22.2.14

Success story α λα Σαλόνικα...


Πριν λίγες μέρες, διάβασα έναν τίτλο ρεπορτάζ σε μέσο της Αθήνας ότι «Η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε σε ευρωπαϊκή πόλη του μέλλοντος για το 2014». Το βρήκα ενδιαφέρον κι αποφάσισα να το ψάξω, για δύο λόγους: η...
ανυπαρξία link στο άρθρο για την έρευνα και οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Χασδάι Καπόν, όπου ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι αυτό «είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της εξωστρέφειας, στην οποία επενδύει ο δήμος και οι επιχειρήσει».
Κι ομως: : η πρωτιά αφορούσε μόνο στην προοπτική του ανθρώπινου δυναμικού και μάλιστα, στηριζόμενη μόνο σε ποσοτικά στοιχεία, δηλαδή, πόσα πανεπιστήμια, πόσα νοσοκομεία, πόσοι φοιτητές, πόσοι γιατροί ανά κάτοικο, χωρίς να εξετάζουν σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτά τα ιδρύματα, ποιες είναι οι άμεσες προοπτικές τους, τα προβλήματα χρηματοδότησης και λειτουργίας κ.α.

Είναι τόσο ενδιαφέρουσα αυτή η κατηγορία της έρευνας, που, πάντα με τα ίδια κριτήρια, αποφαίνεται ότι η Αθήνα είναι 4η στις Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις στην ίδια κατηγορία και η Αττική πρώτη στις περιφέρειες πανευρωπαϊκά. Φυσικά, αυτές τις «επιτυχίες» κανείς δεν τις πανηγύρισε ως αποτέλεσμα εξωστρέφειας.

Το ουσιώδες είναι ότι στην ίδια έρευνα, η Θεσσαλονίκη δεν βρίσκεται στη δημοσιευμένη δεκάδα, ούτε συνολικά, ούτε για τις υποδομές, ούτε για την στρατηγική στην προσέλκυση επενδύσεων, ούτε στο πόσο φιλική είναι στο επιχειρείν, ούτε στην οικονομική δυναμική, τομείς που πραγματικά θα αποτελούσαν συνέπεια εξωστρέφειας και θα δικαιολογούσαν τον προεκλογικό ναρκισσισμό.





Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, όμως η απουσία των πόλεων και των περιφερειών μας από τις υπόλοιπες κατηγορίες, επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε γύρω μας: η νεολαία, με πολλά εφόδια, αναζητάει την τύχη της αλλού, προφανώς σε κάποιες πόλεις που έχουν πραγματικά επενδύσει στο μέλλον και το αποδεικνύουν με δυναμισμό. Κατά μια ανάγνωση, αυτή η έρευνα καταδεικνύει την Θεσσαλονίκη ως μια εν δυνάμει πρωτεύουσα της μετανάστευσης και μάλιστα με μετανάστες «εξαιρετικής ποιότητας», όπως θα έλεγε κι ο υπουργός.

Αυτό το σύντομο άρθρο δεν έχει στόχο να μηδενίσει τις προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα της εξωστρέφειας. Έγιναν αρκετά πράγματα σε σωστή κατεύθυνση, (π.χ. στον τουρισμό), υπήρξαν όμως αστοχίες και, φυσικά, έπρεπε πολλά περισσότερα να γίνουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας το επιβεβαιώνουν και δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς.

Αντιθέτως, επιτρέπουν αισιοδοξία, αλλά στην περίπτωση, όπου καταφέρουμε να δημιουργήσουμε στην πόλη τις συνθήκες, για να αξιοποιήσει αυτό το ανθρώπινο δυναμικό. Για την ώρα, οι αυτοοργανωμένες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και οι μορφές κοινωνικής οικονομίας που ανθίζουν αυθόρμητα στην πόλη είναι ένα πρώτο σημάδι πως, πραγματικά, μπορούμε καλύτερα.

Ελεάννα Ιωαννίδου (tvxs.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: