18.2.14

Χουντής: «Η κυβέρνηση «έχασε» μια ακόμα ευκαιρία...


... να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας...
Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει στον Μάριο Ντράγκι για το θέμα της ανανέωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ANFA rollover) στα χαρτοφυλάκιά τους.
Απάντηση...
Συμβουλίου της ΕΕ σε Νίκο Χουντή.

Νίκος Χουντής: «Η κυβέρνηση «έχασε» μια ακόμα ευκαιρία να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, τη στιγμή που οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και το χρηματοδοτικό κενό, λαμβάνονται ερήμην της».

Ενώ πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με απάντησή του σε ερώτημα του Νίκου Χουντή, (Δελτίο Τύπου 04/02/2014), παραδέχτηκε ότι οι δανειστές της Ελλάδας υπαναχώρησαν από τη δέσμευσή τους για ανανέωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ANFA rollover) ύψους 5.6 δις ευρώ, ο κ. Στουρνάρας, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνείται να εκμεταλλευτεί την ίδια ερώτηση και να τοποθετηθεί άμεσα επί του θέματος. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Στην ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής, αφού μνημόνευε τις δεσμεύσεις των δανειστών όσον αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, και συγκεκριμένα την υπόσχεση για ανανέωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ANFA rollover), ζητούσε από το Συμβούλιο, να σχολιάσει «τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι εθνικές κεντρικές τράπεζες σχετικά με την παραβίαση του άρθρου 123 της ΣΛΕΕ», καθώς επίσης, να τοποθετηθεί όσον αφορά τους τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται στο ελληνικό πρόγραμμα, με δεδομένο ότι «την ευθύνη για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων την έχουν το Eurogroup και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και όχι η Ελλάδα».

Ο έλληνας Υπουργός Οικονομικών, ενω πριν από λίγους μήνες δήλωνε στη εφημερίδα Ναυτεμπορική (14/10/2013) ότι, «Επίσης υπάρχουν τα ANFAs τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες, τα οποία είχαν πει ότι θα ανανεώνανε, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχουν ανανεώσει. Αυτή είναι η δική τους υποχρέωση, την οποία πρέπει να τηρήσουν. Εάν δεν θέλουν να υλοποιήσουν τη ρύθμιση αυτή, επειδή ενδεχομένως τη θεωρούν νομισματική χρηματοδότηση, πρέπει να βρουν ισοδύναμα μέτρα. Εμείς έχουμε μέχρι τώρα τηρήσει τις υποσχέσεις μας. Πρέπει και αυτοί να τηρήσουν τις δικές τους», στη χθεσινή του απάντηση στο Νίκο Χουντή, αρνείται να απαντήσει σε όσα είχε υποστηρίξει ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας, σε μία απλή γραμμή ότι «Το Συμβούλιο δεν συζήτησε το θέμα αυτό».

Είναι προφανές, ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχασε» μια ακόμα ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη θέση της ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, τη στιγμή που οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και το χρηματοδοτικό κενό, λαμβάνονται ερήμην της.

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-013398/2013

προς το Συμβούλιο

Άρθρο 117 του Κανονισμού

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης

Με τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012, της 27ης Νοεμβρίου 2012 και της 13ης Δεκεμβρίου 2012, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, δεσμεύονται να μεταφέρουν στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους τα κέρδη που δημιουργούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, καθώς και τα κέρδη που αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και έχει διανείμει στους μετόχους της (SMPs και ANFAs). Επίσης, στην Πρώτη Αξιολόγηση του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, αναφέρεται ότι ένα από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατά το Eurogroup, είναι η ανανέωση (rollover) των ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, όμως, δεν έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και λόγω του γεγονότος ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες επικαλούνται νομικά εμπόδια, όπως παραβίαση του άρθρου 123 της ΣΛΕΕ.

Με δεδομένο ότι η υπαναχώρηση των κρατών μελών από τις συμφωνίες του Eurogroup, για την οποία δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση, δημιουργεί πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Πώς σχολιάζει τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι εθνικές κεντρικές τράπεζες σχετικά με την παραβίαση του άρθρου 123 της ΣΛΕΕ; Όσοι επικαλούνται «παραβίαση» των Συνθηκών, την αγνοούσαν όταν υιοθετούσαν τέτοια μέτρα στο πλαίσιο των συνόδων του Eurogroup;

2. Με ποιο τρόπο τα κράτη μέλη θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται, με δεδομένο ότι την ευθύνη για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων την έχουν το Eurogroup και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και όχι η Ελλάδα;

EL

E-013398/2013

Απάντηση

Το Συμβούλιο δεν συζήτησε το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: