16.2.14

Η βουλή αποκτά... επιτηρητή...




Οι αυστηρές κυρώσεις έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι. Στους βουλευτές που θα παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας- ο οποίος είναι υπό επεξεργασία- θα επιβάλλεται από δημόσια απολογία και αποζημίωση, έως...
αφαίρεση επιδομάτων και προσωρινή αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας. Ποιος όμως θα τους επιτηρεί; Το ρόλο θα αναλάβει ο Επίτροπος Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Πρόκειται για θέση που θα θεσπιστεί, με θητεία 5-7 χρόνια, ενώ ο επίτροπος θα απολαμβάνει ισχυρή ανεξαρτησία και θα επιλέγεται έπειτα από αυστηρή διαδικασία σε συναινετική βάση, όπως αναφέρει το «Βήμα».

Καταγγελίες στον επίτροπο για τη συμπεριφορά βουλευτών θα μπορεί να γίνει τόσο εντός της Βουλής, όσο και από πολίτες, πάντα επωνύμως. Στη συνέχεια ο επίτροπος θα πρέπει να ερευνήσει την καταγγελία, έχοντας το δικαίωμα να καλέσει τον βουλευτή σε απολογία, ενώ θα μπορεί να εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής λήψη μέτρων και επιβολή κυρώσεων. Αυτές ενδεικτικά θα μπορούσαν να είναι η δημόσια απολογία προς τον Πρόεδρο ή με δημοσίευση στον Τύπο, η καταβολή αποζημίωσης, η προσωρινή αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας και η αφαίρεση επιδομάτων ή προνομίων από τους πρώην βουλευτές.

Η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής έχει αναλάβει να συντάξει τον σχετικό κώδικα, που αφορά όλες τις πλευρές της δημόσιας ζωής των βουλευτών, όχι όμως την αμιγώς προσωπική. Μεταξύ άλλων μάλιστα προβλέπεται ότι οφείλουν να απέχουν από την αποδοχή δώρων ή παρόμοιων ευεργετημάτων που ξεπερνούν συγκεκριμένη αξία, ενώ εκείνα που λαμβάνουν εκπροσωπώντας την Ελληνική Βουλή θα πρέπει να τα παραδίδουν στον Πρόεδρό της.

Οπως σημειώνει το «Βήμα» η σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών είναι μνημονιακή υποχρέωση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου κατά της Διαφθοράς, που υπεγράφη το 2012, ενώ προβλέπεται και υιοθέτηση κώδικας δεοντολογίας του υπουργικού συμβουλίου, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού και του εθνικού συντονιστή κατά της Διαφθοράς, κάτι που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από πέρυσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: