13.2.14

Στο διεθνές προσκήνιο το χρέος...

Άνοιξε για τα καλά η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τους δανειστές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να εξετάζουν σενάρια επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και το Βερολίνο να εμφανίζεται απρόθυμο για...
λύσεις που επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Σχεδόν καθημερινά το ελληνικό χρέος βρίσκεται στις οικονομικές σελίδες του διεθνούς Τύπου με τα σενάρια και τις «διαρροές» για τα διαφορετικά σχέδια που επεξεργάζονται οι πιστωτές της Ελλάδας σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον να δίνουν και να παίρνουν.

Μόλις χθες το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του ζήτησε από την Ευρώπη να διαγράψει ελληνικό χρέος. Με τίτλο «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί στο χρέος» το πρακτορείο επιμένει στο σενάριο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εταίροι της Ελλάδας εξετάζουν επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, την μείωση του επιτοκίου κατά 0,5% και ένα επιπλέον πακέτο στήριξης που θα κυμανθεί από 13 έως 15 δισ. ευρώ. Το Bloomberg αναφέρθηκε και στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα για την τρόικα εξαιτίας της επιμονής της στα μέτρα λιτότητας.

«Η τρόικα έχει λόγο να αμφιβάλλει για την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις. Πολλές από τις αλλαγές που απαιτεί η τρόικα-όπως η κατάργηση νόμων που προστατεύουν τα κλειστά επαγγέλματα, διαστρεβλώνουν τις τιμές και κάνουν δύσκολο να απολυθούν μη παραγωγικοί δημόσιοι υπάλληλοι-θα ήταν καλές για τη χώρα. Ωστόσο, η δημόσια εμπιστοσύνη που θα εκτελέσει αυτές τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό. Ένα μέτρο ρητής άφεσης χρέους, ακόμη και τώρα θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξει αυτό» έγραψε το πρακτορείο.

Ωστόσο, αυτό το σενάριο δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στη Γερμανία. Ήδη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (IFO) του Μονάχου υπολόγισε η Γερμανία θα χάσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη που θα κατέγραφε εάν δεν γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εφόσον υπολογιστεί με βάση την καθαρή παρούσα αξία των ελληνικών δανείων. Σύμφωνα με το IFO, εάν η Ευρώπη αποφάσιζε να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων ύψους 52,9 δισ. ευρώ που χορήγησε στην Ελλάδα στα 50 έτη, τότε θα μειωνόταν κατά 9 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο χρέος.

«Η προβλεπόμενη περαιτέρω χαλάρωση των όρων δανεισμού για τα 52,9 δισ. ευρώ - με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο μηδέν (και ως εκ τούτου χρέωση των δανείων με ύψος επιτοκίου αντίστοιχο με αυτό του Euribor) - θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Ευρωπαίους πιστωτές» ανέφερε χαρακτηριστικά το IFO, με επικεφαλής τον καθηγητή Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Την ίδια στιγμή στο σενάριο τοποθετήθηκε και η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank που εμφανίστηκε επιφυλακτική για το εάν τελικά μία επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και μία μείωση του επιτοκίου θα φέρει αισθητή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank μία τέτοια απόφαση με επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων κατά 20 χρόνια και μείωση του επιτοκίου κατά 0,5% θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 26 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ.

Η Deutsche Bank, σημείωσε ότι με δεδομένο πως τα δάνεια του EFSF (ύψους 133,6 δισ. ευρώ) και του GLF (τα διμερή δάνεια, ύψους 52,9 δισ. ευρώ) έχουν ήδη μέση ωρίμανση 30 και 17 έτη αντίστοιχα και τα επιτόκια του EFSF έχουν ήδη επιμηκυνθεί, περαιτέρω βελτίωση των όρων δύσκολα θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ έως το 2022, όπως είναι το κριτήριο που έχει θέσει το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα.

Επιπλέον υποστήριξε ότι όλα μπορούν να ανατραπούν εάν τελικά η ανάπτυξη δεν κινηθεί εντός των προβλέψεων του ΔΝΤ ως το 2018 και δε συνεχίσει να μεγεθύνεται με 5,75% μετά τη συγκεκριμένη χρονιά...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: