18.2.14

Η Τρόικα επιστρέφει, η λύση αργεί ...



Την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα τη Δευτέρα ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια. Στόχος είναι να...
υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επί της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου, ώστε να εκταμιευθεί μια διπλή δόση ενόψει λήξης ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 9 δισ. ευρώ το Μάιο. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι στόχος των συνομιλιών είναι «η επίτευξη συμφωνίας, σε σειρά πολιτικών, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση» του οικονομικού προγράμματος της χώρας, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility/EFF).


Είναι ο προτελευταίος έλεγχος στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος και αυτό σημαίνει ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία, η Τρόικα θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτή τη φορά θα συζητηθούν κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές, με βάση τη λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Αλλά ούτε αυτή η διαβούλευση θα είναι εύκολη, αφού υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και για το γάλα (καθυστέρηση της λήξης του) και για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σουπερμάρκετ.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει το ταχύτερο ο παρών γύρος ελέγχου κυρίως για να εξαφανιστεί από το κάδρο ο Πωλ Τόμσεν και να μην υπάρχει στην προεκλογική αντιπαράθεση το στοιχείο της καταλυτικής παρουσίας της Τρόικας στη διαμόρφωση των αποφάσεων και των πολιτικών.

Αλλά αυτό είναι το μικρότερο κυβερνητικό άγχος, αφού είναι σαφές ότι εταίροι και πιστωτές αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής προεκλογικής περιόδου και αποφεύγουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, για να μην προσφέρουν επιχειρήματα στην αντιπολίτευση. Παρόλα αυτά δεν κρατιούνται και υπενθυμίζουν διαρκώς ότι η μεγάλη συζήτηση, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά, δηλαδή προς το φθινόπωρο. Αυτός ο προγραμματισμός ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό που θέλει μια γενναία δέσμευση στο Eurogroup της 23ης Απριλίου, όταν θα επικυρωθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ΝΔ θέλει να πάει στις εκλογές με την υπόσχεση «μνημόνιο και Τρόικα τέλος», να μπορεί να ισχυριστεί ότι πλησιάζει η ώρα της εξόδου στις αγορές και να μοιράσει το πλεόνασμα για να δημιουργήσει προσδοκίες μετάβασης από τη λιτότητα σε επεκτατικές πολιτικές. Αυτή η κατασκευή δεν μπορεί να γίνει εάν οι δανειστές επιμένουν να παραπέμπουν τις αποφάσεις μήνες μετά, ειδικά καθώς οι πιέσεις των εταίρων αναμένεται να απελευθερωθούν όταν περάσουν οι ευρωεκλογές και φύγει το δικό τους άγχος για την αναζωπύρωση πολιτικών εντάσεων στο εσωτερικό των χωρών τους.

Για το λόγο αυτό γίνονται ήδη διαρροές ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να φτάσει ακόμη και σε ρήξη με τους δανειστές απαιτώντας την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει για απομείωση του χρέους εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες τις οποίες μετριάζουν οι εταίροι και δεν μπορεί να προβλεφθεί η έκβαση αυτού του παιχνιδιού. Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι Βρυξέλλες πιέζουν και την Πορτογαλία για νέο πακέτο (το οποίο η κυβέρνηση Κοέλιο αρνείται), ενώ υπενθυμίζουν στον Μ. Ρέντσι, πριν καν αναλάβει τυπικά την πρωθυπουργία στην Ιταλία, τις υποχρεώσεις του για έλεγχο του ελλείμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: