτής περιοχής, ο Κάμερον βρέθηκε για ιδιωτική επίσκεψη και στο Στράτφορντ, γενέτειρα του Σέξπιρ, προκαλώντας θυμηδία σε μερίδα του βρετανικού Τύπου, που αναρωτιέται αν ο πρόθυμος πρωθυπουργός κατανοεί τα διδάγματα ηγεμονίας στο έργο του Άγγλου βάρδου.
Οι συμβολισμοί είναι εξαιρετικά συνεπείς σε μία διεθνή κρίση όπου μια αμφίβολης νομιμότητας κυβέρνηση, εν προκειμένω αυτή του Κιέβου, επιχειρεί να δεσμεύσει για τα επόμενα πολλά χρόνια τη χώρα της στις επιταγές του ΔΝΤ, όπως συνέβη στην κατεξοχήν ευρωπαϊκή χώρα του success story, την Ελλάδα.
Μετά, βεβαίως, οι Ουκρανοί θα είναι ελεύθεροι να διαλέξουν το μέλλον τους, εισπράττοντας με τον πιο επίσημο τρόπο τη διαβεβαίωση πως το πάρτι τελείωσε και σ' αυτήν τη γειτονιά. Προς το παρόν, φαίνεται πως είμαστε ακόμα στην αρχή, με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Σλάπακ, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συνεργασία των ουκρανικών αρχών με τη Ρωσία πάνω στο πακέτο της Μόσχας ύψους 15 δισ. δολαρίων.
Όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Ουκρανία λάβει καλύτερη προσφορά. Από το παραπάνω πακέτο βοήθειας, που έχει ανασταλεί, απομένουν άλλα 12 δισ., καθώς η Ρωσία έχει ήδη αγοράσει από τον Δεκέμβριο ουκρανικά ομόλογα 3 δισ. δολαρίων, μετά την απόφαση Γιανουκόβιτς να απορρίψει τη συμφωνία σύνδεσης της χώρας με την Ε.Ε.
Η προσφορά της Ενωμένης Δύσης, όπως συμπυκνώνεται στην επάνοδο του ΔΝΤ στην χρεοκοπημένη Ουκρανία, προϋποθέτει πως το Κίεβο θα προχωρήσει σε μια σειρά επώδυνων μέτρων, όπως η κατάργηση των επιδοτήσεων στην ενέργεια που θα επιβαρύνει δραματικά το κόστος διαβίωσης στα νοικοκυριά, παράλληλα με τις αυτονόητες παραμέτρους των ευρωπαϊκών success story, τη μείωση των ελλειμμάτων και την ενισχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Προς το παρόν, η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε την πώληση 1.500 κυβερνητικών αυτοκινήτων και την απόλυση «δυστυχώς» των οδηγών τους, ελπίζοντας να συγκεντρώσει 40 εκατ. γρίβνα (3 εκατ. ευρώ) και να αποδείξει πως έρχεται σε ρήξη με το καθεστώς Γιανουκόβιτς.
Ο Σλάπακ, που στα νιάτα του υπήρξε επικεφαλής της Κομσομόλ στο Λβιβ και αργότερα ως δεξί χέρι του Βίκτορ Γιούστσενκο ανέλαβε τα χαρτοφυλάκια Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας κατά την πρώτη περίοδο παρουσίας του ΔΝΤ στη χώρα, εκτιμά σε 10 δισ δολάρια το ποσό που χρειάζεται η χώρα του μόνο για την αποπληρωμή των τρεχουσών δανειακών της υποχρεώσεων στο τέλος του 2014. Όπως γνωρίζουν ήδη στην Κριμαία, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου