20.2.14

Λίγα ψίχουλα στήριξης σου γυρεύω...



Σε μία πολιτική δήλωση στήριξης των εταίρων, μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία θα θεωρηθεί και έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ομολογεί πλέον ότι ελπίζει το μέγαρο Μαξίμου, διαπιστώνοντας πως...
σε Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν υπάρχει διάθεση για κάτι περισσότερο πριν απ' τις ευρωεκλογές.
Αλλά και έστω η υπόσχεση για διευθέτηση του θέματος του χρέους μετά το καλοκαίρι προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα την άνοιξη και προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνεται η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν απ' την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών και ενώ παραμένουν ανοιχτές εκκρεμότητες.

Η εκταμίευση της δόσης

«Μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και πριν από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να υπάρξει από τους εταίρους πολιτική δήλωση στήριξης», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή συνομιλώντας χθες με δημοσιογράφους. Ανέφερε, επίσης, ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, αλλά και πως αυτό αποτελεί το «κλειδί» για την εκταμίευση της δόσης. Η ίδια πηγή προσέθεσε πως όσον αφορά στην εφαρμογή της μελέτης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα κλειστών αγορών, «βρέθηκε λύση για το ζήτημα των αρτοποιών και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Λύση βρέθηκε όμως, προς το παρόν, μόνο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και των συναρμόδιων υπουργών που διαφωνούσαν για το βαθμό υιοθέτησης των προτάσεων του ΟΟΣΑ υπό το φόβο δημιουργίας νέων μετώπων τρεις μήνες πριν απ' τις εκλογές. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει ειδικότερα ως προς τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να προταθεί στην τρόικα η μείωση της λίστας και στις διαπραγματεύσεις ως πρώτη γραμμή άμυνας να τεθεί η απελευθέρωση εντός των φαρμακείων και εάν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, η πώλησή τους στα σουπερμάρκετ από φαρμακοποιούς. Η πρόταση της κυβέρνησης για το ψωμί είναι να πωλείται με το κιλό, αλλά να μην εφαρμοστεί το έτερο σκέλος της πρότασης του ΟΟΣΑ για τον ορισμό των αρτοποιείων. Για το θέμα του γάλακτος, όμως, μόλις πέντε ημέρες πριν επιστρέψει η τρόικα δεν έχει διαμορφωθεί η τελική κυβερνητική πρόταση, ενώ μένει να φανεί κατά πόσον οι εκπρόσωποι των δανειστών που έκαναν σαφές στο τελευταίο Eurogroup ότι αναμένουν την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ 100% θα αποδεχθούν την επίκληση «ελληνικών ιδιαιτεροτήτων», στις οποίες όσον αφορά στην περίπτωση του γάλακτος αναφέρθηκε χθες εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στο Βήμα FM.

Γάλα και αντιδράσεις

Ο φόβος του Μαξίμου είναι πως κινδυνεύει, εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, να αντιμετωπίσει νέες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους, την ώρα που ευελπιστεί ότι θα κλείσει το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπου οι κινήσεις εκτόνωσης από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζονται. Ομάδα γαλάζιων της νέας γενιάς με επικεφαλής τους Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μάξιμο Σενετάκη συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η ομάδα των 33, με εκπροσώπους τους Δάνη Τζαμτζή και Μιχάλη Ταμήλο, αναμένει σήμερα να συνομιλήσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πάντως πως εφόσον ικανοποιηθεί μέρος των αιτημάτων των αγροτών, όπως υποσχέθηκε προχθές ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί και η επιμονή της τρόικας στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή. Γι' αυτό και το Μαξίμου ελπίζει να επιτύχει μια «κάτω από το τραπέζι» άτυπη συμφωνία ώστε το θέμα να λυθεί κατά τρόπο που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία, με την ανοχή των εκπροσώπων των δανειστών για πολιτικούς λόγους, όπως είχε γίνει στο θέμα των πλειστηριασμών.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: